Tamperelainen apulaispormestari ja kaupunginvaltuutettu käyttivät "roska"-sanaa Tampereen keskustan syrjäytyneistä vuosia sitten

Tamperelainen erikoislääkäri, kaupunginvaltuutettu Antti Hervonen (kok.) käytti elokuussa 2012 samaa ilmausta kuin oululaispoliitikko Riikka Moilanen (kesk.) toissailtana Oulun valtuustossa. Moilanen joutui lähtemään Pihlajalinnan toimitusjohtajan paikalta, Hervosen äänimäärä romahti syksyn vaaleissa.

Jukka Vuokola / aamulehden arkisto
Tamperelainen apulaispormestari ja kaupunginvaltuutettu käyttivät "roska"-sanaa Tampereen keskustan syrjäytyneistä vuosia sitten

Tampereellakin on puhuttu "ihmisroskista". Molemmat tapaukset liittyvät kaupungin ja erityisesti Keskustorin katukuvaan.

Pekka Mauno, Timo Ylihärsilä

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu, erikoislääkäri Antti Hervonen (kok.), käytti julkisuudessa ilmausta "ihmisroska" kuusi vuotta sitten. Hervonen ei tullut valituksi saman syksyn vaaleissa valtuustoon.

Hervonen puhui lehtihaastattelussa Tampereen keskustassa alkoholia käyttävistä henkilöistä ihmisroskana samaan tapaan kuin oululaispoliitikko Riikka Moilanen (kesk.). Moilanen sai pikapotkut terveydenhuoltoyritys Pihlajalinnan alueyksikön toimitusjohtajan tehtävästä.

Hervosen lausunto tuli julkisuuteen elokuussa 2012, kun Aamulehden Moro-liite kysyi valtuutetuilta, miten Tampereen Keskustorin viihtyisyyttä voitaisiin parantaa.

Lehti kirjoitti:

"Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, erikoislääkäri Antti Hervonen esittää kovia toimia juoppojen poistamiseksi keskustan katukuvasta.

Hervosen mukaan poliisin tehtävänä on poistaa "ihmisroskat" keskustasta.

–Kesäksi vapaa majoitus läheiselle saarelle. Paluu sitten kun jäät kantavat, gerontologian erikoislääkäri ja emeritusprofessori laukoo."

Hervonen sai vuoden 2008 kunnallisvaaleissa 562 ääntä. Lokakuussa 2012 järjestetyissä kunnallisvaaleissa Hervonen sai vain 199 ääntä ja jäi varasijalle.

Järvelä pyyteli anteeksi

Myös Tampereen nykyinen kasvatus- ja opetusjohtaja, silloinen apulaispormestari Kristiina Järvelä (kok.) nimitti jo 19. toukokuuta vuonna 2011 Morossa keskustajuopottelua käsitelleessä jutussa ihmisiä "eläviksi roskiksi".

Aamulehdessä Järvelä selitteli 26. toukokuuta lausuntoaan näin:

–Tarkoitin toimintaa, en ihmistä. Kuka tahansa meistä on ajoittain toiminnallaan ympäristöhaitta eli "elävä roska". Itse olen sitä ainakin usein kovaäänisesti kailottaessani. Ei kaduta. Toisia häiritsevä tai uhkaava toiminta ei ylitä kaikkien yhdenvertaista oikeutta nauttia kaupungistamme rauhassa.

Järvelä pyyteli myös anteeksi "värikästä ja tulkinnanvaraista" kielenkäyttöään.


Lue myös nämä


Kommentit (31)

  • Nimetön

    Jollakulla on varmasti aika tarkka näkemys siitä, millaisiin paikkoihin erilaiset porukat mielellään majoittuvat. Miten olisi, jos seuraavan kerran jotain kaupunkikohdetta suunniteltaessa yritettäisiin ottaa myös tämä tietämys huomioon? Pystyisikö kaupunkisuunnittelulla järjestämään ihmisten kulkua ja oleskelua niin, että kaikille olisi tilaa, mutta törmäykset minimoitaisiin? Voisiko tätä kokeilla?

  • Juha Hämäläinen

    Syrjäytynyt tarkoittaa kielessämme henkilöä, joka on omilla valinnoillaan saattanut itsensä syrjäytyneeksi. Taasen muiden toimesta huonoon asemaan joutuneet ovat syrjäytettyjä. Säilytetään logiikka kielenkäytössä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio