Tampere

Tampereen kaupunginvaltuustossa syntyi 20 minuutin väittely hämmentävästä aloitteesta – "Aika törkeää toimintaa"

Tampereen kaupunginvaltuustossa käytiin erikoinen keskustelu Tampereen Sähkölaitoksen myynnin suunnittelun lopettamisesta, vaikka myyntiä ei ole edes suunniteltu.

Timo Marttila
Tampereen kaupunginvaltuustossa syntyi 20 minuutin väittely hämmentävästä aloitteesta – "Aika törkeää toimintaa"

Kaupunginvaltuutettu Aarne Raevaara teki valtuustoaloitteen Tampereen Sähkölaitoksen myynnin valmistelun lopettamiseksi. Valmistelua ei kuitenkaan ole edes aloitettu. Arkistokuva.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäiseen syksyn kokoukseensa, eivätkä aiheet olleet kepeimmästä päästä. Valtuustossa muun muassa hyväksyttiin kymmenien miljoonien eurojen talousarvion ylitykset ja 40 miljoonan euron pitkäaikaisten lainojen lisäys.

Kun budjettikysymyksistä päästiin yli, käytiin erikoinen keskustelu valtuutettu Aarne Raevaaran (VaTa) ja varavaltuutettu Jari Heinosen (VaTa) valtuustoaloitteen pohjalta.

Katso videolta keskustelun helmet:

 

Valtuustoaloitteessa vaaditaan kaupunkia lopettamaan omistamansa Sähkölaitoksen myynnin valmistelu.

Erikoista tässä on se, että sähkölaitoksen myyntiä ei ole valmisteltu. Aiheesta syntyikin 20 minuutin mittainen keskustelu, jota voisi luonnehtia myös kiivaaksi.

Esimerkiksi valtuutettu Kalle Kiili (kesk.) arvosteli Raevaaraa kovasanaisesti.

–Aika törkeää toimintaa, pisteiden keruuta.

Mistä oikein on kyse?

Suurin keskustelu alkoi Reavaaran aloitteen viimeisestä lauseesta, jossa todetaan seuraavaa:

"Valtuustoaloitteena ehdotan, että Tampereen kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin Tampereen Sähkölaitoksen tytäryhtiöineen myynnin valmistelun lopettamiseksi".

Aloitteesta saa selvän kuvan siitä, että Sähkölaitoksen myynti olisi jo valmisteilla. Näin ei kuitenkaan valtuutettujen pitkien vakuuttelujen mukaan ole. Raevaara on myös kertonut epäilyksistään Tekniikka & Talous -lehdelle.

Aloitteesta ja Raevaaran puheenvuoroista saa kuvan siitä, että Raevaara ajaa nimenomaan myynnin suunnittelun lopettamista. Vaikka Raevaara ei sitä suoraan aloitteessa sanokaan, hän kuitenkin ilmeisesti haluaa, että myyntiä ei voisi valmistella ilman valtuuston erillistä päätöstä asiasta.

Näin onkin ollut vuodesta 2008 vuoteen 2015, jolloin kaupungin energialiiketoimintoja ei saanut myydä, eikä myyntiä saanut edes ryhtyä valmistelemaan ilman valtuuston päätöstä.

Vuonna 2015 tehdyn kaupunginvaltuuston linjauksen mukaan myynnin valmistelun saa aloittaa ilman valtuuston päätöstä, mutta liikelaitoksen myynnistä päättää lopulta kaupunginvaltuusto.

Erikoinen keskustelu huomattiin myös Twitterissä.

Kaupunginvaltuusto päätti lopulta, että Raevaaran ja Heinosen valtuustoaloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Tampereen Sähkölaitos on maksanut viime vuosina suuria osinkoja kaupungille. Vuonna 2018 summa oli noin 15,3 miljoonaa euroa. Se on noin 80 prosenttia kaikista kaupungin osinkotuloista.

Aamulehti uutisoi maaliskuussa, että laitos teki vuonna 2017 historiansa parhaan liiketuloksen, noin 49 miljoonaa euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (56)

  • Faktat hukassa

    Aloitteessa oli kysymys luvasta valmistella Sähkölaitoksen myyntiä. Raevaara olisi halunnut, että vuonna 2015 virkamiehille annettu lupa perutaan. Se, että vastauksessa todetaan, ettei tällä hetkellä kauppaa valmistella, ei liittynyt aloitteeseen. Etenkin koska vastauksen kirjoittanut viranhaltija on toisaalla kertonut, ettei tiedä onko myynti tällä hetkellä valmistelussa.

  • Nimetön

    Mihinkäs kaupunki on käyttänyt sähkölaitokselta saamansa osingot?Kaikki on mennyt varmaan virkamiesten palkkoihin,tuolla summalla tai edes osalla siitä olisi voitu parantaa huono osaisten asemaa. Olisi voitu tukea työttömyyttä,köyhiä perheitä,eläkeläisiä jne.Mutta ei,kaikki rahat menevät turhanpäiväisiin juttuihin…tunneli,ratikka jne.Tampere pistää köyhät kyykkyyn!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio