Tarua vai totta? – Alman faktatoimitus tarkistaa presidenttiehdokkaiden esittämiä väitteitä

Alma Media perusti faktantarkistukseen keskittyvän toimituksen presidentinvaalien ajaksi.

Tarua vai totta? – Alman faktatoimitus tarkistaa presidenttiehdokkaiden esittämiä väitteitä

Faktatoimitukseen kuuluvat Lapin Kansan toimittaja Katja Kärki, Iltalehden toimittaja Marko-Oskari Lehtonen, Satakunnan Kansan toimittaja Sakari Muurinen, Kauppalehden toimittaja Armi Niemelä ja Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi.

Aamulehden, Iltalehden, Kauppalehden, Lapin Kansan ja Satakunnan Kansan toimittajista koostuva faktatoimitus tarkistaa presidenttiehdokkaiden julkisuudessa esittämiä väitteitä aina varsinaiseen vaalipäivään saakka.

Projektin tavoitteena on tarjota lukijoille vastuullista ja luotettavaa journalismia, luotettavaa tietoa vaalikampanjasta ja ehdokkaista, vastustaa valemedian ja disinformaation leviämistä ja antaa lukijoille mahdollisuus osallistua faktantarkistusprosessiin.

Toimitus tarkistaa dokumentoidut väitteet uutiskriteerien mukaisessa järjestyksessä ja pyrkii löytämään niihin vähintään kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä. Tarkistettuaan väitteen toimitus ilmoittaa, onko esitetty väite totta, sinne päin vai tarua.

Jatkuvan tarkistuksen lisäksi toimitus tarkistaa MTV:n ja Ylen presidentinvaalitenteissä esitettyjä väitteitä livenä 21. ja 25. tammikuuta. Presidentinvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta. Toinen kierros järjestetään tarvittaessa 11. helmikuuta.

Faktantarkistukseen keskittyvää toimitusta johtaa Alman digitaalisen median kehityspäällikkö Suvi Tanner.

Toimitukseen kuuluvat Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi, Iltalehden toimittaja Marko-Oskari Lehtonen, Kauppalehden toimittaja Armi Niemelä, Lapin Kansan toimittaja Katja Kärki ja Satakunnan Kansan toimittaja Sakari Muurinen.

Luotettavuus on journalismin tärkein arvo

Alman päätoimittajayhteistyöstä vastaavan Lapin Kansan päätoimittajan Antti Kokkosen mukaan luotettavuus on journalismin tärkein arvo.

–Faktantarkistuksen avulla voimme vahvistaa Alman medioiden uskottavuutta sen suhteen. Teemme Almassa tätä ensi kertaa yli lehtirajojen, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan haastateltavien puheiden todenperäisyyttä ei kiireestä johtuen ehditä aina tarkistaa. Tämä on rako, johon Alman faktatoimitus aikoo iskeä.

–Faktantarkistuksen kautta pureudumme tarkemmin kyseenalaisilta kuulostaviin väitteisiin. Se pakottaa presidenttiehdokkaat miettimään puheitaan jo etukäteen, Kokkonen muistuttaa.

Lukijat voivat osallistua projektiin lähettämällä toimitukselle tarkistettavia väitteitä jutun lopusta löytyvän lomakkeen kautta. Sosiaalisessa mediassa projektin tunnus on #fakta2018.

–Tärkeää on myös se, että lukijat voivat olla mukana faktantarkistuksessa niin vihjeiden antajina kuin myös faktojen tarkistajina, Kokkonen sanoo.

Tarkistettavia väitteitä voi lähettää Alman faktatoimitukselle tällä lomakkeella.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Olisi myös erittäin tervetullut ilmiö kotimaiseen mediakenttään, että tarkastaisitte myös omat faktanne. Tarkoitushakuisuus, tosiasioiden valikoiva hyödyntäminen ja esimerkiksi monimutkaisten juridisten tai taloudellisten ilmiöiden politisoitunut popularisointi ovat liiankin tuttua luettavaa kaikkien yllä mainittujen Alman lehtien sivuilta. Kun nyt media myös itse määrittelee itsensä neljänneksi valtiomahdiksi ja vallan vahtikoiraksi, niin sitä suuremmalla syyllä saisitte katsoa peiliin. Toimittajien kollegiaalisuus on mielestäni paha uhka vapaalle tiedonvälitykselle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio