Pirkanmaa

Tässä on Nokian vuoden ensimmäinen vauva – 37-vuotias ensisynnyttäjä-äiti: "Meille sattui suurenmoinen onni, että on terve lapsi, mutta olisi voinut käydä toisinkin"

Eira Talka
Tässä on Nokian vuoden ensimmäinen vauva – 37-vuotias ensisynnyttäjä-äiti: "Meille sattui suurenmoinen onni, että on terve lapsi, mutta olisi voinut käydä toisinkin"

Viisikymmentä senttiä pituutta ja 2,935 kiloa painoa. Siinä vuoden ensimmäisen nokialaisen kriittiset mitat syntymän hetkellä.

Eira TalkaNokia

Tammikuun toinen päivä 2018, kello 7.44 näki valon vuoden ensimmäinen nokialainen vauva. Ilmeisesti nuorella herralla oli suorituksessa tavoitteellisuutta mukana, sillä hän syntyi kaksi viikkoa etuajassa ja menoa riitti muutenkin.

–Ensisynnytykseksi oli nopea. Meni seitsemän ja puoli tuntia ja hurjalla vauhdilla tuli loppuun. Loppuvaiheessa en ehtinyt saada mitään kivunlievityksiä. Pelkällä Panadolilla ja alkuvaiheen kipupiikillä mentiin, minkä avulla oli tarkoitus nukkua vielä se yö, kertoo äiti Henna Karvonen.

Pieni mies, jota isä ja äiti jo toimitusjohtajaksikin nimittävät, oli varsin kiireinen tapaus.

–Justiinsa ehdittiin saliin ja tuli saman tien. Ponnistusvaiheessa kesti viisitoista minuuttia, Karvonen lisää.

Isäkään ei ehtinyt kriittisellä hetkellä enää mukaan Taysin synnytyssalille, vaan juuttui aamuruuhkaan. Perillä sairaalassa odotti valmis pieni nyytti ja tuore äiti.

–Aamuyöstä keskustelimme kätilön kanssa, että loppuvaiheessa varmaan menee tuntikausia. Parempi, jos isä menee kotiin levähtämään. Ehdin syödä ja pistää silmät kiinni, niin soi puhelin, että pitäisi lähteä synnytyssalille, isä Esa Mikkonen naurahtaa.

Eira Talka
Synnytys sujui äidistä mallikkaasti. Henna Karvonen kiittelee kätilöksi sattunutta nokialaista toista Hennaa pienokaisen maailmaan saattelemisesta.

Synnytys sujui äidistä mallikkaasti. Henna Karvonen kiittelee kätilöksi sattunutta nokialaista toista Hennaa pienokaisen maailmaan saattelemisesta.

"Elämä meni näin"

Karvonen on ensisynnyttäjäksi 37-vuotiaana suhteellisen iäkäs ja Mikkonenkin on 41-vuotias. Viime vuosien trendinä on ollut hankkia jälkikasvua aiempaa myöhemmin.

–Pidemmän kaavan mukaan tämä ei ollut harkittua. Elämä meni näin. Nyt vaan tuntui sopivalta ja oikealta, Karvonen sanoo.

Vanhemmat uskovat, että monilla myöhään lapsen tehneillä syynä viivyttelyyn on ollut sopivan kumppanin puute. Myös korkean koulutuksen hankkiminen on heillä vaikuttanut perhesuunnitteluun.

–Molemmilla on akateeminen loppututkinto, niin kyllä varmasti se on vaikuttanut. Vaikka onhan siitäkin jo kymmenen vuotta aikaa, kun olen valmistunut, että ei se määräävin syy varmasti ole, Karvonen pohtii.

Hän sanoo, että yllätyksenä tuli, miten paljon lapsenhankinnan riskit kasvavat ikääntymisen myötä. Hän on vasta oman raskautensa myötä ottanut selvää mahdollisista raskauden hankaluuksista neljääkymppiä lähestyvien synnyttäjien kohdalla.

–Ensimmäisellä neuvolakäynnillä toin ikäasiaa enemmän itse esille. Terveydenhoitaja sanoi, että älä huolehdi siitä. Et sinä ole vanha: vasta, kun mennään yli 40 ikävuoden. Minulle oli yllätys, ettei tarvinnut käydä missään ylimääräisissä tarkastuksissa. Ehkä sitä katsotaan tapauskohtaisesti.

–Meille sattui suurenmoinen onni, että on terve lapsi ja kaikki hyvin, mutta olisi voinut käydä toisinkin. Olisi voinut olla vaikeuksia tulla raskaaksi tai saattaa raskaus loppuun, Karvonen sanoo.

"Tuntui sopivalta ja oikealta"

Vauva on alkuun osoittautunut melko rauhalliseksi. Pienelle tosin iski ensimmäisellä viikolla silmätulehdus, joka talttui maanantaina saadun lääkityksen ansiosta. Muuten tulokas on ollut tähän asti ongelmaton tyyppi.

Arki sujuu kolmihenkisellä perheellä suunnitellun raskauden jälkeen hallitusti. Karvonen jäi joulukuussa äitiyslomalle luokanopettajan töistä ja LVI-alalla projektipäällikkönä toimiva Mikkonen pitää näin alkuun isyyslomaa kaksi viikkoa. Elämä on muuttunut vauva-arjeksi, mutta mistään oleellisesta ei lapsen takia ole luovuttu.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    ”Elämä on muuttunut vauva-arjeksi, mutta mistään oleellisesta ei lapsen takia ole luovuttu.”

    Ihanan optimistista, tosin vanhemmuuttakaan ei ole vielä kovin kauaa takana. Pitäkää tuo asenne ja nauttikaa ihanasta perheestänne!

  • Nimetön

    Minä sain 35 ja 41 vuotiaana lapset. Onneksi kukaan ei kommentoinut millään tavalla negatiivisesti vaikka olin perussairauteni takiakin riskisynnyttäjä. Ja kaikki meni lähes kuin oppikirjoissa, kuten mulle sanottiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio