tampere

Tampereen Kauppi-Niihaman metsän puolustamiseksi adressi – Lähes 900 allekirjoitusta lyhyessä ajassa

Adressin laatijoiden mielestä Kauppi-Niihaman ulkoilu- ja virkistysmetsäalue on säästettävä rakentamiselta ja golfkentän siirtämiseltä.

Jukka Ritola
Tampereen Kauppi-Niihaman metsän puolustamiseksi adressi – Lähes 900 allekirjoitusta lyhyessä ajassa

Kuva on otettu Niihaman ulkoilumajan lähistöltä paikasta, johon golfkenttä ulottuisi esiselvityksen vaihtoehto B:ssä. Taustalla Alasjärvi, jonka oikealla puolella nykyinen golfkenttä.

Mika JyräväAamulehti

Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Pirkanmaan piiri ry, SLL:n Tampereen yhdistys ry ja Luonto-Liiton Hämeen piiri ry ovat laatineet adressin Kauppi-Niihaman metsän puolesta. Verkkoadressi julkaistiin maanantaina adressit.com -palvelussa.

Adressin laatijat vaativat, että Tampereen kaupunki säästää Kauppi-Niihaman ulkoilu- ja virkistysmetsäalueen rakentamiselta sekä golfkentän laajentamiselta tai siirtämiseltä.

Tampereella on juuri valmistunut Ruotulan kehittämisen esiselvitys, jonka jokainen kolmesta vaihtoehdosta vaatisi metsän kaatamista. Kahdessa vaihtoehdossa golfkenttä jäisi Ruotulaan, mutta kenttää olisi siirrettävä asuinrakentamisen tieltä pohjoisemmaksi. Laajimmalle leviävä vaihtoehto toisi Ruotulaan 10 000 uutta asukasta, ja golfkentän siirto vaatisi 42 metsähehtaarin kaatamista.

Jos kenttä siirrettäisiin kolmannen vaihtoehdon mukaisesti Pirkkalaan, 10 000 asukasta sijoittuisivat pääasiassa nykyisen golfkentän alueelle. Asuinrakentamisen alta kaatuisi lisäksi seitsemän hehtaaria metsää.

Lue myös: Golfkentän siirto tuhoaisi valtavasti metsää Tampereen Niihamasta – Hakkuita pitäisi tehdä jopa 60 jalkapallokentän verran

Jukka Ritola
Jos Ruotulaan päätetään rakentaa asuntoja jopa 10 000 ihmiselle, golfkentän on siirryttävä joko Niihaman metsiin päin tai kokonaan pois alueelta.

Jos Ruotulaan päätetään rakentaa asuntoja jopa 10 000 ihmiselle, golfkentän on siirryttävä joko Niihaman metsiin päin tai kokonaan pois alueelta.

"Asuinrakentamista vain, jos metsään ei kajota"

Adressin laatijat eivät tyrmää asuinrakentamista Ruotulassa, jos Kauppi-Niihaman metsään ei kajota. Asuinrakentamisen tulisi tapahtua tuolloin golfkentän alueelle.

Adressissa perustellaan, että Kauppi-Niihama on tamperelaisten keskeinen virkistysalue, jolla on sekä luonnonarvojen että ihmisten viihtyvyyden kannalta valtakunnallista merkitystä. Luonnonsuojeluliitto valitsi kohteen viime vuonna yhdeksi Suomen 100 luontohelmestä.

Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan golfkentän laajentamisen tai siirron uhkaamalla alueella on merkittäviä luonnonarvoja, osin jopa yhtä arvokasta luonnontilaisen kaltaista metsää kuin läheisellä Soukonvuoren luonnonsuojelualueella. Alueella on myös runsaasti polkuja, jotka ovat ulkoilijoiden aktiivisessa käytössä.

Adressissa sanotaan, että golfkentän laajentaminen tai etenkin siirtäminen Kauppi-Niihaman metsään olisi uuden Tampereen kantakaupungin yleiskaava 2040:n vastaista.

Verkkoadressi oli maanantaina kello 21.20 mennessä kerännyt 888 allekirjoitusta. Allekirjoittaneista 694 oli tamperelaisia. Kangasalta allekirjoituksia oli 25 kappaletta.

Adressi on tarkoitus luovuttaa Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnalle ja kaupunginhallitukselle kesäkuussa 2018. Adressin voi allekirjoittaa täällä.

Hannu Mänttäri/Google Earth
Esiselvityksen vaihtoehto B levittäytyisi kauimmaksi metsäalueelle. Metsää kaatuisi 42 hehtaaria. Golfkenttä väistyisi asuinrakentamisen tieltä, ja golfkentän tieltä puolestaan väistyisi metsä.

Esiselvityksen vaihtoehto B levittäytyisi kauimmaksi metsäalueelle. Metsää kaatuisi 42 hehtaaria. Golfkenttä väistyisi asuinrakentamisen tieltä, ja golfkentän tieltä puolestaan väistyisi metsä.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

 • Nimetön

  Golfkentän siirto on aivan järjetön idea. Metsää ei saa raivata enää palaakaan, jotta se pysyy edes jonkinlaisena metsänä. Asunnoille pitää löytyä tilaa muualta kuin ihmisten virkistysalueilta. Todennäköisesti nousukausikin loppuu kohta ja sitten ihmetellään, kun ylihintaiset uudisrakennukset eivät mene kaupaksi. Tampereella on rakennettu kymmeniätuhansia uusia asuntoja muutamassa vuodessa ja Vuorekseenkin tulee vielä lisää. Kaupunkiin muuttaa kuitenkin pääasiassa työttömiä ja opiskelijoita, jotka tarvitsevat edullisia, pieniä asuntoja ja hakevat niitä pääasiassa keskusta-alueelta.

 • Nimetön

  ”Miksi ihmeessä golf-kentän täytyisi olla kaupungin keskustasta kivenheiton päässä? Lajia kun mennään poikkeuksetta harrastamaan autolla.”
  Millähän kortittomat ja nuoret pääsevät korpeen?
  Toisekseen, niitä asuntoja voidaan rakentaa kauemmaksi keskustasta, koska asukkailla pääosin on auto ja nyssetkin kulkevat uusille alueille loistavasti esim, Aitolahteen ja Teiskoon verrattuna.
  Vain metropolihullut haluavat kaiken asutuksen leskustaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio