Tampere

Työntekijältä kova väite Tampereen poliisiaseman sisäilmaongelmista: "Henkilökunta jätettiin altistumaan ja sairastumaan säästösyistä" – Rakennuksen omistaja kiistää

Tampereen poliisiaseman työntekijä arvioi, että työntekijät jätettiin altistumaan mikrobeille, koska väistöstä ei haluttu maksaa. Hän sanoo, että on mietittävä, onko tässä rikottu työsuojelulainsäädäntöä.

Silja Viitala
Työntekijältä kova väite Tampereen poliisiaseman sisäilmaongelmista: "Henkilökunta jätettiin altistumaan ja sairastumaan säästösyistä" – Rakennuksen omistaja kiistää

Poliisiaseman sisäilmaongelmien takia osa poliisin yksiköistä siirretään väistötiloihin. Ongelmia on ollut ainakin poliisiaseman A-rakennuksen toisessa reunassa.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Poliisiasemalla työskentelevä henkilö kertoo Aamulehdelle, että Tampereen pääpoliisiaseman sisäilmaongelmat ovat niin pahoja, että pelkästään yhdessä yksikössä toistakymmentä poliisiasemalla työskentelevää on oireillut ja sairastunut sisäilmasta.

–Tyypillisimmät oireet ovat iho-oireita, silmäoireita, äänen häviämistä ja päänsärkyä. Lisäksi osalla on ilmennyt astmaoireita, kuten hengenahdistusta ja yskänpuuskia. Ihmiset, jotka reagoivat, ovat reagoineet hyvin voimakkaasti.

Hän kuvailee, että on hyvin erikoinen tilanne, että työntekijät on jätetty remontin keskelle työskentelemään.

–Ennen remonttia meille sanottiin, että mikrobeita on, mutta ei kerrottu, mitä mikrobeita. Kun remonttitöitä on tehty, mikrobit ovat lähteneet liikkumaan ilmassa. Pahin tilanne oli, kun remonttia tehtiin huone huoneelta ja ilma eteni huoneesta toiseen.

Remontin aikaan osa pääsi pois A-talosta remontin alta. Palatessa tilanne ei kuitenkaan ollut helpottanut. Hän lisää, että korjausmenetelmä on kummallinen. Poliisiasemalla on tehty tiivistyskorjauksia, joissa tiivisteitä on vaihdettu tila kerrallaan.

Työntekijä syyttää Poliisihallitusta, rakennuksen omistaja Senaatti-kiinteistöä sekä poliisilaitoksen johtoa siitä, että he tiesivät mikrobien laadusta jo etukäteen, mutta henkilökunta jätettiin altistumaan ja sairastumaan säästösyistä, koska väistöstä ei haluttu maksaa. Poliisilaitoksella on liikkunut puheita myös talon sädesienilöydöistä.

Hän sanoo, että asiasta on syytä epäillä työsuojelurikoksia ja vammantuottamuksia.

–On pohdittava, onko syytä epäillä työsuojelurikoksia. Pahimmillaan näin voidaan osoittaa, onko tässä otettu harkittu riski työntekijöiden kustannuksella. Kuka siitä sitten vastaakaan.

Hän kertoo, että poliisin työ on jatkunut tiloissa muuten normaalisti, mutta sairauspoissaolot ovat vaikuttaneet työhön.

"En todellakaan allekirjoita tätä"

Senaatti-kiinteistöjen aluepäällikkö Toni Rantanen kiistää väitteet. Hän sanoo, että remonttia varten on perustettu sisäilmatyöryhmä, jossa on mukana poliisilaitoksen käyttäjiä, Senaatti-kiinteistön edustus, sisäilmakonsultteja ja työterveyslääkäreitä. Hän sanoo, että työryhmä on reagoinut nopeasti, jos ongelmia on tullut vastaan.

Rantanen sanoo, että työryhmään ei ole tullut tietoa sairastuneista poliiseista tai ainakaan minkäänlaista piikkiä sairastumisissa ei ole nähtävissä.

Rantanen kiistää tiukasti väitteen siitä, että henkilökunnan terveydellä olisi otettu riski säästöjen takia.

–En todellakaan allekirjoittaa tätä. Kenelläkään ei ole tänä päivänä varaa ottaa riskejä. Nämä asiat pyritään hoitamaan niin A. avoimesti ja B. nopeasti kuin mahdollista.

Rantanen lisää, että kyseessä ei ollut edes rahakysymys, vaan Senaatti-kiinteistöt on halunnut, että paikat pistetään nyt kuntoon. Hän sanoo, että henkilökunta on otettu huomioon ja suojattu niin hyvin kuin mahdollista.

Hänen mukaansa ensimmäisen sisäilmaraportin jälkeen selvitettiin, kuinka turvallinen työskentely onnistuu asemalla. Hän sanoo myös, että remontin ajaksi työmaa-alueet on eristetty asianmukaisesti suojaseinillä ja eristyksellä sekä siivottu asianmukaisesti ennen työntekijöiden paluuta.

Hän sanoo, että sisäilmaraportteja ja -selvityksiä ei ole jaettu kaikkien käyttöön, koska raportin tulkinta vaatii ammattilaisen.

Tiedotus on hänen mukaansa ollut asianmukaista ja tiedotustilaisuuksia on pidetty myös aiemmin, mutta niihin ei ole osallistunut koko poliisiaseman henkilöstö. Rantanen lisää, että poliisilaitoksella pidetään tänään tiistaina sisäinen tiedotustilaisuus asiasta, jossa kaikkien työntekijöiden kysymyksiin vastataan.

Maps4News
Poliisiasema sijaitsee Hatanpään valtatien varressa lähellä Tampereen linja-autoasemaa.

Poliisiasema sijaitsee Hatanpään valtatien varressa lähellä Tampereen linja-autoasemaa.

Tampereen pääpoliisiasema

Sijaitsee Hatanpään valtatien varressa. Rakennettu 1960-luvun alussa. Tilan omistaa Senaatti-kiinteistö.

Poliisitalon muutosta on puhuttu paljon, sillä talon A-osassa on todettu sisäilmaongelmia vuonna 2016. Työskentely on kuitenkin jatkunut asemalla.

Pääpoliisiasemalle on tehty vuodesta 2017 asti miljoonaremonttia, joka alkoi poliisivankilasta.

Sisäilmaongelmat pahenivat alkuvuodesta talon yhdessä reunassa, kun talossa tehdyssä jatkomittauksessa ilmeni kohonneita mikrobitasoja. Senaatti-kiinteistön mukaan tilanne kumpuaa yhdestä porraskäytävästä A-talon reunassa.


Lue myös nämä


Kommentit (30)

  • Piia

    En kertakaikkiaan YMMÄRRÄ, tätä vähättelyä. Suomi on huolissaan suurten ikäluokkien elköitymisestä, mutta entäs nämä henkilöt, jotka ovat jo nuorena invalidisoitu valtion rakennus säädösten toimesta. Koko Kela täytyy kaataa alas, jos se ei ala uusia typeriä pykäliä.

  • Perätön ilmianto?

    Nyt esitetään julkisuudessa kovia jopa rikokseen viittaavia väitteitä nimettömänä ja yksilöidään väitteet siten, että esimerkiksi perättömän ilmiannon tunnusmerkistö saattaa täyttyä. Syyttäjänvirastolle pian lisää töitä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio