Sää

Tarkkana liikenteessä: Sankka sumu voi vaikuttaa näkyvyyteen tienpäällä tiistaiaamuun asti

Sari Torvinen
Tarkkana liikenteessä: Sankka sumu voi vaikuttaa näkyvyyteen tienpäällä tiistaiaamuun asti

Kangasalla Wääksyn kartanon luona oli maanantai-iltana kova sumu.

Niina HuuhtanenAamulehti

Maan etelä- ja länsiosassa on syytä varautua sumuiseen säähän luultavasti tiistaiaamuun asti, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala. Maanantai-iltana sankka sumu teki näkyvyydestä heikon muun muassa Kangasalla.

–Se on siinä ja siinä, että pääseekö se haihtumaan vai ei, kun maan keskiosassa tulee sateita. Kyllä tämä vielä aamulla näyttää sumuiselta, Latvala sanoo.

Latvalan mukaan lähipäivät eivät näytä Pirkanmaalla sumuisilta. Laajaa sumua ei hänen mukaansa pitäisi esiintyä maanantai-illan jälkeen.

Sumu syntyy, kun suhteellinen kosteus kasvaa ja vesi alkaa tiivistyä hyvin pieniksi pisaroiksi.

–Maanantaina on vaikuttanut se, että on tullut kosteaa ilmaa ja satanut ja illalla ilma on alkanut jäähtyä, jolloin suhteellinen kosteus on kasvanut. Sumu vaatii aika usein myös vähätuulisen ja kostean ilman maanpinnan lähelle.

Sumun esiintymisessä paikalliset erot voivat olla suuriakin. Esimerkiksi Pirkanmaalla maanantaina näkyvyys oli heikko Tohlopissa, mutta hyvä keskustassa.

Vaihtelevan pilvistä, mutta lämmintä

Latvala kertoo tämän viikon sään olevan vaihtelevan pilvistä. Suomen ylitse liikkuu matalapaineita, mutta ilma itsessään on lämmintä.

–Näyttää siltä, että tällä viikolla voidaan päästä Suomessa paikoin 17:ään asteeseenkin. Jos aurinko lämmittää lähes pilvettömältä taivaalta, niin lämpötila voi nousta sen ylikin.

Tiistai jää Pirkanmaalla Latvalan mukaan todennäköisesti viileäksi sadealueen ja pilvisen sään takia. Keskiviikkona ja torstaina voi olla 15–17 astetta lämmintä.

–Perjantai on pikkuisen viileämpi jo. Useampina päivinä päästään selvästi yli 10 asteen yläpuolelle. Ihan mukavan lämpimiä kelejä.


Kommentit (1)

 • kalle

  Niin eikä se sumu mitään.Siihen kun sotkee vielä ajaessa niin tuiki tärkeä kännykän tuijottaminen,
  niin soppa on sillä selvä.Itse en omista autoa joten en myöskään tuijota kännyä ajaessa,aika ylläri.
  Jos nyt kuitenkin yritetään päästä duuniin karrmeiden kelien takia.Millä ihmeellä voi selviytyä
  keskeltä kaamean sumun???
  HAH HAH HAA.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio