Marjo Keski-HeikkiläRaisio

Tinan valaminen uudenvuoden perinteenä jää vähitellen unholaan. Syynä on tinojen 95-prosenttisesti sisältämä lyijy. Sen on todettu tutkimusten mukaan aiheuttavan sikiövaurioita. Altistuminen heikentää myös hedelmällisyyttä.

Lyijyn myynti uudenvuoden tinaksi ei ole kiellettyä vielä tänä vuonna, mutta lyijytinat pitää jo nyt myydä pakattuina ja merkittyinä vaarallisia kemikaaleja koskevien velvoitteiden mukaisesti. Myyntikielto tulee voimaan maaliskuussa 2018.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pitää ongelmallisena myös tinan kuumentamisessa syntyviä höyryjä, joita väistämättä joutuu hengitysilmaan ja näin myös valajien keuhkoihin. Tina sulaa vasta 180 asteessa.

Lapsille mieluisa perinne on nyt todettu vaaralliseksi. Vaikutukset ulottuvat keskushermostoon. Vaikka tinaa käsitellään harvoin, se katsotaan parhaaksi kieltää koska lyijyä kertyy elimistöön myös muilla tavoilla. Lyijyä käsittelevät myös ammuntaa harrastavat. Raskasmetalleja elimistöön pääsee myös autojen päästöjen kautta.

Tinan valamiseen yleisin paikka lienee keittiö. Tukes kehottaakin pitämään lapset etäällä valamistapahtumista. Keittiössä on syytä olla myös hyvä ilmanvaihto. Valettuja tinoja ei pidä käsitellä, vaan hävitä ne vaarallisena jätteenä.

Tinojen korvaajaksi Uudenvuoden tapahtumien "ennustamisessa" Tukes sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelevat mehiläisvahaa ja sokeria, mutta niitäkin käytettäessä on leimahtamis- ja palovammavaaroja.

Lähde: Tukes ja THL


Kommentit (34)

  • Atro Niiniluoto

    Tuo on ymmärrettävää. Varsinkin lasten käsissä tina on vaarallinen

  • elektroniikanharrastelija

    Nimimerkki ”Insinöörintti” väitti kommentissaan lyijyttömien juotosmetalliseosten omaavan alhaisemman sulamispisteen, kuin perinteisten lyijyllisten juotosmetalliseosten. Jopa niin alhaisen, että lyijyttömät juotokset pettävät laitteiden lämpiämisen seurauksena.
    Tämä ei pidä paikkaansa, sillä lyijyttömissä juotosmetalliseoksissa on lähes aina korkeampi sulamis-/juotoslämpötila, kuin tavallisessa 40/60 lyijy+tina juotosmetalliseoksessa, joka on se yleisin ja käytetyin ”lyijyllinen juotostina”.
    Erikoistinat sitten erikseen, jolla äärimmäisen lämpöherkät komponentit juotetaan, mutta kyllä silloinkin laitteen paloturvallisuus alkaisi ensimmäisenä huolestuttaa, jos juotokset alkavat irtoilla kuumuuden seurauksena!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio