Tampere

Tamperelaiset kaupunginvaltuutetut taistelevat vielä pinkin ratikan puolesta – apulaispormestarilta vaaditaan vastausta valtuustokyselyllä

Tamperelaiset kaupunginvaltuutetut eivät ole vielä valmiita luovuttamaan ratikan pinkin värin suhteen, vaikka kyseistä värivaihtoehtoa ei Tampereen Raitiotien suunnitelmista löytynyt.

Elina Saarikoski
Tamperelaiset kaupunginvaltuutetut taistelevat vielä pinkin ratikan puolesta – apulaispormestarilta vaaditaan vastausta valtuustokyselyllä

Aamulehden syksyllä 2016 järjestämässä kyselyssä pinkki ratikka sai eniten ääniä.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Kolme tamperelaista kaupunginvaltuutettua on jättänyt valtuustokyselyn Tampereelle tulevan ratikan väreistä. Tampereen Raitiotie Oy julkisti viime viikolla, että raitiovaunujen pääväriksi valitaan joko punainen, tummansininen tai vaaleansininen.

Kaupunginvaltuutetut Jaakko Mustakallio (vihr), Sanna Marin (sdp), ja Minna Minkkinen (vas) haluavat valtuustokyselyssä pormestarin vastauksen, miksi kaupunkilaisten toivoma pinkki väri on jätetty pois vaihtoehdoista. Valtuutetut kysyvät myös, mitä pormestari aikoo tehdä, jotta pinkki väri saataisiin tasavertaiseksi vaihtoehdoksi muiden värien rinnalle.

–Rohkean kaupungin on tehtävä rohkeita tekoja. Pinkit ratikat sopisivat loistavasti piristämään kaupungin arjen harmautta ja parantaisivat kaupungin kansainvälistä tunnettuutta huomattavasti. Rohkeus ja kaupunkilaisten osallistavuus eivät saa jäädä vain kaupungin strategiakirjaukseksi, Mustakallio sanoo tiedotteessa.

–Tampere on myös pyrkinyt kehittämään toimintaansa siten, että asukkaiden osallisuutta lisätään aktiivisesti. Olisikin varsin kummallista, ettei kaupungin yhdessä tärkeimmässä ja näkyvimmässä hankkeessa kysyttäisi aidosti asukkaiden näkemystä. Kaupunkilaisilla on ääni ja meidän päättäjien on kuunneltava asukkaita, on kyse sitten kaupungin tai sen yhtiöiden asioista, toteavat kyselyn jättäneet valtuutetut.

Apulaispormestari Aleksi Jäntin vastaus kyselyyn julkaistaan perjantaina 20. huhtikuuta.

Idis Design Oy
Tampereen Raitiotie Oy:n mukaan ratikan pääväriksi tulee vaaleansininen, punainen tai tummansininen.

Tampereen Raitiotie Oy:n mukaan ratikan pääväriksi tulee vaaleansininen, punainen tai tummansininen.

"Sopisivat yhteen sinisten bussien kanssa"

Tamperelaiset ovat aktivoituneet pinkin ratikan tueksi sosiaalisessa mediassa. Tamperelaiset pinkin ratikan puolella -facebookryhmään on liittynyt lyhyessä ajassa 3 000 jäsentä.

–Pinkit raitiovaunut erottuisivat kaupunkikuvasta säästä ja vuodenajasta riippumatta, sopisivat hyvin yhteen sinisten bussien kanssa ja toimisivat myös matkailun edistämisen ja kaupungin tunnettavuuden parantamisen kannalta erinomaisesti, kaupunginvaltuutetut perustelevat.

Aamulehden äänestyksessä syksyllä 2016 noin 24 000:sta äänensä antaneesta 43 prosenttia tykkäsi pinkistä väristä. Tuolloin vaihtoehdoissa ei ollut tarjolla yksinomaan punaista ratikkaa tai vaaleansinistä ratikkaa, joita ratikan brändityöryhmä nyt ehdottaa.

Viime viikolla Aamulehti toteutti epävirallisen kyselyn Tampereen Raitiotien antamien värivaihtoehtojen pohjalta. Yli 5 900 vastausta keränneessä äänestyksessä tamperelaisten suosikiksi nousi vaaleansininen väri, joka keräsi 47 prosenttia äänistä.

Tampereen Raitiotien sivuilla voi kommentoida ratikan värivaihtoehtoja ensi maanantaihin 23.4. saakka.

Tampereella ei yhteyttä pinkkiin väriin

Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja Pekka Sirviö kommentoi aiemmin Aamulehdelle, että ratikan värivaihtoehdot tiilenpunainen, vaaleansininen ja tummansininen on mietitty tarkkaan brändityöryhmässä. Sirviön mukaan ratikan designin ja värin pitää kestää aikaa.

–Emme ole brändityöryhmässä löytäneet Tampereen historiasta tai muista piirteistä yhteyttä pinkkiin väriin, Sirviö sanoo.

Brändityöryhmän mukaan ehdolle tarjotusta kolmesta väristä punainen vie ajatukset Tampereen teolliseen historiaan ja punatiileen, sininen viittaa tamperelaisten kykyyn luoda uutta ja vaaleansininen muistuttaa Tampereen leppoisasta tunnelmasta vesistöjen äärellä.

Värivaihtoehdoissa haluttiin tietoisesti tehdä pesäeroa ratikan rakentamisen aikaiseen, muun muassa tiedotuksessa näkyvään pinkin väriin.


Lue myös nämä


Kommentit (78)

 • Nimetön

  Tampereellahan hallitaan nämä karnevaalivärit, tästähän on jo osoituksena nuo riemunkirjavat tötteröt tunnelin molemmissa päissä. Samaan jatkumoon vaan pinkki possujuna. 😆

 • "Henkiset arvot"

  Jos ajatellaan Tampereen historiaa ja eritoten sen koskia ja siitä saatua voimaa jo 1800-luvun alkupuolella alkaneesta Finlaysonin kehruutoiminnasta ja kutomateollisuuden alkujuurista ja Tampellan pellavateollisuuden ja tekstiiliteollisuuden alkulähteistä, niin ei varmaan voida sivuuttaa sitä naisenergiaa ja heidän lapsiaan, poikiaan ja tyttöjään ja miehiä ja naisia Tamperetta rakentamassa.
  Vaikkakin Tampereen raitiotien toimitusjohtajan Pekka Sirviön ja Brändityöryhmä on asian sivuuttanat.
  ”Emme ole brändityöryhmässä löytäneet Tampereen historiasta tai muista piirteistä yhteyttä pinkkiin väriin, Sirviö sanoo”.

  Kyllä Tampereen historialla on piirteitä ja yhtymäkohtia Pinkkiin väriin runsain mitoin.
  Tämä Tampereen historia antaa kyllä riittävän tuen värivalinnalle, joka kuvaa pehmeitä arvoja ja jotka ovat ja tulevat jatkossa olemaan koko maailmassa yhä merkitsevämmässä asemassa.
  Tätä Pinkkiä symbolistista merkitystä eivät varmaan miehetkään ole arvostamatta ja olisihan se ansaitun arvon osoitus menneille Tampereen sukopolville.
  Ja kuvaa kaupungin energiaa jatkossakin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio