Tampereen jätevedestä mitattiin aiempaa enemmän kokaiinia ja ekstaasia – THL: Kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen isoissa kaupungeissa

Jätevedestä mitattujen huumausaineiden kokonaismäärässä oli Tampereella pientä laskua viimeisimmässä mittauksessa. Tulokseen kannattaa suhtautua maltillisesti.

Elias Lahtinen
Tampereen jätevedestä mitattiin aiempaa enemmän kokaiinia ja ekstaasia – THL: Kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen isoissa kaupungeissa

Eurooppalaisessa vertailussa Tampereen jätevedestä mitattu ekstaasimäärä oli asukaslukuun suhteutettuna yhdeksänneksi suurin vertailussa mukana olleiden kaupunkien joukossa.

Heidi PesonenAamulehti

Tampereen jätevesistä löytyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmässä jätevesitutkimuksessa aiempaa enemmän kokaiinia ja MDMA:ta eli ekstaasia. Sen sijaan amfetamiinin ja metamfetamiinin määrä jätevedessä väheni. Mitattujen huumausaineiden kokonaismäärässä oli pientä laskua.

Tampereella mitattiin maaliskuussa 2017 jätevedestä 51,2 milligrammaa kokaiinia, 141,3 milligrammaa amfetamiinia, 221,8 milligrammaa ekstaasia ja 57,6 milligrammaa metamfetamiinia päivässä tuhatta henkilöä kohti. Mittausjakso kesti viikon.

Eurooppalaisessa vertailussa Tampereen jätevedestä mitattu ekstaasimäärä oli asukaslukuun suhteutettuna yhdeksänneksi suurin vertailussa mukana olleiden kaupunkien joukossa.

Hannu Mänttäri

–Tampereella ekstaasi on noussut tasaisesti. Kokaiini alkaa myös näkyä Tampereella, vaikka se pientä vielä onkin, kuvailee kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:lta.

Mitattujen huumeiden kokonaismäärä oli viimeisimmässä keräyksessä Tampereella hieman pienempi kuin edellismittauksessa. Kankaanpään mukaan siitä ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä tulkintoja.

–En lähtisi tästä tekemään sellaista johtopäätöstä, että huumeiden käyttö vähenee merkittävästi. Tuloksiin voi vaikuttaa esimerkiksi markkinoilla olevien huumeiden puhtausaste.

Keräysajan alusta eli vuodesta 2012 nousu määrissä on ollut iso, ja kokonaiskäyrä on nouseva, vaikka edestakaista liikettä on ollut.

Kankaanpään mukaan paremman kuvan todellisesta tilanteesta saa tänä vuonna jätevedestä tehtävien näytteiden oton jälkeen. Ensimmäinen keräysviikko on juuri alkamassa ja loppuvuodesta tehdään toinen.

Hannu Mänttäri

Kokaiinin määrä lisääntyy

Kun jätevesitutkimuksen tuloksia tarkastellaan laajemmin, selviää, että kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa. THL:n mukaan vuodesta 2012 vuoteen 2017 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut.

–Vaikka kokaiini ei ole valtastimulantti, sen kasvu on tässä datassa kaikkein yksiselitteisintä, Kankaanpää sanoo.

Samalla tavoin datassa viime vuonna näkyi metamfetamiinin ilmaantuminen moniin kaupunkeihin.

–Se näyttäisi ehkä olevan vähän taittumassa, mutta se [metamfetamiini] on selkeästi jäänyt amfetamiinin rinnalle monissa paikoissa.

Verrattaessa läntisen tai keskisen Euroopan maihin tai muihin Pohjoismaihin kokaiinin käytön suhteellinen osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on Suomessa edelleen melko pieni. Kankaanpään mukaan Suomen huumetilanne muistuttaakin enemmän itäisen kuin läntisen tai keskisen Euroopan tilannetta.

Vuonna 2017 THL:n jätevesitutkimuksessa tarkasteltiin Helsingin, Espoon, Tampereen ja Turun jätevesiä. Parillisina vuosina tutkitaan useiden muidenkin kaupunkien jätevedet.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ei yllätä lainkaan. Jos käräjäoikeudessa syytettynä on maan entinen johtava huume poliisi on todennäköistä, että joku taho on tästä hyötynyt. Onko se taho nyt selvinnyt, huumeen käyttäjät ja poliisien heikko ”tahto” toimia tavalla, joka estäisi huumeiden saannin? Joskus tuntuu siltä, että Suomen ja varsinkin helsingin eliitti on hyötynyt todella merkittävästi tilanteesta, bileet on turvattuja.

  • Nimetön

    Toivottavasti saavat diilerit kiinni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio