Pirkanmaa

Teivon raviradalle löytyi nopeasti uusi sijoituspaikka – nykyinen alue käytetään asuinrakentamiseen

Nykyaikaisen raviradan investointiin mukaan lähtevät Tampereen Ravirata Oy, Ylöjärven kaupunki sekä mahdollisesti maa- ja metsätalousministeriö ja Hippos.

Asmo Raimoaho
Teivon raviradalle löytyi nopeasti uusi sijoituspaikka – nykyinen alue käytetään asuinrakentamiseen
Jorma HuovinenAamulehti

Ylöjärven kaupunki tarjoaa Teivon raviradan uudeksi sijoituspaikaksi Kolmenkulman aluetta Tampereen läntisen kehätien varressa.

Kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana jatkaa valmistelutyötä Kolmenkulma-vaihtoehdon pohjalta.

Nykyisen, kymmenien hehtaarien suuruisen Teivon ravirata-alueen Ylöjärvi haluaisi kaavoittaa asuinrakentamiseen. Ajatuksissa on myös ratikkaraiteen tuominen Teivoon ja Ylöjärven keskustaan saakka.

Teivon raviradan ja oheistoimintojen käytössä on nyt 40 hehtaaria ja koko alue on yhteensä 100 hehtaaria. Kolmenkulmaan ravitoiminnoille osoitettaisiin 20 hehtaaria, josta 15 hehtaaria olisi varsinaisen ravirata-alueen osuus.

Ylöjärven ja Tampereen kaupungit sekä Tampereen Ravirata Oy julkistavat kesäkuussa välitilinpäätöksen siitä, millaisella investointi- ja rahoituspaketilla ravirataa lähdetään siirtämään kehätien varteen.

–Todennäköistä on, että toteutus tehdään yhdessä kaupungin, raviratayhtiön sekä maa- ja metsätalousministeriön ja Hippoksen kesken, sanoo Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto.

"Ei mahdollisuuksia miljoonavelkoihin"

Tampereen Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Mahlamäki edellyttää, että uuden, nykyaikaisen ravikeskuksen toteutukseen on saatava julkista rahoitusta.

–Raviratayhtiöllä itsellään ei ole mahdollisuuksia ottaa miljoonavelkoja, joten mukaan toteutukseen tarvitaan niin kaupunkia kuin ministeriötäkin, vaatii Mahlamäki.

Mahlamäen mielestä Teivo ei ole ympäröivälle yhteisölleen merkityksetön, sillä ravirata-alueella käy töissä sata henkilöä.

Raviratojen toiminta kiinni valtionavuista

Raviratojen toiminta muuttui Mahlamäen mukaan vuoden 2017 alusta yhdessä yössä, kun niistä tulisi uuden Veikkausyhtiön myötä "valtionapuvetoisia apparaatteja".

–70–80 prosenttia toiminnan pyörittämiseen tarvittavista varoista tulee valtionavuista eli rahasta pelaamisesta.

Mahlamäen mukaan Tampereen Ravirata oy:n liikevaihto on neljä miljoonaa euroa, josta kolme miljoonaa tulee valtionapuina.

Kilpailuviihtyvyyteen huomiota

Matti Mahlamäki sanoo, ettei Suomeen ole toteutettu julkisin varoin ainoatakaan ravirataa 1980-luvun alkupuolen jälkeen.

–Nykyaikaisten raviratojen yleisötilat ovat selvästi pienemmät kuin 1970-luvun radoissa, mutta tekniikalle asetettavat vaatimukset ovat kasvaneet muun muassa televisiointien myötä. Myös kilpailuviihtyvyyteen on kiinnitettävä huomiota esimerkiksi katoksilla ja puolilämpimillä tiloilla, selvittää Mahlamäki.

Tampereen Ravirata Oy on arvioinut, että toimiva ravikeskus saataisiin aikaan noin 15 miljoonalla eurolla.

–Näemme, että ravirata mahdollistaisi ympärilleen mittavaakin elinkeinotoimintaa.

Teivon ravirata

Teivon ravirata valmistui vuonna 1976 ja katsomorakennukset vuotta myöhemmin.

Ravirata sijaitsee Teivaalanharjun kupeessa alun perin Teivaalan kartanolle kuuluneella alueella.

Kartano ja harju ovat myös antaneet sille nimensä.

Parin ensimmäisen vuoden ajan ravirata toimi nimellä Lamminpään ravirata. Nimi Teivo otettiin käyttöön vuonna 1979.

Parhaillaan selvitetään 3 000–4 000 asukkaan kerrostaloalueen toteuttamista raviradan nykyiselle alueelle.

Ravirata on vuokralla Tampereen kaupungin omistamalla tontilla voimassa olevan sopimuksen mukaan vuoden 2035 loppuun saakka.


Lue myös nämä


Kommentit (14)

  • Nimetön

    Asuintalot voisi rakentaa kyllä ihan muualle. Teivon ravirata on sille kuuluvalla hyvällä paikalla, ja harju joka on ollut mainio ulkoilualue.

  • Tinke

    Hölmöläisten hommaa siirtää Teivon ravirata jonnekin Kolmenkulmaan. Teivo on ollut vasta 40 vuotta. Luontonäkökulmakin puhuu Teivon puolesta. Nyt jo Teivosta Ylöjärvelle päin on rakennettu kerrostaloja vieri viereen ja pilattu luontoa. Kaiken lisäksi näyttää siltä, että 2030 -luvulla ravitouhu tulee lakkaamaan. Teivo on tuon 40 vuotta ollut tiistaisin minulla ajanvietepaikkana, mutta nytkö se sitten loppuu kuten monilta ravipelaajilta. Onko varaa menettää täten uskolliset Teivon kävijät?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio