Tiina Elovaara puolustaa toimilupansa menettänyttä lääkäriä Olli Poloa: "Tässä puhutaan ihmishengistä"

Olli Polon yksityisklinikka menetti toimilupansa syyskuun alussa. Perusteluna oli potilasturvallisuuden vaarantaminen. Nyt Tiina Elovaara kritisoi Valviraa siitä, että Valvira on toimillaan asettanut potilaat vaaraan.

alma median arkisto
Tiina Elovaara puolustaa toimilupansa menettänyttä lääkäriä Olli Poloa: "Tässä puhutaan ihmishengistä"

Kansanedustaja Tiina Elovaara puolustaa Olli Poloa. Elovaara kertoo käyneensä Polon klinikalla ja keskustelleensa Polon ja tämän potilaiden kanssa Eviran päätöksestä.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) kritisoi vahvasti Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) toimintaa lääkäri Olli Polon tapauksessa. Polo menetti klinikkansa toimiluvan, koska Valvira katsoi Polon vaarantavan potilaidensa potilasturvallisuuden. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi reilua viikkoa myöhemmin Valviran varoituksen, mutta klinikka pysyy edelleen suljettuna.

Polo hoiti klinikallaan CFS:stä eli kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä potilaita.

–Tilanne on aika järkyttävä. Valvira vei Olli Pololta mahdollisuuden pitää klinikkaansa. Samalla kuitenkaan ei osoitettu, mihin potilaat voisivat mennä, Elovaara sanoo.

Elovaara kertoo saaneensa yhteydenottoja Polon potilailta. Potilaat ovat huolissaan tilanteesta ja kokevat jäävänsä ilman hoitoa. Monet kertovat joutuneensa lääkärikierteen jälkeen mielenterveyspalveluiden puolelle. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu sairauden olevan fyysinen.

Oireyhtymälle ei ole toistaiseksi löydetty syytä tai parannuskeinoa. Sairauden käypä hoito -suosituksessa kehotetaan esimerkiksi lihasten venyttelemiseen. Myös mielialalääkkeillä voi suosituksen mukaan olla positiivisia vaikutuksia vointiin. Pahimmillaan sairaus voi viedä henkilön toimintakyvyn.

"Moni ei uskalla keskustella asiasta"

Valviran perusteli päätöstään sulkea Polon klinikka sillä, että potilaiden potilasturvallisuus vaarantuu siitä, että Polo käyttää klinikallaan kokeellisia hoitomuotoja.

–Olen käynyt klinikalla ja tiedän, mitä hoidot suunnilleen pitävät sisällään. Ne ovat luonteeltaan maltillisia, mutta potilaat kertovat saaneensa niistä apua. Siksi olen todella ihmeissäni valvontaviranomaisten kommenteista, Elovaara sanoo.

Olli Polo kertoi Aamulehdelle syyskuun alussa hoitaneensa potilaitaan muun muassa miedoin adrenaliinipistoksin, happilisillä sekä naltreksonilla, jota käytetään suurempina annoksina esimerkiksi alkoholi- ja huumeriippuvaisten hoitoon.

Tiina Elovaara kirjoitti aiheesta keskiviikkona blogissaan. Hän aikoo jatkaa asian selvittämistä eduskunnassa. Elovaara kertoo muun muassa keskustelleensa peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) kanssa asiasta.

–Moni ei uskalla keskustella asiasta tai nostaa sitä esille. Ajattelin, että nyt minun on sanottava jotakin. Tässä puhutaan ihmishengistä. Polo on pystynyt pitämään vakaata tilaa potilaillaan. Jos tulee esimerkiksi kuolemantapauksia, kuka ottaa vastuun?

Ministeriö on perustamassa työryhmää asian selvittämiseksi. Elovaara haluaa työryhmään selvityshenkilöitä, jotka ovat olleet sairaudesta kärsivien potilaiden kanssa tekemisissä.

–Riskinä on se, että päättämässä ovat henkilöt, jotka eivät tiedä hoidosta tai potilaiden oireista, hän sanoo.

Elovaara huolissaan Valviran asenteesta

Potilaiden lisäksi Elovaara on huolissaan Valviran toiminnasta ja konservatiivisesta asenteesta Polon tekemän tutkimuksen ja hoidon suhteen.

–Kuka valvoo valvontaviranomaista? Siellä ja lääkärikunnassa vaikuttaa olevan konservatiivinen ja konsensushakuinen asenne. Tiedän, että moni lääkäri ei uskalla hoitaa näitä potilaita eikä moni poliitikko uskalla ottaa asiaan kantaa. Sitten käy niin, että potilaat jäävät ilman hoitoa.

Elovaara kertoo, että potilaat ovat saaneet Polon hoidoista toimintakykyään paremmaksi.

–On tiedossa, että hän on tehnyt tappiota klinikallaan. Tässä ei ole kyse mistään rahastuksesta. Todennäköistä on, että menetämme hänet ulkomaille. Se on nurinkurista. Suomi voisi olla terveysteknologiassa johtomaa.

–Olen täysin vakuuttunut, että Polo ei ole tehnyt mitään väärää, Elovaara tiivistää.

Lue myös: Lääkäri Olli Polo: "Ei Valviraa kiinnosta, mitä näille ihmisille tapahtuu"


Lue myös nämä


Kommentit (24)

  • Polon potilaasta työkykyiseksi

    Julkisessa terveydenhuollossa vuosi vuodelta terveysongelmani vain lisääntyivät. Polon hoidossa sain elämäni ja terveyteni takaisin kahdessa vuodessa. Hän pelasti minut varmalta kuolemalta. Nyt olen valmistunut yliopistosta hyvin arvosanoin ja päässyt koulutustani vastaavaan työhön. Valvira vie saman mahdollisuuden muilta CFS-potilailta.

  • Potilas

    Polon toiminnasta valituksia tehtailleet tahot ovat muka huolestuneita potilaiden saamasta hoidosta. Tosiasasiassa kyse on siitä, että he eivät ole perehtyneet sairauteen eivätkä seuraa kroonisen väsymysoireyhtymän kansainvälistä tutkimusta, saati että olisivat edes yrittäneet hoitaa potilaita. Kyse on näkemyseroista, joissa uraa uurtava lääkäri halutaan hiljentää – onhan se ärsyttävää, että Polo ei suostu uskomaan, että potilaita ei voi eikä saa hoitaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio