tampere

Tamperelaisille aiotaan määrätä uusi pakollinen hulevesimaksu – omakotiasujille noin 50 euron lisälasku vuodessa

Esimerkiksi Nokialla hulevesimaksun suuruus omakotiasujalle on 49 euroa vuodessa ja Ylöjärvellä sekä Lempäälässä 30 euroa vuodessa.

Petri Huhtinen
Tamperelaisille aiotaan määrätä uusi pakollinen hulevesimaksu – omakotiasujille noin 50 euron lisälasku vuodessa

Sadevedet aiheuttavat usein pientä tulvimista Tampereen Hatanpäällä.

Tatu AiroAamulehti

Tampereen kaupunki aikoo ottaa käyttöön kuntalaisilta perittävän julkisoikeudellisen hulevesimaksun. Yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina esittää asiaa kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi.

Maksun suuruutta ei ole päätetty. Nokialla hulevesimaksu omakotiasujalle on 49 euroa vuodessa ja Ylöjärvellä sekä Lempäälässä 30 euroa vuodessa.

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen arvioi, että omakotitaloasujien hulevesimaksu Tampereella on todennäköisesti Nokian tasoa eli noin 50 euroa vuodessa.

Tampereen hulevesimaksun laskentaperiaatteet vahvistetaan erikseen taksan hyväksymisen yhteydessä. Maksuun vaikuttavat ainakin kiinteistön käyttötarkoitus ja pinta-ala.

Hulevesien hallintajärjestelmän vaikutusalueeksi esitetään kaupungin asemakaavoitettua aluetta pois lukien ranta-asemakaava-alueet ja hulevesiverkoston ulkopuolinen Polson asemakaava-alue.

Hulevesimaksun on arvioitu tuottavan 5,6 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on tarkoitus käyttää hulevesijärjestelmän ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Jätevesimaksu ei alene

Hulevesien eli sade- ja sulamisvesien hallinnan kokonaisvastuun on määrä siirtyä vuoden 2014 lakimuutoksen takia Tampereen Vesi -liikelaitokselta kaupunkiympäristön palvelualueelle ensi vuoden alusta. Tavoitteena on ehkäistä hulevesien tulvimista ja suojella vesistöjä.

Tähän asti hulevesien hallintaa Tampereella on rahoitettu osittain kuntalaisten maksamalla jätevesimaksulla ja osittain kaupungin kassasta muilla verovaroilla.

Tampereen Veden toimitusjohtaja Pekka Pesonen sanoo, että jätevesimaksu ei alene, vaikka kaupunki alkaa periä hulevesimaksua.

–Meillä olisi ollut painetta nostaa jätevesimaksua, mutta nyt sitä ei tarvinnut tehdä, kun hulevesivastuun siirtyminen pienentää kuluja. Muun muassa käyttöomaisuuden poistojen kasvu tasaantui, Pesonen sanoo.

Hän muistuttaa, että keskuspuhdistamon valmistuminen lisää painetta nostaa jätevesimaksua merkittävästi jo lähivuosina. Koska hulevesien hallinta rahoitetaan jatkossa hulevesimaksulla, siihen ei enää tarvitse ottaa rahaa kaupungin kassasta, mikä voi vähentää veronkorotuspaineita.

Lue lisää: Nokia ottaa käyttöön hulevesimaksun – näin paljon maksat vuodessa

Lautakunta hyväksyi talousarvioesityksen

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta hyväksyi vuoden 2018 talousarvioesityksensä tiistaina.

Yhdyskuntalautakunnan ensi vuoden painopisteitä ovat muun muassa raitiotiehankkeen, kansi- ja areenahankkeen, Rantatunnelin Näsikallion eritasoliittymän sekä Ranta-Tampellan ja Hiedanrannan uusien kaupunginosien edistäminen. Kaupungin kasvua eli esimerkiksi uusia asuntoja aiotaan keskittää raitiotielinjan yhteyteen.

Talousarvioehdotus

Yhdyskuntalautakunnan vuoden 2018 talousarvioehdotuksen toimintatulot ovat noin 25,4 miljoonaa euroa ja toimintamenot 52,1 miljoonaa euroa.

Toimintakate on -26,8 miljoonaa euroa.

Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointimenot ovat 78,7 miljoonaa euroa.

Budjettiesityksessä on varauduttu palvelutarpeen kasvuun yhteensä 1,4 miljoonalla eurolla.


Lue myös nämä


Kommentit (32)

  • Hip hurraa

    Tampereen ja naapurikuntien rajassa Tampere kippaa hulevedet naapurin puolelle. Voinko laskuttaa Tamperetta esim. 50 000 euroa per vuosi metsäni tukehduttamisesta.

  • Yks rahankeruu lisää tulossa.

    Kun se lasku sitten tulee, niin katsokaa kenelle se on osoitettu. Jos kiinteistöllä on useampi omistaja ja kiinteistöverotkin maksaa jokainen oman %-osuuden mukaan, niin ei oikeustaju riitä siihen että lasku lähetetään kokonaisuutenaan yhdelle monesta. Näin on tehty toisessa kunnassa. Perusteeksi ei laskulle riitä että on aakkosjärjestyksessä ensimmäinen. Onkohan tuossa mietitty millainen laskutusrumba ja selvittely laskutuksesta on tulossa ja mitä se maksaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio