THL julkaisi yllättävät ohjeet: 10 keinoa, joilla voit vähentää kannabiksen käytön haittoja

Kalevi Tiitinen
THL julkaisi yllättävät ohjeet: 10 keinoa, joilla voit vähentää kannabiksen käytön haittoja

Kannabiksen käyttäjien kannattaa polttamisen sijaan suosia muita käyttötapoja, THL ohjeistaa.

Jussi SaarinenAamulehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi eilen verkkosivuillaan ohjelistan kannabiksen käyttäjille. Se kertoo kymmenen keinoa, joilla käyttäjä voi vähentää huumeen aiheuttamia haittoja.

Lista on suomennettu kansainvälisen tutkijaryhmän koostamista neuvoista.

Neuvot perustuvat systemaattisen kirjallisuuskatsaukseen, joka on julkaistu heinäkuussa American Journal of Public Health -lehdessä.

"Alkoholinkäytön riskirajat ovat tuttuja meille suomalaisille. Moni tietää, mitkä ovat viikkojuomisen riskirajat, mikä on kertajuomisen suositeltu maksimimäärä tai missä olosuhteissa alkoholia ei tulisi nauttia lainkaan. Kannabiksen kaupan ja käytön tullessa lailliseksi Kanadassa ja useissa Yhdysvaltain osavaltioissa tarve samankaltaiselle käyttöinformaatiolle lisääntyy. Myös maissa, joissa kannabiksen käyttö on laitonta, on hyvä olla tietoinen tähän liittyvästä keskustelusta", THL:n sivuilla kirjoitetaan.

THL:n lista:

1. Tehokkain tapa välttää kannabiksen käytön haittoja on pidättäytyä sen käytöstä.

2. Mitä myöhemmin kannabiksen käyttö aloitetaan, sen parempi. Nuorena aloitetulla intensiivisellä käytöllä on yhteys useisiin terveydellisiin ja sosiaalisiin haittoihin. Selvimmin tämä näkyy alle 16-vuotiaana runsaan kannabiksenkäytön aloittaneilla.

3. Korkeat THC-pitoisuudet ovat yhteydessä korkeampiin mielenterveyden ja käytösongelmien riskeihin. Käyttäjien tulisi tietää käyttämänsä kannabiksen laatu ja koostumus.

4. Synteettisten kannabinoidien käyttöä tulee välttää, sillä niihin liittyy nykytiedon valossa vakavia ja akuutteja terveysriskejä, jopa kuolemanvaara.

5. Kannabiksen käyttäjien kannattaa polttamisen sijaan suosia muita käyttötapoja (esim. vaporisaattorit ja syötävät tuotteet), sillä säännöllinen kannabiksen polttaminen vaikuttaa haitallisesti hengityselimiin.

6. Kannabiksen käyttäjien tulisi välttää käyttötapaa, jossa savua hengitetään mahdollisimman syvään ja pidetään keuhkoissa mahdollisimman pitkään, sillä tämä lisää toksisten ainesosien päätymistä keuhkoihin.

7. Päivittäinen tai lähes päivittäinen kannabiksen käyttö kasvattaa riskiä useisiin terveydellisiin ja sosiaalisiin haittoihin. Jos kannabista käyttää, niin sitä tulisi käyttää korkeintaan satunnaisesti tai harvakseltaan (esim. vain kerran viikossa).

8. Kannabiksen vaikutuksen alaisena ei saa ajaa. Ajoneuvon kuljettamisesta tulee pidättäytyä vähintään kuusi tuntia käytön jälkeen, mutta vaadittava aika voi olla myös huomattavasti tätä pidempi.

9. On ihmisryhmiä, joiden tulisi varovaisuuden nimissä pidättäytyä kokonaan kannabiksen käytöstä sen korkeampien riskien vuoksi. Tällaisia ryhmiä ovat raskaana olevat naiset, psykooseista kärsineet, päihdeongelmaiset ja muuten päihdeongelmille henkilö- tai perhehistoriansa vuoksi muita alttiimmat ihmiset.

10. Käyttäjille suunnatussa viestinnässä ja päihdepolitiikassa kannattaa kiinnittää huomiota riskien kasautumiseen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa MTV.

–Tämä on ensimmäinen yritys ohjeistaa kannabiksen käyttäjiä: Jos käytät, älä ainakaan näin, vaan mieluummin näin, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Tuukka Tammi MTV:lle.

Tammen mukaan neuvot ovat käyttäjäpiirissä tunnettua tietoa.

–Jos kenellekään, niin ainakaan nuorille ja alaikäisille kannabis ei sovi. Kannabis on haitallista kehittyville aivoille sekä sosiaaliselle ja muulle kehitykselle. Kannabista laillistaneissa Yhdysvaltojen osavaltioissakin on tiukat ikärajat myynnille.

Hampun kasvattaminen huumausainekäyttöön sekä kannabiksen hallussapito, maahantuonti, myynti, levitys ja käyttö on laissa kiellettyä Suomessa.

Muokattu 23.9. klo 14.42: lisätty kaikki THL:n kymmenen kohtaa.


Kommentit (13)

  • Nimetön

    Olipa helppoa lopettaa ruohonpolttaminen,täytyy vain poistua niistä kuvioista missä niitä liikkuu.Tilalle voisi keksiä vaikka jonkin harrastuksen josta voisi olla ylpeä!

  • Nimetön

    Hyvä ”Miksi kannabis on olemassa”,
    haluaisin oikaista erään virheellisen käsityksesi. Nimittäin ”huume” tarkoittaa vain ja ainoastaan päihdettä, joka on valtion tasolla tai kansainvälisin sopimuksim määritelty laittomaksi. Toisin sanoen jos tupakka, alkoholi tai kahvi määriteltäisiin laittomiksi, niistä tulisi huumeita.

    Aineen vaikutuksia, vahvuutta tai vahingollisuutta käsite ”huume” ei kuvaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet