Tappouhkauksia, aseella uhkaamista ja tönimistä – Joka neljättä ensihoitajaa on pahoinpidelty töissä

Ensihoitajia on loukkaantunut vakavasti Suomessa, kun he ovat joutuneet oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi. Ehjänä kotiin pääseminen ei ole enää itsestäänselvyys.

Timo Marttila / Aamulehden arkisto
Tappouhkauksia, aseella uhkaamista ja tönimistä – Joka neljättä ensihoitajaa on pahoinpidelty töissä

Suurin osa ensihoitajista on kokenut työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Kuvituskuva.

Niina HuuhtanenAamulehti

Joka neljäs ensihoitaja on joutunut työssään pahoinpitelyn kohteeksi. Asia käy ilmi Ensihoitoalan Liiton kyselystä, johon vastasi lyhyessä ajassa yhteensä 377 henkilöä.

Yli 90 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Eniten oli kohdattu sanallista uhkailua ja aggressiivista käytöstä. Vastauksissa nousi esiin myös töniminen, tavaroilla heittely, ampuma-aseella tai teräaseella uhkailu ja tappouhkaukset. Kuolemantapauksilta on vältytty.

Suomen Ensihoitoalan liiton hallituksen jäsen ja Pirkanmaan alueella ensihoitajana työskentelevä Sanna Kauppinen on joutunut kokemaan työssään uhkaavia tilanteita ja jopa väkivaltaa. Kauppinen on työskennellyt yli 15 vuotta ensihoitajana ambulanssissa.

–Kerran potilas pääsi lyömään ja potkaisemaan minua hoitotilanteessa. Näitä tämmöisiä kiinnikäymisiä on, että tartutaan vaatteisiin tai käsivarteen.

Kauppinen selvisi tilanteesta mustelmilla. Hän kertoo pitävänsä työstään edelleen, eikä häntä pelota lähteä töihin.

–Varmasti suurin osa potilaista on asiallisia ja kiitollisia saamastaan avusta. Häiriökäyttäytyminen on kuitenkin lisääntynyt sinä aikana, kun olen alalla työskennellyt.

Kauppinen kokee, että heidän työtään arvostetaan, mutta hän ei voi luottaa siihen, ettei heihin kajottaisi. Tästä syystä Suomen Ensihoitoalan Liitto ja palopelastajien ammattiliitto vaativat yhdessä muutosta rikoslakiin. Liittojen vaatimuksena on saada kohtelu lain edessä yhtenäiseksi. Rangaistukset pelastus- ja ensihoitotyötä tekeviä kohtaan tehdyissä rikoksissa pitäisi saada samalle asteikolle kuin mitä ne ovat viranhaltijan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kyselyssä nousi esiin ensihoitajien huoli siitä, ettei heitä kohdanneisiin uhka- ja väkivaltatilanteisiin suhtauduta riittävällä vakavuudella. Esiin nostetuista tilanteista lähes 40 prosenttia ei johtanut toimeenpiteisiin. Kauppisen tapauksessa pahoinpitelijä selvisi pienellä sakolla.

Täsmennys: 14.2.2018 klo 20.21 Jutussa käytettiin aiemmin Aamulehden linjauksen vastaisesti ammattinimikkeitä, jotka eivät ole sukupuolineutraaleja.

Aamulehti on päättänyt välttää sukupuolittuneita, esimerkiksi mies-päätteisiä sanoja ammateista ja tehtävistä. Siksi teksteissämme voi esiintyä totutusta poikkeavia ilmaisuja.


Kommentit (1)

  • Jari

    Tulee mieleeni Ruotsi jossa ambulanssiväki on vaatinut luodinkestäviä ambulansseja sekä luotiliivejä, haastattelussa kertoivat että tilanne on mennut muutamien viimevuosien aikana huomattavasti huonompaan suuntaan. Muistavat vielä kymmenen vuoden takaisen ajan kun ongelmia ei ollut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio