Tampere

Tampereen poliisiaseman sisäilmaongelma: Useita työntekijöitä saanut oireita – Suunnitteilla siirto, joka voi vaikuttaa poliisin työhön

Tampereen poliisitalon sisäilmaongelmat ovat pahentuneet osassa poliisitaloa. Useiden tutkintayksiköiden siirtämistä suunnitellaan väistötiloihin.

Silja Viitala
Tampereen poliisiaseman sisäilmaongelma: Useita työntekijöitä saanut oireita – Suunnitteilla siirto, joka voi vaikuttaa poliisin työhön

Poliisitalo on rakennettu 1960-luvun alussa. Poliisiaseman muutosta on puhuttu jo jonkin aikaa, sillä rakennuksessa on ollut sisäilmaongelmia ja se on koettu vanhanaikaiseksi.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Useat poliisit ovat oireilleet Tampereen pääpoliisiaseman löytyneiden sisäilmaongelmien takia. Nyt poliisiasemalla selvitetään tarvetta useiden poliisin tutkintayksiköiden henkilökunnan siirtämisestä väistötiloihin. Asian vahvistaa Aamulehdelle Sisä-Suomen poliisin turvallisuuspäällikkö, ylikonstaapeli Timo Pulkkinen.

Poliisilaitoksen sisäilmaongelmia on selvitetty aiemminkin, mutta talvikuukausien aikana tulokset ovat huonontuneet yhdessä tutkimuskohteista.

–Talvikuukausien aikana ongelmat ovat korostuneet talon yhdestä reunasta. Talon pääty ei edelleenkään ole käyttökiellossa kuin yhden porraskuilun osalta, mutta työntekijöille tarjotaan mahdollisuus siirtyä toisiin tiloihin.

Ongelma koskee A-rakennuksen päätyä

Ongelmia on ollut etenkin pääpoliisilaitoksen A-rakennuksessa Hatanpään valtatien varressa. Aamulehti uutisoi sisäilmaongelmista jo viime marraskuussa. Tuolloin pohdittiin, kauanko sisäilmaongelmat sallivat työskentelyn poliisiaseman tiloissa.

Poliisitalon sisäilmaongelmat ilmenivät ensin vuonna 2016 tehdyissä tutkimuksissa. Sen jälkeen poliisitalossa on tehty remonttia viime vuodesta etenkin poliisivankilan tiloissa ja korjaukset jatkuvat edelleen.

Pulkkinen sanoo, että vuoden 2018 alusta tehdyissä sisäilman seurantatutkimuksista selviää, että osissa tiloista on päästy normaalitasolle, mutta nyt osassa taloa tilanne paheni alkuvuodesta.

–Muutamme korjausten aikataulua nyt ilmenneiden tutkimustulosten mukaan. Yksi reuna on selvästi ongelmien lähde, johon tällä hetkellä puututaan nopeutetulla aikataululla. Katsoimme kiireellisyysjärjestyksen mukaan tilannetta.

Pulkkinen ei osaa arvioida, moniko poliisitalossa työskentelevistä on sairastunut tai kärsinyt oireista tai onko asia saatettu eteenpäin.

–Tästä täytyy keskustella työterveyden kanssa. En lähde arvioimaan sairastuneiden määrää. Henkilöiltä on kyllä tullut ilmoituksia oireilusta, mutta sairastumisen astetta on vaikea arvioida. Arviointi kuuluu työterveyden toimialaan.

Maps4News
Pääpoliisiasema sijaitsee Hatanpään valtatien varressa.

Pääpoliisiasema sijaitsee Hatanpään valtatien varressa.

Siirto voi vaikuttaa poliisin työskentelyyn

Pulkkinen sanoo, että työntekijöiden on tarkoitus siirtyä A-talon osastoilta, jotka ovat olleet ongelmaksi esiintyneen porraskuilualueen läheisyydessä.

Lähitiloissa työskentelee ainakin neljä tutkintayksikköä, joihin kuuluvat muun muassa ulkomaalaistutkinnan ja huumekenttävalvonnan yksiköt.

–Pyrimme siihen, että toiminta ei kärsi näistä toimenpiteistä paljon. Mutta väistämättä se tulee jonkin verran vaikuttamaan työhön. Pyrimme turvaamaan normaalin poliisin toiminnan mahdollisimman pitkälle niiden yksiköiden osalta, joita väistötoimenpiteet koskevat.

Pulkkinen sanoo, että henkilökunnan on tarkoitus pysyä poliisin omissa tiloissa, mutta kaikkia vaihtoehtoja harkitaan. Toistaiseksi vasta selvitetään, kuinka monta työntekijää siirtyy.

–Luonnollisesti tiivistä tulee olemaan, kun henkilökuntaa siirretään tiloihin, joissa on jo ennestään henkilökuntaa. Tilajärjestelyjä tämä vaatii, Pulkkinen toteaa.

Silja Viitala
Poliisiasemalle on aiemmin ehdotettu uutta tilaa Sorinkadulle nykyisen B-rakennuksen jatkeeksi.

Poliisiasemalle on aiemmin ehdotettu uutta tilaa Sorinkadulle nykyisen B-rakennuksen jatkeeksi.

"Kohonneet mikrobiarvot sisäilmassa"

Aamulehdelle asiasta kertonut lähde syyttää ylempää päällystöä ja kiinteistön edustajia siitä, että talosta olisi löytynyt ihmiselle haitallista hometta, ja että asiaa on pimitetty työtekijöiltä jo pitkään.

–Kaikki tutkimustulokset ovat tarvittaessa kaikkien käytössä ja korjaussuunnitelma on tehty silloisissa tutkimuksissa saatujen tulosten ja löydösten perusteella, Pulkkinen toteaa.

–Talon ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuodesta 2016 ja tarkentuneet valmistuneiden tutkimuksien myötä. Asiaa on korjattu käynnistämällä sisäilmaremontti, joka jatkuu edelleen. Nyt tehdyistä, tuoreista tutkimuksista asia tuli päätytilassa korostetummin esiin.

Hän sanoo, että alustavat tutkimukset on tehty, mutta hänellä ei ole sisäilmaraporttia käytössään. Hän sanoo, että löydösten analysointi on tutkijoiden tehtävä.

–Tällä hetkellä puhutaan yhdellä alueella olevista mikrobien kohonneista arvoista.

Tampereen pääpoliisiasema

Sijaitsee Hatanpään valtatien varressa. Rakennettu 1960-luvun alussa. Tilan omistaa Senaatti-kiinteistö.

Poliisitalon muutosta on puhuttu paljon, sillä talon A-osassa on todettu sisäilmaongelmia. On esitetty, että poliisille rakennettaisiin uudet tilat Sorinkadulle nykyisen B-rakennuksen jatkeeksi.

Poliisiasemalle on tehty suurta remonttia, jolla on pyritty pidentämään poliisitalon elinkaarta.

Pääpoliisiasemalle on tehty vuodesta 2017 asti miljoonaremonttia, joka alkoi A-talon poliisivankilasta.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Jo eläkeukko

    Empähän tiedä mistä johtui, mutta käydessäni hakemassa tässä taannoin uuden henkilökortin Sorilta jouduin puolisen tuntia odottelemaan vuoroani ja siinä ajassa alkoi hengitys pikkuhiljaa vinkua ja rohista. Mietin jo silloin ettei siellä olisi mukavaa olla päivät pitkät töissä, tosin olen jo aikaisempina vuosikymmeninä altistunut homeelle ja tutkitusti sille sairastunut, joten olen perustervettä ihmistä herkempi reagoimaan ilman epäpuhtauksille. Niin tai näin, jotakin siellä kumminkin sisäilmassa oli, koska oireet alkoivat helpottua poistuttuani sieltä.

  • Tavallinen rivikansalainen

    Eikö olisi jo aika uusia nämä poliisin tilat muutenkin? Kiinteistö alkaa olla jo rakennusteknisesti elinkaarensa loppupäässä, eikä varmaankaan enää palvele kaikilta osin tämän päivän viranomaistarpeita. Mielestäni kokonaan uudet toimitilat poliisin käyttöön ei ole perusteeton vaatimus huomioiden tämän hetken tilanne ja todennäköisesti hyvinkin radikaalisti muuttuvat tulevaisuuden tarpeet ja haasteet poliisin työssä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio