Tampere

Tamperelaisen palloilun pyhättö ei nouse ainakaan Santalahteen – Liian pieneksi käyneelle Pyynikin palloiluhallille etsitään uutta tonttia

Santalahdessa sijaitsevan tontin sopimista liikuntahallin paikaksi tutkittiin vaihtoehtona sille, että Pyynikin palloiluhalli peruskorjataan. Paine myös hallin laajentamiselle on kova.

Tuija Tammi / Maps4News
Tamperelaisen palloilun pyhättö ei nouse ainakaan Santalahteen – Liian pieneksi käyneelle Pyynikin palloiluhallille etsitään uutta tonttia

Tätä Santalahdessa sijaitsevaa tonttia tutkittiin liikuntahallia varten.

Heidi PesonenAamulehti

Tampereella on tutkittu mahdollisuutta korvata Pyynikin palloiluhalli Santalahteen rakennettavalla uudella ja isommalla liikuntahallilla. Santalahdessa tutkittiin tätä tarkoitusta varten Rantatunnelin läntisen suuaukon lähellä sijaitsevaa tonttia, mutta tarveselvitystä valmistelleen työryhmän näkemys oli, ettei tontti täytä vaatimuksia.

Selvityksen mukaan tontille ei esimerkiksi mahdu riittävästi parkkipaikkoja ja kulku tontille autolla onnistuu vain yhtä kapeaa reittiä toisen tontin läpi ajaen.

–Ongelma on se, että rakennus siihen voidaan kyllä toteuttaa, mutta rakennuksen ja siellä tapahtuvan toiminnan vaatimat pysäköintiratkaisut ja esimerkiksi liityntäliikenne sinne on meidän tilapuolen asiantuntijoiden mukaan käytännössä mahdotonta toteuttaa, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari Tampereen kaupungilta sanoo.

Selvitystyön taustalla on valtuuston päätös, jonka se teki vuoden 2017 talousarvion yhteydessä. Tuolloin valtuusto linjasi, että Pyynikin palloiluhallin peruskorjauksen ja laajentamisen vaihtoehtona selvitetään uuden liikuntahallin rakentamista Santalahden alueelle. Tavoitteeksi asetettiin, että uudessa hallissa olisi kolme täysimittaista harjoittelukenttää.

Ajatuksena on ollut, että uusi liikuntahalli mitoitettaisiin pääsarjavaatimukset täyttävälle liikuntasalille, 1 500 istumapaikan katsomolle ja monitoimisaleille. Henkilöautojen pysäköintipaikkoja tontille tarvittaisiin 150. Uuden liikuntahallin investointikustannuksiksi on arvioitu 11,9 miljoonaa euroa.

Uuden hallin rakentaminen mahdollistaisi Pyynikin palloiluhallin tontin kaavoittamisen muuhun käyttöön, esimerkiksi asumiseen.

Pyynikki listan kärkipäässä

Santalahden liikuntahallin tarveselvitys jäi pöydälle sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa 22. maaliskuuta. Lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) kertoo, että pöydälle jättämisen syynä oli se, että selvitys haluttiin vielä käyttää valtuustoryhmissä ja saada siihen ryhmien kanta. Asia palaa lautakuntaan seuraavaan kokoukseen.

Keskiviikkona Santalahden liikuntahallin tarveselvitystä käsitellään asunto- ja kiinteistölautakunnassa.

Päätösesityksen mukaan tarveselvitys merkitään tiedoksi ja keskustan liikuntahallitarpeeseen vastaamiseksi jatkotyössä selvitetään vaihtoehtoina joko Pyynikin palloiluhallin perusparantamista tai uuden tontin etsimistä.

Viimeisimmässä talonrakennusohjelmassa 2018–2020 ei ole varattu määrärahaa Pyynikin palloiluhallin perusparannukseen eikä sen korvaavan uuden hallin rakentamiseen.

Tampereen kaupungin liikuntapaikkarakentamisen suunnitelmassa vuosille 2016–2030 Pyynikin palloiluhallin perusparannus oli tärkeysjärjestyksessä toisena. Kaukajärven vapaa-aikatalon perusparannus oli asetettu ensimmäiselle sijalle, ja se on valmistunut viime vuonna.

Siinä missä uuden hallin investointikustannukseksi on arvioitu lähes 12 miljoonaa euroa, on Pyynikin palloiluhallin perusparannuksen kustannusarvio 5,26 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitelman mukaan hallissa olisi muun muassa uudistettava kaikki talotekniikan järjestelmät sekä pohjaviemärit, salaojajärjestelmät sekä perusmuurien vedeneristykset. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan ratkaisisi esimerkiksi kenttien, katsomotilojen tai autopaikkojen riittävyyteen liittyviä ongelmia. Laajennus vaatisi kaavamuutoksen, ja tontti on ahdas.

Pyynikin palloiluhalli

Pyynikin palloiluhalli on ainoa Tampereen keskusta-alueella toimiva iso palloiluhalli, jossa on voitu pelata SM-tason sisäpalloiluotteluita.

Halli on otettu käyttöön vuonna 1977, eikä siellä ole suoritettu laajamittaisia peruskorjauksia.

Halli on laajuudeltaan 3 963 bruttoneliömetriä. Rakennuksessa on myös kuntosali, kahvila ja kokoustilat sekä noin tuhannen kiinteän istumapaikan katsomo.

Hallin laajentamiseen on kova paine, jotta useampi joukkue voisi harjoitella ja pelata samanaikaisesti.

Nykyinen asemakaava ei mahdollista lisärakentamista, ja alueen pysäköintipaikkojen järjestämisessä on ajoittain hankaluuksia.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

  • Muubix

    Tampereen Pyrintö, Rantaperkiön Isku ja Tredu mm. ovat palloiluhallin ansainneet. Palloilulajit, ja muu liikunta rakentaa osaltaan parempaa tulevaisuutta tarjoamalla edullisia harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia kaikenikäisille liikkujille, ja ehkäisee osaltaan syrjäytymistä. Esim. Korisliigan peleissä käynti on suht. edullinen koko perheen harrastus ilman alkoholia nauttivien katsojien möykkäämistä.

  • Nimetön

    ”TAMPEREEN EMERITUS RAKENNUSTARKASTAJA”: käyttäisit omaa nimeäsi ja pysyisit edes tosiasioissa. Maailma muuttuu. Sekin pitäisi hyväksyä. Tai jäädä oikeasti eläkkeelle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio