Tamperelaisyhtiön toimitusjohtajalle syyte törkeistä talousrikoksista: Yhtiö myi romua yli 400 000 eurolla, kirjanpito laiminlyötiin

Miiika Kangasniemi
Tamperelaisyhtiön toimitusjohtajalle syyte törkeistä talousrikoksista: Yhtiö myi romua yli 400 000 eurolla, kirjanpito laiminlyötiin

Pirkanmaan käräjäoikeudessa luettiin syytteet talousrikosvyyhdistä. Kuvituskuva.

Taneli KoponenAamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeudessa luettiin tiistaina syytteet useista talousrikoksista kahden eri yrityksen toimitusjohtajana työskennelleelle miehelle. Rikokset tapahtuivat Tampereella vuosina 2008-2015.

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan mies laiminlöi ensimmäisessä yhtiössä liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten laatimisen vuosina 2008-2011. Vaihtoehtoisen teonkuvauksen mukaan mies ainakin hävitti tai kätki liiketoimintaa koskeneen kirjanpitoaineiston.

Yritys möi yli 400 000 eurolla romua vuosina 2008-2011. Liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätösten laadinta kuitenkin laiminlyötiin. Tämä toi toimitusjohtajalle, joka toimi myös yrityksen hallituksen ainoana jäsenenä, syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Mies sai syytteen myös törkeästä veropetoksesta. Syyttäjän mukaan yhtiö jätti veroja maksamatta. Veroilmoitus jäi kokonaan antamatta useiden vuosien ajalta ja verottajalle annettiin vääriä tietoja veron määräämiseen vaikuttavasta seikasta. Vältettyjen verojen kokonaismäärä on noin 82 000 euroa.

Toisen yhtiön toimintaan liittyen miehelle luettiin syytteet kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta. Lisäksi hän sai syytteen molempien yhtiöiden osalta törkeästä veropetoksesta, koska hän oli jättänyt henkilökohtaisen esitäytetyn veroilmoituksen korjaamatta. Menettelyllään mies jätti ilmoittamatta yhtiöiden toiminnasta nostetut peitellyt osingot. Syyttäjän mukaan vältti yhteensä 76 000 euron tuloverot.

Mies oli myynyt romua myös omalla nimellään. Kyseistä toiminnasta hän sai syytteen kirjanpitorikoksesta, koska 16 300 euron myynneistä ei ollut kirjanpitoaineistoa.

Syyttäjä vaatii miehelle 1 vuoden ja 10 kuukauden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta sekä liiketoimintakieltoa. Asiassa annetaan tuomio myöhemmin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio