Tampere

Tekonivelsairaala Coxa laajentaa uusille paikkakunnille – saa lisää kapasiteettia ja pienet sairaalat voivat jatkaa tekonivelleikkauksia

Kanta-Hämeessä Coxa aikoo ostaa sairaanhoitopiirin tekoniveltoiminnan, Itä-Suomessa yhteistyön virittely on alkuvaiheessa.

TIINA SOMERPURO / Alma Median arkisto
Tekonivelsairaala Coxa laajentaa uusille paikkakunnille – saa lisää kapasiteettia ja pienet sairaalat voivat jatkaa tekonivelleikkauksia

Tekonivelsairaala Coxan asiakkaista jo noin 40 prosenttia tulee Pirkanmaan ulkopuolelta. He hakeutuvat vapaan hoitopaikan valinnan perusteella Tampereelle.

Sami SuojanenAamulehti

Tekonivelsairaala Coxa laajentaa toimintaansa Hämeenlinnaan ja Savonlinnaan.

Coxa ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ovat viime tammikuusta lähtien selvittäneet mahdollisuutta siirtää kantahämäläinen tekonivelleikkaustoiminta osaksi Coxaa.

–Valmistelutyöt Hämeenlinnassa ovat pitkällä. Useat työryhmät ovat tehneet töitä. Asia on menossa poliittiseen päätöksentekoon joulukuussa, Coxan toimitusjohtaja Tarmo Martikainen sanoo.

Savonlinnassa ei olla vielä näin pitkällä. Coxa ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri julkistivat viime viikolla solmineensa yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on turvata tekonivelkirurgian toiminnot Savonlinnassa.

Vähintään 600 leikkausta vuodessa

–Molemmissa tapauksissa taustalla on vuoden alussa voimaan tullut keskittämisasetus, joka määrää minimäärät tietyille leikkauksille. Esimerkiksi tekonivelissä se on vähintään 600 leikkausta vuodessa.

Martikaisen mukaan Kanta-Hämeessä 600 leikkauksen raja täyttyy heti alusta lähtien. Hämeenlinnassa on tehty vuosittain noin 600 ja Forssan sairaalassa noin 240 tekonivelleikkausta vuodessa. Forssan leikkaustoiminta on jo siirtynyt Hämeenlinnaan.

–Ratkaisu tukee keskittämisasetuksen toteutumista. Samalla viemme Kanta-Hämeeseen oman, 15 vuotta viritetyn toimintamallin.

Martikaisen mukaan Coxan tavoitteena on saada Kanta-Hämeeseen tehokkaasti toimiva kannattava yksikkö. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on yksi Coxan omistajista.

–Uskomme, että ratkaisu on hyväksi kaikille osapuolille. Kannattaa huomata, että Hämeenlinnasta käy Tampereella paljon asiakkaita. Saamme tässä lisää kapasiteettia.

Kanta-Hämeessä siirto on määrä toteuttaa liiketoimintakauppana niin, että henkilöstö ei siirry Coxalle.

–Totta kai tarvitsemme tekijöitä Hämeenlinnaan. Todennäköisesti nykyisestä henkilökunnasta huomattava osa valitaan jatkamaan. Näin se käytännössä menee.

Muutkin kyselevät

Savonlinnassa Coxa ja Sosteri suunnittelevat yhteisyritystä. Savonlinnan keskussairaalassa leikataan tällä hetkellä hieman alle 300 tekoniveltä vuosittain. Se ei yksinään täyttäisi keskittämisasetuksen määrittämää leikkausten alarajaa.

–Lähtökohta on sama kuin Kanta-Hämeessä, mutta tekninen ratkaisu olisi erilainen. Nyt selvitämme sitä, täyttyvätkö yhteistyön edellytykset taloudellisesti, teknisesti ja henkilökunnan saatavuudessa. Tavoite on selvä, mutta vielä ei ole varmuutta lopputuloksesta.

Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro toteaa, että Sosterin tavoitteena yhteistyössä on turvata kirurginen toiminta ja päivystyspalvelut Savonlinnassa.

Coxan Martikainen laskee, että Coxa voi olla avuksi keskittämisasetuksen ehtojen toteuttamiseksi.

–Meille tulee yhä enemmän vapaan hoitopaikan valinnan perusteella potilaita eri puolilta Suomea. Toiminta Savonlinnassa mahdollistaisi itäsuomalaisille potilaillemme palvelut lyhyemmällä matkustamisella.

Martikaisen mukaan Coxa on saanut yhteydenottoja myös muualta Suomesta, mutta näissä alustavissa keskusteluissa ei ole edetty.

Miten käy pirkanmaalaisten tekonivelpotilaiden, kun Coxa valmistelee laajentumista muihin yksiköihin?

–Itse asiassa näillä hieman parannetaan pirkanmaalaisten potilaiden tilannetta. Nyt kapasiteettimme on hieman tiukalla ja leikkauksia tehdään esimerkiksi lauantaisin. Meidän asiakkaista jo noin 40 prosenttia on Pirkanmaan ulkopuolelta. He tulevat vapaan hoitopaikan valinnan perusteella Tampereelle.

Coxa

Tekonivelsairauksiin erikoistunut sairaala.

Osakeyhtiö, jossa omistajina ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (shp) Tampereen kaupunki, Etelä-Pohjanmaan shp, Kanta-Hämeen shp, Päijät-Hämeen sph, Vaasan shp, Mänttä-Vilppulan kaupunki, Sastamalan kaupunki ja Valkeakosken kaupunki.

Viime vuonna Coxassa tehtiin 4 048 tekonivelleikkausta.

Liikevaihto 42,3 miljoonaa euroa.

Liiketulos: 4,3 miljoonaa euroa.

Työllistää 224 henkilöä.

Oho: On vienyt toimintamallinsa yhteen armenialaiseen sairaalaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio