Terveys

THL varoittaa hopeaveden juonnista: Jo muutaman lusikallisen päivittäinen annos voi johtaa myrkytykseen

THL:n mukaan hopeavettä markkinoidaan internetissä kuluttajille väärin perustein sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi.

Vesa Joensuu
THL varoittaa hopeaveden juonnista: Jo muutaman lusikallisen päivittäinen annos voi johtaa myrkytykseen

THL muistuttaa, ettei hopeavettä ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaa hopeaveden juonnin vaaroista. Jo muutaman ruokalusikallisen päivittäinen annos hopeavettä voi johtaa myrkytykseen.

THL:n mukaan hopeavettä markkinoidaan internetissä kuluttajille väärin perustein sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi. Todellisuudessa hopeaveden juomisessa piilee kuitenkin vaara, sillä vaikka elimistö sietää hopeaa pieninä määrinä, sen lisääminen elimistöön on vaarallista.

THL muistuttaa, ettei hopea ole samalla tavalla elimistön tarvitsema hivenaine kuin esimerkiksi rauta, eikä sen käytöstä ole voitu osoittaa terveyshyötyjä. Hopeavesi sisältää tavallisesti tislattua vettä ja puhdasta hopeaa. Se valmistetaan sähköelektrolyysin avulla.

Ei sisäiseen käyttöön

Vuonna 2014 EU jätti hopeaveden ravintolisäluettelon ulkopuolelle, minkä vuoksi sitä ei saa enää markkinoida sisäiseen käyttöön. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on puuttunut hopeaveden luvattomaan markkinointiin ravintolisänä

Hopeavettä käytetään veden puhdistukseen sen mikrobeja tuhoavan vaikutuksen vuoksi. THL muistuttaa, ettei hopeavettä ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin eikä elintarvikkeiden lisäaineena. Lääketieteessä hopeaa saa käyttää vain ulkoisesti, esimerkiksi haavojen hoidossa käytettävät sidetaitokset voivat sisältää hopeaa.

Ihmisillä myrkyllinen määrä hopeaa näkyy ihon sinisenharmaana värinä. Muita myrkytysoireita ovat mahakivut, allergia, nenäverenvuoto, neurologiset oireet sekä vaikutukset hengitys- ja verenkiertoelimiin.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Eviran sivuilta:

  Hopea, E174
  Lisäaineryhmä: Elintarvikevärit
  Alkuperä ja käyttö: Saadaan eri mineraaleista. Sallittu vain makeisten kuorrutuksiin, suklaiden koristeisiin ja likööreihin. Ei enimmäismäärärajoituksia.
  Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI):
  Tarkoittaako tama sitä, että viranomaisten mukaan hopeaa saa nauttia määrättömästi (ei enimmäisrajoituksia), jos se on sekoitettu likööreihin, mutta jos sitä sekoittaa veteen, muuttuu se heti myrkylliseksi?

 • Nimetön

  Hopean on todettu jo buustaavan antibioottien tehoa todella paljon, jolloin lääke tehoaisi bakteereihinkin, joihin se ei ole aikaisemmin tehonnut. Olisiko siinä syy, että hopeavettä aletaan saattamaan pois markkinoilta?
  Eri asia on sitten se, jos markkinoilla on epäpuhtaita tuotteita myynnissä. Ne sieltä kuuluisikin saada pois.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio