Presidentinvaalit

"Tarvitaan omiensa ojentajia" – Näillä konkreettisilla keinoilla presidenttiehdokkaat pitäisivät huolta yhteiskuntarauhasta

Eriika Ahopelto
"Tarvitaan omiensa ojentajia" – Näillä konkreettisilla keinoilla presidenttiehdokkaat pitäisivät huolta yhteiskuntarauhasta

Vaalitentissä on puhuttu yhteiskuntarauhan vaatimista toimista.

Heidi PesonenAamulehti

Aamulehden ja Ylen vaalitentissä presidenttiehdokkaita pyydettiin kertomaan, millä konkreettisilla keinoilla he presidenttinä pitäisivät huolta yhteiskuntarauhasta.

Paavo Väyrysen mukaan politiikkaan tarvitaan suunnanmuutos. Väyrysen mukaan Suomessa on voimakas oikeistovirtaus, ja köyhyys on lisääntynyt. Kehitys uhkaa Väyrysen mukaan johtaa kansan kahtiajakoon.

Tuula Haataisen mukaan presidentin on otettava vahva rooli muun muassa siinä, että eriarvoistumiskehitys otetaan keskiöön.

–Meillä on liian monta nuorta syrjäytymisvaarassa, Haatainen sanoi.

Nils Torvaldsin mukaan siinä, että yhteiskunnassa ollaan vastakkain, ei sinänsä ole mitään pahaa. Tärkeää on se, miten vastakkain oloa yhteiskunnassa käsitellään.

"Mopedi on karannut vatukkoon"

Pekka Haavisto totesi, että presidentti voi tehdä yhteiskunnan näkymättömiä asioita näkyviksi ja antaa äänen heille, joilla sitä ei ole. Ongelmien hoitamisessa tarvittavista laeista säätää kuitenkin eduskunta.

Laura Huhtasaaren mukaan ensin pitää ymmärtää, miksi kansa kokee tyytymättömyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta.

–Presidenttinä toimisin niin, että on tehtävä avoimesti tilaa sille, mikä täällä kansaa jakaa. Esimerkiksi maahanmuutto. Kun kansa kokee, että sitä kuullaan ja kuunnellaan, päästään aidosti keskustelemaan, Huhtasaari sanoi.

Merja Kyllönen pitäisi moraalinpalautusviikot.

–Mopedi on karannut vatukkoon. Kansa kysyy, ollaanko tässä samalla viivalla, Kyllönen sanoi viitaten korkean tason virkarikossyytteisiin muun muassa Tullissa.

Sauli Niinistön mukaan tarvitaan omiensa ojentajia. Niinistö toi esiin, kuinka nyt nähdään hyvin ankaraa ja julmaa keskustelua, mikä on aina vaaran merkki ja voi johtaa pahimmillaan väkivaltaan.

–Omiaankin pitää pystyä ojentamaan, Niinistö totesi.

Matti Vanhanen näkee uhkana sen, että Suomessa on keskustelussa äärilaitoja, jotka eivät suostu kuuntelemaan toistensa argumentteja. Nykyisin tekniikka mahdollistaa yllyttämisen paljon vahvemmin kuin vaikkapa sata vuotta sitten.

–Tarvitaan tahoja, jotka ovat valmiita tekemään kompromisseja ja sovittamaan yhteen näkökantoja. Presidenttinä olisin tekemässä tätä.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Eihän se vaatisi muuta kuin ihmisten jatkuvan yhteiskunnan ulkoreunalle työntämisen sijaan sen että kaikki ottettaisiinkin mukaan nöyryyttämättä heitä. Esim. aktiivimalli on erinomainen esimerkki eliitin ylimielisyydestä ja pyrkimyksestä työntää yhteiskunnan ulkoreunaa yhä vaan kauemmaksi.

  Erityisesti kokoomuksen taholta tätä yimielisyyttä on tehostetusti tuotu julkisuuteen vielä kohun nousemisen jälkeenkin.. Ehkä siellä ei vaan ymmäretä kansan toiveita ja tarpeita, mene ja tiedä, Kas kun ei ehdotettu, että työttömät menisivät TE-keskusten auloihin 18 tunniksi seisomaan ja aktivoitumaan.

 • mie vuan

  Hyviä pointteja jokaisella, mutta kyllähän tuo Niinistön asenne on selkeästi ylitse muiden. Ei sovi alkuunkaan, että ihmiset uhoavat ympäri internettiä ilman mitään muita päteviä perusteita uhoamiselle kuin peloista juontavat vihantunteet. Itsekkääksikin haukuttu Y-sukupolvi täytyisi etenkin saada kuriin, sillä heillä tuntuu olevan eniten vainoharhaisia uskomuksia muista ihmisistä ja politiikasta. Sanktioita tarvitaan, eivät he muuten opi tavoille koskaan.

  Kiinnittäisin itse huomiota myös nuoriin ja räjähdysalttiisiin narkomaaneihin – ihan oman kokemuksenikin puolesta, sillä olen itsekin huumeita nuorena henkilönä aikanani käyttänyt ja onnistunut keräämään entistä isompia ongelmia niiden aiempien lisäksi, jotka huumeiden käyttöön ajoivat. Omalla vapaalla tahdollani totta kai, mutta itsepuolustuksen nimissä totean, etten ollut kovin vastuuntuntoinen tai tasapainoinen nuori.

  Pakkohoito alaikäisille huumeidenkäyttäjille puolestaan olisi oikein oikeudenmukaista, ja tätä on eräs vanhempi rouva jo pitkään rukoillutkin. Toivon todella, että suomen kansa saataisiin toimimaan yhdessä globaalin rauhan puolesta, ja etenkin tämän maan sisäisen turvallisuuden nimissä, sillä meidänkin äänemme voi vaikuttaa maailmanpolitiikan kulkuun ja paljon voikin.


  n. 37 minuutin kohdalla on erittäin henkevää keskustelua huumeisiin ja niiden käyttäjiin liittyen. Kehottaisin katsomaan ilman ennakkoluuloja, luottaen ihmisen kykyyn voida muuttua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio