Tiedätkö miten toimia, jos autoilija roiskaisee kävelijän päälle? Ajo-opettaja: "Inssiajossa siitä voidaan jopa hylätä"

30 vuotta autokoulussa opettanut Markku Mikkola neuvoo, kuinka käyttäytyä loskaisessa liikenteessä. "Tamperelaiset autoilijat voisivat huomioida jalankulkijat nykyistä paremmin."

Toni Repo
Tiedätkö miten toimia, jos autoilija roiskaisee kävelijän päälle? Ajo-opettaja: "Inssiajossa siitä voidaan jopa hylätä"

Roiskimistapauksissa kuski on korvausvelvollinen. Autoilijoiden kannattaa ajaa lätäköihin oikealla tilannenopeudella. Usein 20–30 kilometrin tuntinopeus on riittävän alhainen.

Tuomo HyttinenAamulehti

Tampereen teillä on nyt vuoden pahin loiskumisaika. Kalevan autokoulun valmentaja Markku Mikkola kertoo, että loskainen keli on autoilijan kannalta hankala.

–Kevät on aika paha, kun aurinko rupeaa sulattamaan lunta ja se kerääntyy loskaksi tielle. Loskahan on raskaampaa kuin vesi, Mikkola sanoo.

Vetisestä säästä joutuvat huolehtimaan myös jalankulkijat. Tamperelainen Heli Varpe kastui jo kerran tänä talvena, kun bussi loiskautti vedet hänen päälleen.

–Mielestäni tamperelaiset autoilijat voisivat huomioida jalankulkijat nykyistä paremmin.

Kysyimme tamperelaisilta jalankulkijoilta, onko lätäköistä koitunut harmia:

 

Markku Mikkolan mielestä tamperelaiset kuskit osaavat pääpiirteittäin ottaa kävelijät huomioon. Mikkolan mukaan selkkaukset johtuvat tilanteista, joissa kumpikaan osapuoli, autoilija tai jalankulkija, ei tarkkaile toisiaan riittävän hyvin. Jalankulkijat voivat varautua loiskaukseen esimerkiksi siirtymällä mahdollisimman kauas lätäköstä.

–Kun kumpikaan ei seuraa toisiaan, vaan tilanne tulee molemmille yllätyksenä. Se on ikävää katseltavaa ja nähtävää, Mikkola sanoo.

Kolme vinkkiä loskaiseen liikennekäyttäytymiseen

1. Autoilija: muistaa oikea tilannenopeus. Pienessä vauhdissa vesi ei suihkua yhtä pitkälle kuin maltillisessa ajossa.

2. Tarkkaile ympäristöäsi. Autoilijan lisäksi myös jalankulkija voi omalla liikkumisellaan ehkäistä kastumista.

3. Jos roiskevahinko sattuu, pysähdy ja pyydä anteeksi. Autoilija joutuu lain mukaan korvaamaan aiheuttamansa pesulalaskun.

"Pesulalasku pitää hoitaa"

Markku Mikkola sanoo, ettei lätäköitä välttämättä kannata lähteä kiertämään, sillä kaistanvaihto voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Sen sijaan autoilijoiden kannattaa ajaa lätäköihin oikealla tilannenopeudella. Usein 20–30 kilometrin tuntinopeus on riittävän alhainen. Kolmenkympin vauhdissa vesi vain roiskahtaa, eikä suihkua pitkälle.

–Lätäköstähän ei näe, kuinka syvä se on. Tiessä voi olla syväkin kuoppa, Mikkola sanoo.

Jos vahinko sattuu, Mikkolan mukaan autoilijan on syytä pysähtyä ja pyytää anteeksi. Myös kukkaronyörejä saattaa joutua avaamaan, sillä roiskimistapauksissa kuski on korvausvelvollinen.

–Pesulalasku pitää hoitaa. Se on kiistaton asia.

Markku Mikkola on ollut autokouluyrittäjänä 30 vuotta. Sen aikana hänen yrityksensä on saanut vain yhden palautteen, jossa autokoulun oppilas roiskutti vettä jalankulkijan niskaan.

–Autokouluopetuksessa heristetään sormea ja muistutetaan, että yhtään ei saa roiskia. Inssiajossa siitä voidaan jopa hylätä, Mikkola kertoo.

Toni Repo
Vesi kasaantui tiistaina Hatanpään valtatien ja Hatanpään puistokujan risteykseen.

Vesi kasaantui tiistaina Hatanpään valtatien ja Hatanpään puistokujan risteykseen.

Talvinen sää palaa loppuviikosta

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomo Bergman sanoo, että tiistaina Pirkanmaan seudulla lumi sataa pääosin vetenä. Itä-Pirkanmaalla pakastuu muuta maakuntaa aiemmin, ja siellä lunta voi kertyä illan ja yön aikana jopa 10 senttimetriä.

Bergmanin mukaan on vaikea arvioida, kuinka liukasta keskiviikkoaamuna on.

–Lunta tulee, ja se voi tarrata jään pintaan kiinni, jolloin ei ehkä ole ihan mahdottoman jäistä, Bergman kertoo.

Loppuviikosta loskakelit jäävät taakse, ja talvi ottaa vallan takaisin. Lämpötilat voivat vaihdella suuresti eri vuorokaudenaikoina. Päivisin pakkasta voi olla 5 astetta, mutta öisin lämpötila voi laskea yli kymmeneen pakkasasteeseen.

Bergman sanoo, että jos tuuli tyyntyy, yöpakkaset voivat kivuta 20 asteen kylmemmälle puolelle. Se on epätyypillistä vuodenaikaan nähden.

–Tähän aikaan vuodesta päivälämpötilat ovat tyypillisesti päivisin yhdessä lämpöasteessa. Öisin taas on yleensä 5 astetta pakkasta.


Kommentit (26)

  • Joppe

    Korvausvastuu syntyy tehdyn teon myötä. Jos on kohtuuttomasti roiskuttanut, niin sen teon myötä syntyy myös vastuu korvauksista, kuten esim. jos parkkipaikalla kolhit pysäköityä autoa. Yleisin korvaus roiskuttamista on pesulalasku!!

  • Nimetön

    Niinpä niin…kun kommentteja lukee niin jälleen kerran syy on kaikissa muissa PAITSI autoilijoissa. Tämä on niin tätä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio