Pirkanmaa

Tampereen yhteisöveropotti kasvamassa muutamalla miljoonalla eurolla – Kaupunki on silti jäänyt kauas Helsingin ja Turun vauhdista: "Meillä Nokian vaikutus on sulanut pois"

Yritysten tulosten lisäksi syy kasvaneeseen pottiin löytyy päivähoitomaksuista. Helsingin ja Turun yhteisöverotuotot ovat silti kasvaneet huikeasti Tampereeseen verrattuna vuosikymmenen aikana, muistuttaa Tampereen kaupungin talousjohtaja. Tampere on kärsinyt pitkään teknologiajätti Nokian alamäestä.

Elina Saarikoski
Tampereen yhteisöveropotti kasvamassa muutamalla miljoonalla eurolla – Kaupunki on silti jäänyt kauas Helsingin ja Turun vauhdista: "Meillä Nokian vaikutus on sulanut pois"

Tampereen arvioidaan saavan tänä vuonna yhteisöveroina noin 70 miljoonaa euroa.

Mika LampiAamulehti

Tampereen kaupunki saa tänä vuonna noin 3,5 miljoonaa euroa enemmän yhteisöverotuloja kuin viime vuonna, arvioi Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö.

Monilla yrityksillä menee hyvin, mutta se ei näy kaupungin yhteisöverotuloina vielä tänä vuonna. Vuoden 2018 yhteisöverotilityksiin vaikuttavat yritysten vuosina 2015 ja 2016 maksamat verot.

–Vuosi 2014 on nyt pudonnut pois. Se oli hyvin huono vuosi tamperelaisyrityksille. Sen sijaan vuosi 2015 oli paljon parempi, Männikkö sanoo.

Siksi Tampereen jako-osuus kaikista valtion kunnille tilittämistä yhteisöveroista on noussut tänä vuonna 3,77 prosenttiin.

Pelkästään tämä ei kuitenkaan vaikuta Tampereen yhteisöverotulojen kasvuun.

Hallitus antaa tänä vuonna kunnille suuremman osuuden yhteisöverosta, koska päivähoitomaksujen alennukset tuovat loven kuntien kassoihin.

–Nämä molemmat asiat vaikuttavat Tampereen yhteisöverotulojen kasvuun, Männikkö toteaa.

Helsinki ja Turku eivät kärsi Nokiasta

Männikkö muistuttaa, että Helsingin ja Turun yhteisöverotuotot ovat kasvaneet huikeasti Tampereeseen verrattuna vuosikymmenen aikana.

–Meille kertyy yhteisöveroa saman verran kuin kymmenen vuotta sitten. Turulla on 50 miljoonaa euroa enemmän. Turussa on ollut esimerkiksi erittäin vahvaa lääketeollisuutta, Männikkö sanoo.

Tampere on Espoon ja Oulun lisäksi kärsinyt Nokian alamäestä.

–Meillä Nokian vaikutus on sulanut pois. Täytyy toivoa, että yritykset tekevät nyt hyvää tulosta. Veroprosenttihan on nykyään matala, Männikkö sanoo.

Kuluvalla vuosikymmenellä vuosi 2015 on ollut tähän asti Tampereen paras talousvuosi. Siltä vuodelta yritysten maksamia yhteisöveroja kaupunki ei saa enää ensi vuonna.

–Tampereella kunnallisverotuotto on todella merkittävä osa 935 miljoonan euron verotuloista. Kiinteistöveroina kaupunki saa 75 miljoonaa, Männikkö kertoo.

Lähikunnissa kasvuodotuksia

Myös Ylöjärvellä odotetaan yhteisöveropotin kasvua.

–Pikkuista kasvusuuntaa on ollut talouden hyvästä tilanteesta johtuen, sanoo Ylöjärven talousjohtaja Juha Liinavuori.

Ylöjärvi saa yhteisöveroa vuosittain noin kuusi miljoonaa euroa, kun kaupungin verotulot ovat kaikkiaan noin 120 miljoonaa euroa.

–Meillä on pk-valtainen yritysprofiili ja melko vakaa yhteisöverotuotto. Kaikki munat eivät ole niin sanotusti samassa korissa, Liinavuori toteaa.

Kangasallakin yhteisöveropotti kasvaa.

–Aika reippaasti on tullut enemmän mitä edellisvuonna, koska työllisyys on kasvanut, kertoo Kangasalan talousjohtaja Seppo Saarinen.

Nokian kaupungin verotulokertymä on tänä vuonna parempi kuin ennakoitiin, sanoo talousjohtaja Mikko Koskela.

Kaupungin yhteisöverotulojen arvioitiin olevan 7,5 miljoonaa euroa. Nyt kuukausitilityksissä ollaan lähes puoli miljoonaa euroa edellä viime vuotta.

Yhteisöverot

Tampereen arvioidaan saavan tänä vuonna yhteisöveroina noin 70 miljoonaa euroa. Viime vuonna Tampere sai 66,5 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupungin budjetti on jäämässä tänä vuonna noin 60 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Hallitus päätti antaa tänä vuonna kunnille noin 60 miljoonaa euroa enemmän yhteisöveron tuotosta kuin viime vuonna, koska päivähoitomaksujen alennukset vähentävät kuntien tuloja.

Vuonna 2018 kuntien jako-osuus on 31,35 prosenttia yhteisöverotuotosta. Valtio ottaa loput.

Suomessa yhteisöveroprosentti laski viimeksi vuoden 2014 alussa 4,5 prosenttiyksiköllä 20 prosenttiin.

Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöiden lisäksi osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.


Kommentit (2)

  • Tiina

    Täysin samaa mieltä!

  • Nimetön

    Talousjohtaja Jukka Männikkö vaihtoon heti. Ei oikein tullu olevan numerot hallussa. Käsittämätöntä tunarointia kaiken aikaa. Turhat investoinnit jäihin heti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio