Tampereelle uusi tehdas ja robotteja – Koja tekee historiansa suurimmat investoinnit, kaikki Suomeen

Ilmastointiratkaisuja ja prosessipuhaltimia valmistava Koja investoi 50 miljoonaa euroa Tampereelle ja Jalasjärvelle.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Tampereelle uusi tehdas ja robotteja – Koja tekee historiansa suurimmat investoinnit, kaikki Suomeen

Hitsausoperaattori Jarmo Heiskalan hitsausasemalla valmistuu teollisuuspuhaltimen siipipyörä. Se on teollisuuspuhaltimen sydän. Koja lisää hitsausrobottien määrää tehostaakseen puhallintehtaan toimintaa.

Sami SuojanenAamulehti

Purkukoneen koura rouhaisee palan tamperelaisen Kojan entisestä toimistorakennuksesta Tampereen Rantaperkiössä. Talossa suunniteltiin aiemmin laivojen ilmastointiratkaisuja. Nyt suunnittelijat ovat saman tontin toisella reunalla olevassa rakennuksessa.

Vain kymmenen metrin päässä purkukohteesta hohtaa uusi puhallintehdas. Lähes 7 000 neliömetrin konepaja ei ole vielä kokonaan valmis, mutta hitsausoperaattori Jarmo Heiskalan hoitamalla hitsausrobotilla valmistuu jo teollisuuspuhaltimessa käytettävä siipipyörä.

 

Perheyhtiö Koja toteuttaa parhaillaan historiansa mittavinta investointiohjelmaa. Se sijoittaa 50 miljoonaa euroa tuotannon nykyaikaistamiseen ja laajentamiseen Suomessa vuosina 2015–2020.

Yrityksen kokoon suhteutettuna investoinnit ovat merkittäviä. Viime vuonna Koja-Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 62 miljoonaa euroa.

–Haluamme kehittää toiminnan tuottavuutta, kilpailukykyä ja kannattavuutta. Olemme investoineet tietoisesti Suomeen, koska haluamme pitää työpaikat Suomessa. Toimimme hyvin kansainvälisesti, mutta uskomme suomalaiseen osaamiseen, sanoo Koja-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Leena Aalto.

Aalto on yksi Koja-Yhtiöiden kuudesta omistajasta.

–Olemme risteilijäilmastoinnissa maailman ykkösluokkaa. Hallitsemme ketjun omasta suunnittelusta ja tuotannosta käyttöönottoon. Tavoitteet ovat korkealla myös muilla liiketoiminta-alueillamme. Me omistajina olemme sitoutuneet pitkäaikaiseen omistajuuteen ja investoimaan yritykseen. Uskomme, että se antaa uskoa myös työntekijöille.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Koja-Yhtiöiden toimitusjohtaja Leena Aalto sanoo, että yhtiö toimii kansainvälisesti, mutta uskoo tiukasti suomalaiseen osaamiseen.

Koja-Yhtiöiden toimitusjohtaja Leena Aalto sanoo, että yhtiö toimii kansainvälisesti, mutta uskoo tiukasti suomalaiseen osaamiseen.

Konsernin tavoitteena on ylittää sadan miljoonan euron liikevaihto 2020-luvun alussa.

Koja Oy:n toimitusjohtaja Matti Sippola arvioi, että teollinen tuotanto palaa lähelle markkinoita.

–Suomi menestyy tehokkaan automatisoidun tuotannon ja hyvin koulutetun henkilöstön ansiosta, Sippola sanoo.

Valmis tammikuussa

Koja-Yhtiöillä on neljä tukijalkaa. Se tekee laivojen, kuten risteilijöiden, ilmastointiratkaisuja, rakennusten ilmankäsittelyjärjestelmiä, teollisuuden prosessipuhaltimia ja talotekniikan kokonaisratkaisuja.

Rakennusten ja laivojen ilmastointikoneet tehdään Jalasjärvellä ja teollisuuden prosessipuhaltimet Tampereella. Koja investoi viime vuonna kymmenen miljoonaa euroa Jalasjärven tehtaaseen hankkimalla kaksi esikäsittelylinjaa ohutlevytuotantoon.

Tampereella puhallintuotannolle tehdään nykyaikainen tehdas. Puhaltimia valmistuu jo samalla tontilla, mutta 40–50 vuotta vanhoissa tiloissa. Tuotanto siirtyy uusiin tiloihin loppuvuoden aikana.

Prosessipuhaltimia tarvitaan sellutehtaissa, lasikoneissa tai vaikka voimaloiden savukaasujen siirtämisessä savupiippuun.

–Uuteen tehtaaseen tulee lisää automatiikkaa, kuten hitsausrobotteja. Niillä parannetaan tuottavuutta, ja tasalaatuisuutta ja lyhennetään tuotannon läpimenoaikoja. Hitsaus on tuotannon työllistävin vaihe, SIppola sanoo.

–Siipipyörä on puhaltimen sydän. Sen koko voi vaihdella 30 senttimetristä 3,6 metriin. Siipipyörän pitää kestää kovaa pyörimistä, sen hyötysuhteen on oltava huippuluokkaa, eikä se voi täristä tai väristä, kertoo tehtaan suunnitteluun osallistunut projektipäällikkö Pauli Harju.

Tropiikki Tampereelle

Puhallintehtaan lisäksi Koja tekee Tampereelle tuotekehitys- ja testauskeskuksen. Aiemmin kokoonpanotehtaana olleen rakennuksen sisälle on tehty kolme kolmenkymmenen neliömetrin huonetta, joissa voidaan testata ja mitata ilmastointia oikeissa olosuhteissa.

Huoneet ovat jousituksen päällä, jotta esimerkiksi lähellä menevä junaliikenteen päärata ei tuo värinähäiriöitä mittauksiin.

–Tiloihin voidaan luoda vaikkapa tropiikin kaltaiset olosuhteet.

Tuotekehityskeskukseen tulee myös testidatasali.

–Haluamme olla mukana datasalien ilmanvaihto- ja jäähdytysratkaisujen kokonaistoimituksissa. Olemme olleet tekemässä muun muassa Yandexin salia Mäntsälässä ja Hetznerin salia Tuusulassa.

Jalasjärven ja Tampereelle parhaillaan tehtävien investointien jälkeen Koja-Yhtiöiden suunnitelmissa ovat vielä noin 20 miljoonan euron sijoitukset Suomeen. Niihin kuuluu muun muassa uusi pääkonttorirakennus Tampereelle yhtiön nykyiselle tontille.

–Tehtaiden ja koneiden lisäksi investoimme ihmisiin. Koulutamme henkilöstöä ja rekrytoimme uusia tekijöitä. Puhallinliiketoimintaan haetaan uutta vetäjää ja tuotekehitykseen otetaan lisää osaajia.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Kojan uusi puhallintehdas Tampereella on 16 metriä korkea, jota nykyaikaiset isot puhaltimet voidaan koota sisätiloissa. Uudessa tehtaassa projektipäällikkö Pauli harju (vas.), Koja-Yhtiöiden toimitusjohtaja Leena Aalto ja Koja Oy:n toimitusjohtaja Matti Sippola.

Kojan uusi puhallintehdas Tampereella on 16 metriä korkea, jota nykyaikaiset isot puhaltimet voidaan koota sisätiloissa. Uudessa tehtaassa projektipäällikkö Pauli harju (vas.), Koja-Yhtiöiden toimitusjohtaja Leena Aalto ja Koja Oy:n toimitusjohtaja Matti Sippola.

Yli 50 uutta työntekijää

Rakentamisen vilkkaus ja risteilyalusten kova kysyntä ovat tuoneet lisää työtä Kojalle. Yhtiö on palkannut uusia työntekijöitä erityisesti Jalasjärven tehtaalle.

Viime vuonna Koja-Yhtiöt työllisti suoraan 263 ihmistä. Tällä hetkellä luku on 294 ja henkilöstömäärän odotetaan nousevan noin 320:een.

Tampereella yhtiö työllistää 110–115 ihmistä, joista puhallintehtaassa noin 45. Uusi tehdas ei tuo uusia työpaikkoja puhallinvalmistukseen, mutta tuottavuus paranee.

Koja-Yhtiöt ovat kasvanut merkittävästi 2010-luvulla. Vuonna 2011 sen liikevaihto oli 36,6 miljoonaa euroa ja viime vuonna se oli 61,6 miljoonaa.

–Kasvu on kansainvälistymisen ansiota. Olemme ottaneet riskiä ja luottaneet osaamiseemme.

Kova investointitahti on mahdollinen, koska tamperelaiskonserni on huippukunnossa. Se oli viime vuonna velaton.

Hannu Mänttäri

Koja-Yhtiöt Oy

Perustettu: Väinö Aalto perusti yhtiön vuonna 1935 yhdessä Eljas Estolan ja Oskari Koivusen kanssa. Estola ja Koivunen myivät osuutensa myöhemmin Väinö Aallolle ja hänen vaimolleen Ellille.

Omistus nyt: Kuusi serkusta, perustaja Väinö Aallon jälkeläiset kolmannessa polvessa. Heistä Leena Aalto on toimitusjohtajana Koja-Yhtiöt Oy:ssä. Jorma Aalto on Koja Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Konsernin osat: Koja Oy, Kojacool, Fennocon Oy, Koja OOO ja Koja USA Inc.

Liikevaihto 2016: 61,6 Me

Liiketulos 2016: 6,3

Omavaraisuusaste: 79 prosenttia.

Henkilöstö 2016: 263 ihmistä.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Pörssiyhtiö ovat kaiken pahan alku ja juuri. Ahneuden pesäkkeitä.

  • Pena

    Jormalle terveisiä Nape ja kumppanit huilailee jo

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio