Talous

Tamperelainen maksaa asuntovelkansa hieman alle 20 vuodessa – "Ylipitkille lainoille ei näytä olevan tarvetta"

Tampereen seudun osuuspankki paransi tulostaan. Toimitusjohtaja Mikko Rosenlund ihmettelee, miksi asunto-osakeyhtiöt eivät suojaa lainojaan samalla tavalla kuin asunnonostajat

Elias Lahtinen / Aamulehden arkisto
Tamperelainen maksaa asuntovelkansa hieman alle 20 vuodessa – "Ylipitkille lainoille ei näytä olevan tarvetta"

Tampereen OP:n tulos oli tänä vuonna erinomainen.

Sami SuojanenAamulehti

Tamperelaiset maksavat asuntolainansa pääsääntöisesti hieman alle 20 vuodessa. Toisaalta halu ottaa ylipitkiä 30–35 vuoden lainoja on olematonta.

–Meillä 95 prosenttia asuntolainoista on kestoltaan 15–25 vuotta. Ylipitkille lainoille ei näytä olevan tarvetta, toteaa OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund.

OP-ryhmän kilpailija Nordea lanseerasi tammikuussa 35 vuoden asuntolainan.

OP Tampere julkaisi viime vuoden tuloksensa torstaina. Rosenlund pääsi jälleen luonnehtimaan tulosta historian parhaaksi. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 36,2 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin se oli 34,3 miljoonaa.

Tuloksesta palautuu asiakkaille bonuksia 12,1 miljoonaa euroa.

Rosenlundin mukaan pankin menestys kumpuaa Tampereen kaupunkiseudun kasvusta, muuttovoitosta ja alueen lukuisista investoinneista.

Asuntolainoja lisää

Pankin korkokate laski, mutta sijoitusten tuotot samoin kuin palkkiotuotot paikkasivat korkotuotoissa tullutta aukkoa. OP Tampereen kulut nousivat yli kuusi prosenttia eli 2,4 miljoonaa euroa. Se johtui ennen kaikkea OP Ryhmän sisäisten kulujen kasvusta ja omassa käytössä olevien kiinteistöjen arvonalennuksista.

Pankin asuntolainakanta kasvoi 3,4 prosenttia eli 72 miljoonaa euroa. Kasvua oli kovempaa kuin koko valtakunnassa keskimäärin: Suomen Pankin mukaan asuntolainakanta kasvoi 2,2 prosenttia.

–Asuntolainojen kasvu tuli ennen kaikkea luottojen määrän kasvusta, eikä niinkään lainojen keskikoon noususta.

Jukka Vuokola / Aamulehden arkisto
OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlundin mielestä myös asunto-osakeyhtiöiden olisi syytä varautua korkojen nousuun.

OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlundin mielestä myös asunto-osakeyhtiöiden olisi syytä varautua korkojen nousuun.

Rosenlundin mukaan nykyinen asuntolainan korkomarginaali on 0,7–0,8 prosenttiyksikköä. OP Tampereen uusista asuntolainoista joka toisessa on suojaus korkojen nousua vastaan. Käytännössä suojaus on yhtä kuin korkokatto.

Pankit myyvät mielellään korkosuojauksen lainan kylkeen, koska se lisää niiden tuottoja. Korkokattoa luonnehditaan vakuutukseksi tulevien riskien varalle siinä missä palo-, tapaturma- tai henkivakuutusta.

Historiatiedon valossa voi kuitenkin kysyä, kuinka usein korkokatto on hyödyttänyt asiakasta.

–Korkotaso on ollut poikkeuksellisen pitkään poikkeuksellisen matalalla. Esitän vastakysymyksen: jos asiakkaalla on vakuutuksia muita riskejä varten, niin miksi ei myös korkojen nousua vastaan.

Rosenlundin mielestä myös asunto-osakeyhtiöiden olisi syytä varautua korkojen nousuun.

–Jos asunnonostajat suojautuvat korkojen nousua vastaan, niin miksi asunto-osakeyhtiöt eivät tee sitä, koska korkojen nousu koskee yhtä lailla myös niiden lainoja. Yksi varteenotettava vaihtoehto on 25 vuoden kiinteä laina.

OP Tampereen lainat asunto-osakeyhtiöille kasvoivat yli 12,3. Kasvua tuli sekä uudesta asuntotuotannosta että taloyhtiöiden peruskorjauksista. Yritysluototus kasvoi kaksi prosenttia.

–Yritysluototuksessa osa toimialueemme rahoituksesta menee OP Yrityspankin kautta ja osa tulee meidän taseeseen. Jos nämä kaksi laskee yhteen, OP Ryhmä on hyvin edustettuna.

Järjestämättömien saamisten määrä nousi kaksi miljoonaa euroa 14,5 miljoonaan euroon. Pankin luottokanta on noin 2,6 miljardia euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tyhjätila,seinät kaukana toisistaan,kutsutaan neliöiksi. Asuin neliöiksi.
    En ole valmis maksamaan tyhjästä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio