Koti

Tamperelaiskeksijä kehitti patentoidun menetelmän kastuneen kivirakenteen korjaamiseen – Sisäilmaongelmista kärsinyt päiväkoti ei tarvinnut edes väistötiloja

Tamperelaiskeksijä sanoo, että hänen kehittämänsä patentoitu ilmapuhallusjärjestelmä kuivattaa kosteudesta vaurioituneet rakenteet.

Aulis Alatalo / Aamulehti
Tamperelaiskeksijä kehitti patentoidun menetelmän kastuneen kivirakenteen korjaamiseen – Sisäilmaongelmista kärsinyt päiväkoti ei tarvinnut edes väistötiloja

Nyt pikkuiset Paavo (vas.), Rinna, Manu ja Minttu voivat huoletta konttailla Virtain Killinkosken päiväkodissa. Raimo Pirhonen, Joni Kotipelto, Esa Tommola ja Elina Hakala hymyilevat tyytyväisinä.

Aulis AlataloAamulehti, Virrat

Jos Esa Tommolasta olisi kiinni, Suomeen ei jäisi enää yhtään kosteusvaurioista betonilattiaa tai -seinää. Tamperelainen keksijä kehitti ilmapuhallusjärjestelmän, joka kuivattaa nopeasti kastuneen tai märän betonin ja pitää sen hallitusti kuivana.

Suomessa on tuhansia kouluja, julkisia rakennuksia ja koteja, joissa alapohjan kosteusvaurio on aiheuttanut pahoja sisäilmaongelmia, hometta ja muita vaarallisia ilman epäpuhtauksia. Tommola on osoittanut patentoidulla menetelmällään, että pysyvästi kuivatettu ja tiiviiksi kapseloitu rakenne pysäyttää mikrobiongelman, jopa poistaa sen tyystin.

Virroilla Killinkosken koulun alakerrassa päiväkoti on oiva esimerkki. Kaupunki peruskorjasi vuonna 2010 läpikotaisin 1950-luvulla betonista rakennetun, nelikerroksisen koulun, kunnosti ulkopuoliset salaojatkin.

Rakenteet imivät vettä

Remontin jälkeen ongelmat kuitenkin jatkuivat pohjakerroksessa. Henkilökunnalla ja pikkuisilla hengitystietulehdukset ja muut oireet eivät hävinneet. Taloon asennettu, voimakas ilmastointi aiheutti alipaineen päiväkotiin. Päiväkotia johtava Elina Hakala kertoo, että sisätilassa ilma tuntui loppuvan.

Tutkimuksissa paljastui, että kantavat sisäseinien rakenteet imivät vettä talon alta. Yleensä sellainen tila on ollut pakko hylätä. Kaupungin tekninen johtaja Raimo Pirhonen sai vihiä keksinnöstä.

Viime heinäkuulla, päiväkodin lyhyellä kesälomalla, Tommolan yhtiö Tulilattia kaivoi sisäseinien viereen putkistolleen kapean kanaalin, valoi päälle uuden lattian ja kapseloi pinnat tiiviiksi. 95 prosentin kosteutta näyttänyt seinä lykkäsi putkistoon alkuun yhdeksän litraan vettä vuorokaudessa.

Marraskuun alussa mittaukset ja putkilaitteiston omat anturit näyttivät, että seinän kosteus oli alle 75 prosenttia: siinä mikrobit eivät enää kasva. Nyt rakenne on alle 50 prosentissa, kuivempaa kuin sisällä oleva ilma. Operaatio maksoi noin 30 000 euroa.

–Emme tarvinneet väistötiloja lainkaan. Oireet ovat hävinneet, Hakala sanoo.

Kuuma ilma poistaa kosteuden

Tulilattian myyntijohtaja Joni Kotipelto toteaa, että hän itse altistui armeijassa homeelle, eikä voisi olla homevauriotilassa kuin hetken: hän alkaa tukehtua. Killinkosken päiväkodissa oireita ei hänellä ole.

Pirhonen huomauttaa, että vanhassa rakennuksessa sisätilan kapselointi täysin pitäväksi on vaikeaa, olemattoman pieni reikä tai rako riittää pilaamaan työn. Kuivassa mikrobit eivät kuitenkaan lisäänny.

Aulis Alatalo / Aamulehti
Lattia sisäseinän vierestä aukaistiin, siihen upotettiin kosteuden poistava putkisto ja pinta tiivistettiin. Keksijä Esa Tommola pitää tuloksia onnistuneina.

Lattia sisäseinän vierestä aukaistiin, siihen upotettiin kosteuden poistava putkisto ja pinta tiivistettiin. Keksijä Esa Tommola pitää tuloksia onnistuneina.

Yksinkertaistettuna Tommolan patentoidussa menetelmässä rakennettaviin tai kastuneisiin lattioihin ja seiniin upotetaan kuivatuskanavisto. Putkissa 5–10 metriä sekunnissa liikkuva kuuma, kuiva ilma imee ympäriltään kosteuden ja poistaa sen turvallisesti. Kuivatusvauhti on moninkertainen verrattuna pinnasta kuivatettaviin betonilaattoihin. Muun muassa TTY, TAMK ja Suomen Betoniyhdistys ovat testanneet tehon.

Viialassa laitteita valmistava yhtiö kuivattaa parhaillaan Helsingissä Amos Anderssonin rakennettavaa museota. Tampereen Annikinkadulla asuntomessutalon keskeltä kastunut alapohja pelastui viime toukokuulla kuukaudessa, talon myyntikelpoisuus palasi. Tampereen Takahuhdissa yhtiö purki 1989 rakennetun talon alapohjan betonille ja teki putkineen uuden valun. Laitteiston etäseuranta näyttää, että rakenne on edelleen kuiva.

Aulis Alatalo / Aamulehti
Putkisto pysäyttää talon alta rakenteisiin nousevan kosteuden ja poistaa sen nopeasti.

Putkisto pysäyttää talon alta rakenteisiin nousevan kosteuden ja poistaa sen nopeasti.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Tällä jutun yrityksellä on nimenomaan olemassa jo tuo aikaisemman kommentoijan mainitsema paranneltu ilmakiertoinen lattialämmitysjärjetelmä, jossa on kuivatusominaisuus vahinkojen varalta ja patentti sille. Käsittääkseni se on ainoa markkinoilla oleva lämmitysjärjestelmä, jossa tällainen ominaisuus on. Ihmettelen vain, että miksi tällaista kuivattavaa lämmitysjärjestelmää ei automaattisesti laiteta jokaiseen uuteen taloon, sen verran kallista kosteusvahinkojen korjaaminen on.

  • Nimetön

    Ilmanvaihdon säätäminen ei auta maaperästä kantaviin seiniin nousevaa kosteutta vastaan mitenkään. Tuon maaperästä nousevan kosteuden kastelemien kantavien seinien korjaamista on perinteisesti pidetty erittäin vaikeana tai mahdottomana, ja juuri sen korjaamisesta on aiheutunut satojen tuhansien tai miljoonien korjauskustannukset. Tämä SafeDrying on nyt ensimmäinen halpa ja tehokas ratkaisu noiden märkien maanvastaisten seinien korjaamiseen, jolla rakenteet saadaan myös pidettyä kuivina remontin jälkeenkin.

    Alapohjan kapselointi on huono asia, jos kosteutta ei saada pois rakenteista. Kun kosteus poistetaan rakenteista, kuten tässä on tehty, niin kapselointi onkin erittäin toimiva ratkaisu. Tämä järjestelmä jätetään rakenteiden sisään, jolloin se pitää rakenteet turvallisen kuivina käytännössä ikuisesti.

    Homeet ja mikrobit vaativat kosteutta kasvaakseen. Kun kosteus viedään pois rakenteista, niin kasvuedellytykset loppuvat, eikä homepommia pääse syntymään. Kannattaa vaikka googlata tästä ratkaisusta lisää, niin asia voi aueta paremmin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio