Tampere

Tampereen Hiedanrantaa pidetään hyvänä paikkana pienyrityksille – Kuivaamon tulevaisuus on epävarma, koska tulevaisuudessa sen läpi voi kulkea ratikka

Yleisötilaisuudessa yleisölle avattiin Tampereen Hiedanrannan uuden kaupunginosan tavoitteita ja esiteltiin alustavaa yleissuunnitelmaa. Paikalle tulleet pystyivät kommentoimaan alustavia suunnitelmia ja kertomaan omia ideoitaan.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Tampereen Hiedanrantaa pidetään hyvänä paikkana pienyrityksille – Kuivaamon tulevaisuus on epävarma, koska tulevaisuudessa sen läpi voi kulkea ratikka

Kulttuuritila Kuivaamon tulevaisuus on epäselvä, koska raitiovaunukiskojen on suunniteltu kulkevan kulttuuritilan läpi. Kuvassa Jesse Juhala (vas.) ja Kuivaamon työntekijä Miikka Rekola poseeraavat kohdassa, josta ratikan on määrä tulla kulttuuritilan läpi.

Piritta RäsänenAamulehti

Tampereen Hiedanrannan ja Lielahden alueen suunnittelu etenee. Tiistai-iltapäivällä alueen suunnittelusta järjestettiin kaikille kiinnostuneille yleisötilaisuus Hiedanrannan Kuivaamolla.

Hiedanranta on uusi Tampereen kaupunginosa. Hiedanrantaan ja uudistuvaan Lielahteen suunnitellaan koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle. Tavoitteena on, että Hiedanrannan infrastruktuurin rakentaminen alkaisi vuosina 2020–21.

Yleisötilaisuudessa yleisölle avattiin uuden kaupunginosan tavoitteita ja esiteltiin alustavaa yleissuunnitelmaa. Projektiarkkitehti Riikka Rahkonen kommentoi, että tällä hetkellä alustavasta yleissuunnitelmasta kerätään yleisöltä palautetta.

–Nyt suunnitelmiin voi vielä vaikuttaa eikä kaikkia päätöksiä ole tehty.

Tilaisuudessa palautetta yleisöltä kerättiin viiden eri teemarastin avulla, jotka pureutuivat tarkemmin Hiedanrannan eri osa-alueisiin. Rasteilla käsittelyssä olivat Hiedanrannan keskusta, uusi Lielahti, raitiotie, liikkuminen sekä virkistysalueiden suunnitelmaluonnokset ja niiden kehittäminen.

Yleisötilaisuuden lisäksi palautetta alustavasta yleissuunnitelmasta pystyy antamaan myös 22.5. avattavassa verkkokyselyssä.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Projektiarkkitehti Riikka Rahkonen kommentoi Hiedanrannan suunnittelun olevan mielenkiintoinen hanke, jossa on mukana suuri joukko ihmisiä.

Projektiarkkitehti Riikka Rahkonen kommentoi Hiedanrannan suunnittelun olevan mielenkiintoinen hanke, jossa on mukana suuri joukko ihmisiä.

Suunnitelma valmiiksi syksyllä

Rahkosen mukaan tavoitteena on, että syksyllä alustava yleissuunnitelma on valmis ja se menee päätöksentekoon. Silloin suunnitelma tulee myös nähtäville ja siitä järjestetään uusi yleisötilaisuus.

Hiedanrannan suunnittelu alkoi kansainvälisellä ideakilpailulla. Kilpailun ratkaisun jälkeen Hiedanrannassa pidettiin avoimia työpajoja.

–Nyt nähdään, onko työpajojen ideat saatu osaksi suunnitelmaa toivotulla tavalla, Rahkonen toteaa.

Alueen rakentuminen tulee kestämään ainakin 20 vuotta. Kyseessä on monivaiheinen prosessi.

Tiistai-iltapäivällä yleisötilaisuudessa esille nousi paljon keskustelua. Hiedanrannan keskustan toivottiin tulevaisuudessa muun muassa säilyttävän siellä jo olemassa olevaa kulttuuria. Yleisötilaisuuteen osallistujien kesken Hiedanrannan keskusta nähtiin hyvänä paikkana pienyrityksille ja sinne toivottiin hyviä kulkuyhteyksiä.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Yleisötilaisuudessa kiinnostuneet saivat kiertää viidellä eri rastilla kommentoimassa alustavaa yleissuunnitelmaa. Kuvassa oikealla Niko Lehtola kirjoittaa kommenttia viher- ja virkistysalueen luonnoksesta.

Yleisötilaisuudessa kiinnostuneet saivat kiertää viidellä eri rastilla kommentoimassa alustavaa yleissuunnitelmaa. Kuvassa oikealla Niko Lehtola kirjoittaa kommenttia viher- ja virkistysalueen luonnoksesta.

Kuivaamon tulevaisuus on epävarma

Kulttuuritila Kuivaamon läpi kulkee kaksi mustaa viivaa. Suunnitelmissa on, että ratikkalinja tulee kulkemaan nykyisen kulttuuritila Kuivaamon läpi. Rahkosen mukaan nykyinen suunnitelma tarkoittaa sitä, että Kuivaamon peräosa tultaisiin purkamaan ja korvaamaan uudisrakennuksella.

Hän kommentoi, että aktiivinen toiminta halutaan säilyttää ja toiminnoille on jo alettu etsiä korvaavia tiloja tehdasalueelta.

Näin kommentoitiin

Yleisötilaisuuteen osallistuneet tamperelaiset kertovat, miltä Hiedanrannan tulevaisuuden suunnitelmat heistä kuulostavat:

LAURA TALVITIE / Aamulehti

Orna Ben Lulu, 26, Tampere

Minusta Kuivaamo pitäisi säilyttää. Suurin huoleni on, ettei alueen vanhaa kunnioiteta. Suunnittelussa tulisi tehdä kestäviä ratkaisuja ja kuunnella myös nuorempien sukupolvien ideoita. Hiedanrannan rakentamisessa tulee kestämään ainakin 20 vuotta, joten tulevaisuudessa nuoret sukupolvet ovat ne, jotka tulevat asuttamaan alueen.

LAURA TALVITIE / Aamulehti

Harri Lundelin, 63, Tampere

Hiedanrannan suunnitelmat vaikuttavat hienoilta. Vanhaa säilytetään tarpeeksi ja uutta liitetään mukaan. Asun itse lähellä ja olen todella tyytyväinen seutuun. Minusta on positiivista, että suunnitelmassa on säilytetty osa nykyisestä metsästä. On tärkeää, että alueelta löytyy paikkoja, joissa pystyy liikkumaan esimerkiksi koiran kanssa.

LAURA TALVITIE / Aamulehti

Kaija Suonsivu, 68, Tampere

Pohdin, että alueella tulevista asunnoista tulisi tehdä suurempia, jotta ne sopisivat paremmin perhekäyttöön. Jos alue valmistuisi heti, voisin nähdä itseni muuttavan tänne. Alueen rakentamisessa kestää kuitenkin parikymmentä vuotta, joten talojen valmistuessa voi olla jo liian myöhäistä minulle.

Oikaisu 23.5.2018 klo 10.53: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että gallupissa haastateltu Orna Ben Lulu olisi 28-vuotias. Hän on 26-vuotias.


Kommentit (5)

  • aj

    Ottakaa voikkaasta mallia miten vanhaa tehdaskiinteistöä hoidetaan. Ei siellä puut kasva kattojen päällä kuten lielahden vanhalla tehtaalla.

  • Zepi

    Ratikan tulisi ehdottomasti kulkea Lielahden kautta kuten luvattiin silloin kun ratikkapäätös tehtiin. Siellä on terveyspalvelut, koulut, kirjasto, kaupat jne. Hiedanrannassa ei ole mitään vielä pitkään pitkään aikaan ja silloinkin suurimmaksi osaksi vain asuntoja joiden arvoa nyt ratikkalinjalla yritetään nostaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio