Tästä on kyse tuomareiden sidonnaisuusrekisterissä – Näin laki sanoo

Rebekka Härkönen

Tuomareiden sidonnaisuus- ja sivutoimirekisterin tarkoitus on lisätä päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Julkinen rekisteri tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tarkastaa laintulkinnallista valtaa tuomioistuimessa käyttävän henkilön kytkökset virkatehtävän ulkopuolella.

Julkisen rekisterin käyttöönotto liittyy Euroopan neuvoston korruption vastaisen toimielimen, Grecon, Suomelle antamiin huomautuksiin sääntelyn ja läpinäkyvyyden lisäämisestä julkisessa päätöksenteossa.

Rekisteri löytyy sitä ylläpitävän Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivuilta.

Tuomioistuimet ovat riippumattomia. Ulkopuoliset tahot eivät voi puuttua niiden lainkäytöllisiin ratkaisuihin. Tuomarien riippumattomuusvaatimuksista on säädetty laissa. Tuomari ei saa osallistua sellaisten päätösten tekemiseen, joissa hän on esteellinen esimerkiksi virkatehtävänsä ulkopuolisen kytköksen takia.

Laki edellyttää, että rekisteristä löytyvät tiedot kaikista tuomioistuimissa toimivista tuomareista, esittelijöistä, asiantuntijajäsenistä ja käräjäoikeuksien lautamiehistä.

Rikos- ja riita-asioita Suomessa ratkoo 27 käräjäoikeutta, viisi hovioikeutta ja korkein oikeus. Hallinnollisista asioista eli viranomaisten tekemien ratkaisujen oikeellisuudesta päättää kuusi alueellista hallinto-oikeutta ja korkein hallinto-oikeus.

Lisäksi Suomessa on neljä erityistuomioistuinta: markkinaoikeus, työtuomioistuin, vakuutusoikeus ja valtakunnanoikeus.

Ilmoitusvelvollisia sidonnaisuuksistaan ovat tuomarit, tuomioistuimen asiantuntijajäsenet ja käräjäoikeuksien lautamiehet. Sidonnaisuudet on ilmoitettava, vaikka niitä ei olisi.

Lisäksi rekisterissä julkista tietoa ovat tuomarien ja esittelijöiden sivutoimet. Määräaikaiset tuomarit ja esittelijät on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta, jos määräaikaisuuden pituus on alle vuosi.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nämä jäsenyydet on myös julkaistava,

    Vapaamuurareiden, Demlan ry:n, Jehovien, Lestadiolaisten, ym. seurojen jäsenyys pitää olla tuomareiden ja asianajajien julkisissa rekistereissä saatavilla oleva tieto. Näiden seurojen edustajilla on voimakkaat sidokset ja puolueellisen näkökannat ja suhtaumiset, jotka menevät Suomen lain yläpuolelle! Siksi jäseenyydet pitää olla tiedossa,

  • Nämä jäsenyydet on myös julkaistava,

    Vapaamuurareiden, Demlan ry:n, Jehovien, Lestadiolaisten, ym. seurojen jäsenyys pitää olla tuomareiden ja asianajajien julkisissa rekistereissä saatavilla oleva tieto. Näiden seurojen edustajilla on voimakkaa sidokset ja puolueellisen näkökannat ja suhtaumiset, jotka menevät Suomen lain yläpuolelle! Siksi jäseenyydet pitää olla tiedossa,

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio