Tässäkö Tampereen huumehoidon pullonkaula? "Työntekijöille soitetaan ja moititaan, jos he hakevat huumeriippuvaisille vieroitusta"

Päihdetyöntekijät kokevat avun saamisen tyssäävän Loistoon. Kaupunki myöntää, että puutteita on ja pyytää Aluehallintoviraston tarkastamaan eri osapuolten toimintaa.

Jukka-Petteri Eronen
Tässäkö Tampereen huumehoidon pullonkaula? "Työntekijöille soitetaan ja moititaan, jos he hakevat huumeriippuvaisille vieroitusta"

Huumekatkaisun hoitovuorokausien määrä on lisääntynyt Tampereella, kun uusi lääketieteellinen reitti on otettu käyttöön. Suunniteltuun katkaisuun, joka sisältää myös jatkokuntoutuksen, on kuitenkin yhä vaikeampi päästä.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Huumeriippuvaiset pääsevät aiempaa helpommin viikon tai kahden vieroitushoitoon Tampereella, jos heille haetaan sitä lääketieteellisistä syistä. Sosiaalihuoltolain uudet soveltamisohjeet lääketieteellisistä syistä myönnettävästä katkaisusta on vähitellen kevään ja kesän aikana tiedostettu Tampereen sosiaali- ja terveyshuollossa.

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Kun huumeriippuvainen haluaa suunniteltuun vieroitushoitoon, johon on jo valmiiksi mietitty myös jatkokuntoutus, on tätä reittiä vaikea saada hoitoa.

Suunnitellun hoidon saamisesta tekee päätöksen Tampereen päihde- ja mielenterveyspalvelujen asiakasohjaus Loisto yhdessä aikuissosiaalityön kanssa. Aamulehden saamien tietojen mukaan Loistolta tulee soittoja jopa päihdehoidon rivityöntekijöille, joissa moititaan ja kyseenalaistetaan heidän katkaisuhoidosta tekemiä palvelupyyntöjä sekä ohjeistetaan heitä olemaan tekemättä niitä.

Aamulehden tiedon mukaan nämä yhteydenotot ovat saaneet työntekijät vähentämään palvelupyyntöjä.

Tampereen kaupungin sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi toteaa, ettei osaa vastata näihin väitteisiin.

–Olemme aloittaneet selvitystyön koskien päihdepalveluihin hakeutumista. Selvityksessä pyritään löytämään nykyisen prosessin kehittämiskohteet, jotta siitä tulisi mahdollisimman sujuva ja asiakaslähtöinen.

Aamulehti on seurannut Tampereen huumehoitoa ja Anne Kärpän selviytymistä.

Lue aiemmat jutut heinäkuulta 2017:

Anne näki jo enkeleitä lautasella – Ovi huumevieroitukseen ei silti auennut

Päihdeammattilaiset kritisoivat Tampereen huumehoitoa: "Kahvittelu korvaa pirikatkon"

Tampereen kaupunki vastaa syytöksiin huumehoidon huonoudesta: "Nyt pitää olla kärsivällisyyttä"

Korvaushoidon määrä kasvaa vieroitushoidon sijaan

Katkaisuhoitoa antavan Vipusen eli A-klinikkasäätiön palvelupäällikkö Tarja Helenius toteaa, että viime vuonna tamperelaiset saivat puolessa vuodessa yli 1 000 hoitovuorokautta katkaisua, tänä vuonna vastaavassa ajassa enää 504.

–Huumeriippuvaiset ovat menettäneet uskonsa suunniteltuun katkaisuhoitoon pääsyyn ja hakevat sen sijaan korvaushoitoa, Helenius ynnää.

A-klinikkasäätiön Tampereen huumehoidon avopalveluiden Jeesin palvelupäällikkö Päivi Ahtiala kertoo korvaushoitopotilaiden määrän kaksinkertaistuneen Jeesissä tänä vuonna 80 asiakkaaseen ja kysyy, että sekö on tavoite.

–Onko hyväksi, että korvaushoitopotilaiden yhteisöön liittyy 18–20-vuotiaita nuoria?

Korvaushoidossa huumeidenkäyttäjä saa säännöllisesti annoksen metadonia tai buprenorfiinia sisältäviä lääkkeitä. Korvaushoidon tarkoituksena on joko vieroittaa huumeista tai vähentää huumeidenkäytön haittoja.

Toisella reitillä on tulppa

Päivi Ahtiala kertoo, että koska pääsy katkaisuun jatkokuntoutuksen sisältävää suunniteltua reittiä pitkin on vaikeutunut, asiakkaat ovat Vipusella katkolla viikon tai kaksi lääketieteellisin syin ja tulevat sitten Jeesiin saadakseen uuden palvelupyynnön päästäkseen suunniteltuun kuntoutukseen. Tätä reittiä hakeutuneiden määrä on kuitenkin romahtanut.

Kun Jeesi on aiempina vuosina tehnyt huumeidenkäyttäjille 100–150 suunnitellun katkaisuhoidon palvelupyyntöä vuodessa, tänä vuonna se on tehnyt niitä alle 20. Ahtialan tietojen mukaan tilanne on sama myös toisessa avopalveluyksikössä, Hämeenpuiston Breikissä.

–Tämä Tampereen huumehoidossa takkuaa: Loiston byrokratia ja aikataulut.

"Vieroitukselle asetetaan ehtoja"

Viime syksynä Päivi Ahtiala laski suunniteltua vieroitus- ja kuntoutushoitoa koskevien palvelupyyntöjen käsittelyajaksi keskimäärin 4 viikkoa. Se tarkoittaa, että osalla potilaista vastauksen saaminen kesti selvästi yli kuukauden.

Ahtialan mukaan Loisto asettaa vieroitushoidon saamiselle runsaasti ehtoja muun muassa lääkemuutoksista, lääkkeiden vähentämisestä ja asumisasioista, vaikka ne eivät saisi olla hoidon edellytyksenä.

–Poste restante -asiakkaat ovat Tampereella niitä, joille ei myönnetä palveluja lainkaan. Kun asiakas ilmoittaa jonkin osoitteen, Loisto pohtii, asuuko tämä siellä todella, vaikka asumisasiat eivät ole syy evätä hoitoa.

Jeesissä tänä vuonna tehdyistä, suunniteltua katkaisuhoitoa koskevista 15 palvelupyynnöstä 14 on mennyt läpi. Hyvä luku johtuu Ahtialan mukaan kuitenkin siitä, etteivät asiakkaat ja työntekijät enää jaksa hankalaa byrokratiaa ja siis tekevät hakemuksia vähemmän.

Suomen kuuden suurimman kunnan Kuusikko-vertailussa Tampere on häntäpäässä Oulun kanssa, kun katsotaan päihdehuollon laitoshoidon kustannuksia vuosina 2014–2016. Katkaisu- ja vieroitushoidon asiakasmääriä verrattaessa hoitoon pääsi Tampereella vuonna 2016 vain 489 asiakasta, kun Turussa pääsi 701.

Toisaalta hoitovuorokausien määrässä Tampere päihittää Turun, mutta jää kirkkaasti Espoosta ja Vantaasta.

Lääketieteellinen reitti toimii

Lääketieteellisellä lähetteellä on tämän vuoden aikana päässyt katkaisuhoitoon 24 tamperelaista. Tampereen mielenterveys- ja päihdepalvelujen ylilääkäri Päivi Kiviniemi kertoo hyväksyneensä kaikki hakemukset, koska ne on jo valmiiksi neuvoteltu lääkärin kanssa puhelimessa etukäteen.

Kiviniemen mukaan Tampereen huumepalveluissa on hyvin tiedossa uusi mahdollisuus lääketieteellisestä syistä tarjottavasta katkosta. Yksittäisiä yhteydenottoja on tullut myös Taysin ensiavusta Acutasta ja sairaaloista.

Kiviniemi kuvaa kriteerejä, joilla huume- tai huume- ja alkoholiriippuvainen pääsee lääketieteellisistä syistä katkaisuhoitoon: potilaalla on vaikeat somaattiset ja psyykkiset vieroitusoireet tai hänen somaattiset tai psyykkiset sairautensa ovat vaikeutuneet sille asteelle, että tilanne on saatava katkolla hallintaan.

Johtaja: "Pyydämme Avin tarkastamaan osapuolten toimintaa"

Tampereen kaupungin hyvinvointipalvelujen johtaja Taru Kuosmanen vahvistaa, että Tampereen huumehoidon prosessit eivät toimi kuten pitäisi ja kehittämistarpeita on.

Kuosmanen toteaa kaupungin tunnistaneen ja tunnustaneen, että asiakasohjauksessa on puutteita.

–Siksi tekeillä olevaa selvitystä yritetään nopeuttaa ja kaupunki pyytää Aluehallintoviraston tarkastamaan eri toimijoiden toimintaa.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Jore

    Talouseliitin vänkäämän huonojen ihmisten ajaminen kuolemaan on tämänkin ilmiön taustalla – väkisin säästetään kaikesta tavallisten ja huono-osaisten kohdalla, mutta ennestään rikkaille puserretaan aina vain ehemmän. Suomea jaetaan vauhdilla loiskellujien omaisuudeksi samaan tapaan kuin Venäjää Putinin johdolla.

  • Nimetön

    Ja tämä näkyy. Pari viikkoa sitten kävelin keskellä arkipäivää Hämeenkadun päästä päähän Tullintorille ja näin neljä selkeää huumeporukkaa. Yhdessä oli menossa myynti ja lopuissa käyttöä ja erittäin huonokuntoisen ihmisen holhoamista muiden narkkareiden toimesta. Samoissa paikoissa viettävät sitten teinit aikaansa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio