THL:n tutkimus: Potilaat syrjivät ulkomaalaistaustaisia lääkäreitä – Aika voidaan jättää varaamatta pelkän nimen perusteella

ILKKA LAITINEN / Arkisto
THL:n tutkimus: Potilaat syrjivät ulkomaalaistaustaisia lääkäreitä – Aika voidaan jättää varaamatta pelkän nimen perusteella

THL:n tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että hyvä työilmapiiri auttaa ulkomaalaistaustaista lääkäriä torjumaan syrjintää.

Minna Akimo

Ulkomaalaistaustaiset lääkärit kokevat usein syrjintää potilaiden ja heidän sukulaisten toimesta.

Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 371 Suomessa työskentelevää ulkomaalaistaustaista lääkäriä.

Vastaajista neljäsosa kertoi, että he kohtaavat usein tai ainakin toisinaan syrjintää työssään.

–Luku oli yllättävän korkeaa, THL:n tutkimuspäällikkö Tarja Heponiemi sanoo.

THL:n tutkimukseen vastanneita lääkäreitä ei ole haastateltu erikseen siitä, millä tavalla syrjintä näkyy potilastyön arjessa

Heponiemi kuitenkin kertoo, että lääkärin omat empatiataidot ja kyky toimia monikulttuurisessa työyhteisössä vähentävät lääkäreiden kokemaa syrjintää.

Ulkomaalaistaustaisen lääkärin empatiataidot ovat tärkeitä, koska empaattiseen ihmiseen suhtaudutaan ystävällisemmin.

–Mitä paremmin ulkomaalaistaustainen lääkäri osaa toimia ja työskennellä erilaisten kulttuurien parissa ja mitä parempi kulttuurien välinen empatiakyky hänellä on, sitä paremmin häntä kohdellaan, Heponiemi sanoo.

Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen ei ole yllättänyt siitä, että ulkomaalaistaustaiset lääkärit kohtaavat työssään syrjintää.

Hänen mukaansa tutkimustulos kertoo ylipäätään suomalaisen asennepiirin muutoksesta. Koventuneet ja syrjivät asenteet näkyvät myös lääkäreiden työssä.

–Syrjimistilanteet näkyvät selkeästi esimerkiksi siinä, että ulkomaalaistaustaisten lääkäreiden ajanvaraustilanne on erilainen kuin kantasuomalaisilla lääkäreillä, hän sanoo.

Omia ennakkoluuloja voi käsitellä

Lehtisen mukaan kenenkään etu ei ole se, että korkeasti koulutettujen ihmisten ammattitaitoa kyseenalaistetaan pelkän kansallisuuden perusteella.

Hän kuitenkin tiedostaa, että monet suomalaiset eivät välttämättä tunnista omia ennakkoluulojaan, joiden perusteella syrjintää tehdään.

Yksi arkielämän esimerkki syrjinnästä on se, että asiakas jättää lääkäriajan varaamatta, koska lääkärin nimi on ulkomaalainen.

Aika voidaan jättää varaamatta, vaikka nimen perusteella ei voi päätellä ihmisen kansalaisuudesta mitään.

–Toiminta ei muutu, jos omia ennakkoluuloja ei tunnisteta. Niiden käsittely ei ole helppoa, mutta mahdollista se on, hän sanoo.

Työpaikan ilmapiirillä iso vaikutus

THL:n tekemästä tutkimuksesta selviää, että työpaikan ilmapiirillä on iso vaikutus siihen, millä tavalla ulkomaalaistaustaiset lääkärit sopeutuvat suomalaiseen työelämään.

Hyvä ilmapiiri vähentää ulkomaalaistaustaisiin lääkäreihin kohdistuvaa syrjintää.

–Mitä parempi työilmapiiri on, sitä vähemmän lääkärit ovat kokeneet syrjintää. Työilmapiiri vaikuttaa myös siihen, miten lääkärit kokevat syrjinnän, tutkimuspäällikkö Tarja Heponiemi sanoo.

Tulevaisuudessa ulkomaalaisten lääkäreiden ja ulkomaalaisen hoitohenkilökunnan määrä kasvaa, mikä tuo omat haasteensa syrjinnän ehkäisemiselle.

–Ulkomaalaistaustaisista lääkäreistä pitäisi antaa avoimemmin tietoa. Jos ihminen saa oikeuden toimia Suomessa lääkärinä, silloin hän on ammattitaitoinen. Myös työpaikoilla tarvitaan uudenlaisia työelämätaitoja, jotka tukevat monikulttuurisia työyhteisöjä, Annu Lehtinen sanoo.


Kommentit (40)

  • "Sinä menee akvaarioon"

    Omalääkäriksi osui vuosia sitten ulkomaalainen. En halunnut hänen vastaanotolleen mennä ensimmäisen kerran jälkeen. En epäile niinkään heidän tutkinnollista tasoaan tai lääketieteellistä osaamistaan mutta kommunikointi voi olla pahasti puutteellista. Kielivaatimuksia tulisi huomattavasti kiristää tai monipuolistaa ennen vastaanottolääkäriksi pääsemistä varsinkin silloin kun lääkäri ottaa vastaan potilaita yksinään.

  • Lissu

    ”No, ainakaan minä en sitä tee. Nykyisessä Finla Oy:ssä, entisessä Tampereen työterveydessä, on se ulkomaalaistaustainen lääkäri AINOA, jolta saa hoitoa. Kävin hakemassa sairaslomalle jatkoa, kun flunssa ei ollut sen ”mene kotiin lepäämään kolmeksi päiväksi” ohjeen avulla parantunut ja äänikin oli kadonnut kokonaan. Tämä siis henkilölle, jolla on immuunivastetta muokkaava lääkitys. Ensimmäinen kommentti epäuskoiselta lääkäriltä: ” Eikö teille muuta hoitoa annettu?!?” No, sen jälkeen tuli 3 reseptiä, keuhkokuvat ja verikokeet. Todennäköisesti tämä kaveri ei ole pitkään finlalla töissä, kun oikeasti hoitaa potilaita.”
    Juurikin näin – aivan samantapainen kokemus – todellakin tutkittiin eikä hutkittu – ja menen aina hänen vastaanotolleen jos mahdollista. Kaikki toimii paremmin kuin hyvin kun kielitaito (suomen kieli) on hyvä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio