tiede

Tässä kolme tärkeätä syytä sille, miksi asteroideista tarvitaan enemmän tietoa

Mitä vähemmän tiedämme asteroidin sisäosien koostumuksesta, sitä vähemmän tiedämme myös siitä, miten maapalloa mahdollisesti tulevaisuudessa uhkaava asteroidi käyttäytyy ja miten se voidaan torjua.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Tässä kolme tärkeätä syytä sille, miksi asteroideista tarvitaan enemmän tietoa

Mika Takala (vas.), Matti Viikinkoski ja Sampsa Pursiainen kuvattiin teekkareiden avaruuskerhon Castorin tiloissa Hervannassa.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Asteroidit kiinnostavat monesta syystä.

Asteroidit kantavat mukanaan tietoa aurinkokunnan historiasta ja synnystä, sillä ne ovat vaeltaneen avaruudessa miljardeja vuosia.

–Sen lisäksi, että asteroidien sisärakenteet kertovat asteroidien kehityksestä, ne kertovat myös aurinkokunnan evoluutiosta. Se, minkälaisista murusista asteroidi on koostunut, viestii niiden historiasta ja siitä, miten ja missä ne ovat syntyneet, Sampsa Pursiainen TTY:n matematiikan laboratoriosta sanoo.

Mitä enemmän asteroidin koostumuksesta ja sisäisestä rakenteesta tiedetään, sitä enemmän tietoa saadaan myös siitä, miten asteroidit käyttäytyvät, kun ne törmäilevät toisiinsa tai muihin taivaankappaleisiin.

Tämä tieto kiinnostaa erityisesti tutkijoita, jotka kehittävät keinoja estää Maata uhkaavaa asteroidia törmäämästä Maahan.

–Törmäys etenee kappaleessa aaltoina. Kappaleen kolmiulotteinen sisäinen rakenne määrää, miten aallot törmäyksen yhteydessä käyttäytyvät ja mitä törmäyksessä tapahtuu.

Tiedolla on iso merkitys, jos joskus tulevaisuudessa asteroidi uhkaa törmätä Maahan, ja ihmisen on tavalla tai toisella muutettava sen lentorataa avaruudessa.

Asteroidien sisäosista ovat kiinnostuneet myös yritykset, jotka havittelevat päästä louhimaan arvokkaita mineraaleja asteroideilta.

Tällaisia yrityksiä on jo perustettu.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Asteroidien aiheuttama törmäysvaara on todellinen mutta ei yllätyksenä tuleva. Asteroidien radat pystytään laskemaan pitkälle tulevaisuuteen ja jos on tarvetta, myös (ainakin teoriassa) muuttamaan rataa riittävästi törmäyksen estämiseksi. Lisäksi suurin osa asteroideista on niin pieniä, että törmäyksen vaikutukset jäisivät todennäköisesti vain paikallisiksi.

    Paljon suureman uhkan muodostaa komeetat, jotka tulevat aurinokunnan ulko-osasta Auringon lähelle ensimmäistä kertaa tunnetun historian aikana. Tällaisia komeettoja havaitaan 30-50 kertaa vuodessa ja huonolla tuurilla kohti tuleva kappale voidaan havaita vain pari kuukautta ennen mahdollista törmäystä. Kokoa komeetoilla on yleensä muutama kilometri, joten törmäyksen vaikutukset maapallolla olisivat klobaaleja. Pari kuukautta on sen verran lyhyt aika, että mitään ei olisi tehtävissä jos ratalaskelmat osoittavat törmäyksen tapahtuvan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio