Tiede

Tamperelainen tutkija paljastaa teknologian pimeän puolen: "Yllättävän paljon haittavaikutuksia"

Aamulehti kokosi sadan nimen listan nuorista alle 35-vuotiaista vaikuttajista. Tutkimusten mukaan jatkuvat stressaavat tilanteet teknologian kanssa voivat jopa edesauttaa burnoutia, kertoo tutkija Henri Pirkkalainen.

Sanna Kähkönen / TTY
Tamperelainen tutkija paljastaa teknologian pimeän puolen: "Yllättävän paljon haittavaikutuksia"

Henri Pirkkalainen tekee tärkeää tutkimusta, sillä teknologian aiheuttama stressi on yleistynyt työpaikoilla.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Sähköposti piippaa uuden viestin merkiksi. Tietokoneen ruudun alalaidassa vilkkuu ilmoitus kollegalta. Puhelin värisee merkkinä Facebook-sovelluksen uutisista.

Teknologiasta on tullut irrottamaton osa arkeamme, mutta jatkuva viestitulva voi myös nostaa pintaan stressiä ja turhautumista. Tampereen teknillisen yliopiston tietojohtamisen apulaisprofessori Henri Pirkkalainen, 33, paljastaa tutkimuksessaan teknologian pimeän puolen.

–Kun ihmiset käyttävät teknologiaa töissä, sillä on yllättävänkin paljon haittavaikutuksia paitsi työntekijän hyvinvointiin myös työn tuottavuuteen. Teknologian käytöstä voi tahattomasti aiheutua esimerkiksi teknostressiä, addiktiota ja informaatiotulvaa, Pirkkalainen kertoo.

Ongelmien määrä on jatkuvasti kasvanut, sillä yhä useammalla alalla työtehtävät ovat jossain määrin sidottuja teknologiaan. Pirkkalaisen mukaan myös osaamattomuus teknologian käytössä voi aiheuttaa pahoinvointia.

Työ- ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen on johtanut siihen, että teknologian käytön negatiiviset seuraukset korostuvat myös vapaa-ajalla.

–Sosiaalisen median sovelluksilla on havaittu olevan koukuttava vaikutus, ja käyttämättä jättämisestä voi seurata jopa fyysisiä oireita. Ulkomailla on jo perustettu pelkästään Facebook-riippuvuuteen erikoistuneita vieroituskeskuksia.

Pelkona burnout

Yritykset ovat Pirkkalaisen mukaan erityisen kiinnostuneita teknologian pimeän puolen tutkimuksesta, sillä teknologian haittavaikutukset näkyvät jo työpaikoilla sairaslomina. Tutkimusten mukaan jatkuvat stressaavat tilanteet teknologian kanssa voivat jopa edesauttaa burnoutia.

–Yritysten pitäisi kouluttaa työntekijöitä siihen, ettei tarvitse olla 24/7 tavoitettavissa työsähköpostin ääressä. Jos yritykset ohjeistaisivat työntekijöitään pitämään useammin vapaata työkännykästä, ehkä monilta haitoilta voitaisiin välttyä.

Sanna Kähkönen / TTY
Henri Pirkkalainen haluaa ottaa selvää ongelmista.

Henri Pirkkalainen haluaa ottaa selvää ongelmista.

Mutta voiko työntekijä omalla toiminnallaan välttää teknostressiä tai addiktion syntymistä? Pirkkalainen kehottaa kiinnittämään huomiota teknologian hallinnointiin.

–Käyttäjä voi muuttaa esimerkiksi ilmoitusten ilmestymisasetuksia ja ottaa sovelluksia pois käytöstä. Omaa teknologian käyttöään voi myös aikatauluttaa niin, että päättää tiettyinä hetkinä olla avaamatta laitteita ollenkaan.

Selkoa suunnitteluun

Pirkkalainen tutkii parhaillaan, miten teknologian käytön haittavaikutuksia voitaisiin ehkäistä jo teknologioiden suunnitteluvaiheessa. Tutkimuksensa lisäksi hän opettaa ohjelmistoliiketoimintaa ja kehittää uusia tietojärjestelmiä yhdessä yritysten kanssa.

–Yritän saada yritykset ymmärtämään, että jo teknologioiden kehittämisvaiheessa pitäisi miettiä, miten teknologia toimii parhaalla mahdollisella tavalla sille tarkoitetussa tehtävässä, ilman että se aiheuttaa ylimääräistä hallaa käyttäjälleen.

Vaikka Pirkkalainen suhtautuukin kriittisesti teknologian käytön seurauksiin, hän kertoo liputtavansa teknologian puolesta.

–En missään nimessä ole teknologian vastustaja. Haluan vain ottaa selvää ongelmista. Jos emme ymmärrä teknologian pimeää puolta tarpeeksi ajoissa, seuraukset ovat raskaammat.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • SRa

    Onko se teknologian vika, jos sitä käytetään väärin? Enemmän väärinkäyttö on ihmisten vika. Jostakin syystä vain ihmisiä ei saa ”syyllistää”, vaan syyllinen on löydettävä muualta. Sama juttu kuin sanonnassa ”raha on kaiken pahan alku ja juuri”, kun tarkoitetaan rahan himoa. Eräs työkaveri syytti meitä muita joskus, kun hänen erään ongelman selvittelynsä hidastui, kun me soittelimme ja kyselimme tilannetta. Hän ei voinut pistää kännykkää kiinni tai olla vastaamatta? Syy oli meidän, ei hänen?
    Kyllä teknologia tuo paljon uusia mahdollisuuksia aiheuttaa ongelmia heille, jotka niitä ”keräilevät”.

  • Nimetön

    Teknologiariippuvuutta voi hyvin verrata alkoholismiin ja huumeriippuvuuteen. Ihmisten heikkouksia osataan bisnesmaailmassa käyttää härskisti hyväksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio