Tampere

Tampereelle tulee taas uusi asuinalue: Historiallisen puiston kylkeen koteja jopa 600 ihmiselle

Hatanpään asemakaavamuutoksella mahdollistetaan uusien asuntojen rakentaminen ja sairaalan merkittävä laajeneminen. Potilashotellikin on mahdollinen.

Asmo Raimoaho
Tampereelle tulee taas uusi asuinalue: Historiallisen puiston kylkeen koteja jopa 600 ihmiselle

Havainnekuvasta näkyy, miten uudet kerrostalot ja sairaalan laajennusosat sijoittuvat asemakaavaehdotuksessa Hatanpäällä.

Tatu AiroAamulehti

Tampereen Hatanpään sairaala ympäristöineen muuttuu merkittävästi lähitulevaisuudessa. Kartanopuiston ja arboretumin kylkeen aiotaan mahdollistaa uusien kerrostaloasuntojen rakentaminen jopa noin 600 asukkaalle.

Tampereen yhdyskuntalautakunta päätti tiistai-iltana asettaa asemakaavaehdotuksen nähtäville, ja sitä esitetään sen jälkeen kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Asemakaavaehdotuksessa uusi kerrostaloalue sijoittuu entiselle kaupunginpuutarhan tontille, jossa on tällä hetkellä muun muassa pysäköintialue, varastoja ja kasvihuoneita. Lopullinen rakennusoikeuden määrä riippuu valitusta pysäköintiratkaisusta.

Asemakaavaehdotuksessa on huomioitu aiemmissa kaavavaiheissa saatuja palautteita. Esimerkiksi kerrostalojen massoittelua muutettiin niin, että ne madaltuvat etelään päin. Korkeimmassa asuinrakennuksessa olisi seitsemän kerrosta.

Hatanpään puistokujan varteen ehdotetaan rakennettavaksi merkittävästi uutta liike- ja palvelutilaa.

Katso videolta, mihin asunnot Hatanpäällä sijoittuvat:

 

Uusia puistoja

Uutta virkistysaluetta asemakaavaehdotuksessa muodostuu 6,5 hehtaaria.

Projektiarkkitehti Vesa Kinttula kertoo, että kaupunginpuutarhan varastoalueelle voidaan rakentaa toimintapuisto, jossa olisi muun muassa nurmikenttä, liikuntavälineitä ja viljelypalstoja.

Niin kutsuttu Pehkiönpuisto voidaan tehdä vesistötäytön päälle Hatanpäänkadun mutkaan venesataman tietämille.

Nykyiset puistot, arvokas puusto ja kulttuurihistorialliset kohteet kuten kartanorakennukset säilytetään. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaille rakennuksille etsitään uudet omistajat ja niissä mahdollistetaan palvelu- ja liiketoiminta.

Suunnittelualue on Tampereen kaupungin omistuksessa. Kaavamuutoksen yhdeksi tavoitteeksi on ilmoitettu, että alueen viher- ja virkistyspalvelujen laatua sekä kevyen liikenteen yhteyksiä parannetaan.

Potilashotelli?

Hatanpään sairaalaa aiotaan laajentaa merkittävästi, mutta vaiheittain vuoteen 2040 mennessä. Asemakaavamuutos mahdollistaa vuonna 1935 valmistuneen, Bertel Strömmelin suunnitteleman kantasairaalan laajentamisen noin 35 000 kerrosneliömetrillä ja puistosairaalan laajentamisen noin 12 000 kerrosneliömetrillä. Laajennusosia voisi tulla muun muassa Hatanpäänkadun varteen nykyisen pysäköintialueen tilalle. Huonokuntoisia sairaalan osia saatetaan purkaa.

Sairaalan alkuperäisissä suunnitelmissa esitetty 8-kerroksinen potilashotelli on huolestuttanut naapureita. Asemakaavaehdotuksessa potilashotellin paikka on Kinttulan mukaan Hatanpäänkadun ja Hatanpään puistokujan kulmauksessa. Vuonna 2015 päivitetyssä Hatanpään sairaalan "masterplanissa" mainitaan, että potilashotelli voitaisiin rakentaa yksityisellä rahalla, mutta mahdollisesti vasta lähempänä 2040-lukua.

Akuuttisairaala?

Hatanpään sairaalasta saatetaan tehdä moderni akuuttisairaala, jonka yhteyteen keskitetään muun muassa vuodeosastoja. Merkittävä osa potilaista tulee akuuttisairaalaan päivystysluontoisesti esimerkiksi ensiavusta tai jatkohoitoon muualta.

Sairaalajohtaja Arto Rannan mukaan kaavamuutos mahdollistaa sairaalan laajentumissuunnitelmien jatkamisen, mutta lopulliset investointipäätökset tekee maakunta sen jälkeen, kun terveyspalvelut ovat siirtyneet sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa sen vastuulle ja uusi lainsäädäntö on valmistunut.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi loppuvuodesta 2016 Hatanpään akuuttisairaalan 1. vaiheen tarveselvityksen jatkovalmistelun pohjaksi. Silloin arvioitiin, että sairaalan laajentumissuunnitelmien arvioitu arvonlisäveroton investointikustannus olisi kymmenien vuosien aikavälillä jopa 235 miljoonaa euroa. Tarveselvityksen perusteella suunniteltiin, että ensimmäisessä vaiheessa voitaisiin rakentaa uudet tilat kuvantamiselle, Rauhaniemen sairaalan toimintaa korvaavat vuodeosastot, poliklinikkatilat kuntoutukselle sekä laajentaa leikkausosastoa.

–Mitkä suunnitelmat lopulta toteutuvat, sen aika näyttää, Arto Ranta sanoo.

Historia läsnä

Asemakaavaehdotuksessa Hatanpäälle muodostuu kolme uutta katua, joilla on jo nimetkin: Boijenkatu, Gauffininkatu ja Pehkiönkatu. Hatanpään kartanon 1700-luvulla omistanut Hans Henrik Boije oli uraauurtava maanviljelijä. Karl Johan Gauffin puolestaan oli Tampereen ensimmäinen kaupunginpuutarhuri 1800-luvulla. Pehkiö oli Hatanpäällä aikanaan sijainnut talo.

Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik
Havainnekuvassa ehdotus Hatanpään kerrostalojen ulkoasusta.

Havainnekuvassa ehdotus Hatanpään kerrostalojen ulkoasusta.

Toni Repo
Tässä kuvassa näkymä Hatanpään puistokujalta kohti kartanoa nyt.

Tässä kuvassa näkymä Hatanpään puistokujalta kohti kartanoa nyt.

Osaksi Taysia

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa, että kaupungin Hatanpään sairaalan sairaala- ja kuntoutuspalvelut yhdistyvät tukipalveluineen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvaan Tampereen yliopistolliseen sairaalaan liikkeenluovutuksella vuoden 2018 alusta.

Yhdistyminen ei koske Oriveden terveyskeskusvuodeosastopalveluita, Hatanpään puistosairaalan psykogeriatrian palveluita eikä Rauhaniemen sairaalan kuntoutuspalveluita.

Yhdistymisen taustalla on terveydenhuoltolain muutos erikoissairaanhoidon työnjaosta. Muutoksen myötä leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa edellyttävä leikkaustoiminta tulee 1.1.2018 mennessä koota sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Pirkanmaalla tällainen yhteispäivystys on vain Acutassa Tampereen yliopistollisella sairaalalla ja Taysin Valkeakosken yksikössä.

Yhdistyminen Taysiin on välttämätöntä, jotta Hatanpään sairaalassa voidaan jatkaa leikkaustoimintaa.

Yhdistymisen seurauksena Hatanpään sairaalan henkilöstö luonnollisesti siirtyy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palvelukseen. Yhdistyminen koskee yli tuhatta työntekijää.

Yhdistymisessä on otettu huomioon sote- ja maakuntauudistus, jonka seurauksena terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakuntien vastuulle.


Kommentit (13)

  • Nimetön

    Mites koulut on mietitty? Ihan varmasti 600 asukkaaseen mahtuu kouluikäisiä, tuskin tulee vain senioritaloja. Nyt jo on Hatanpään koulupolku surkea. Härmälään ei mahdu ja Peltolammi on hankala saavuttaa kun bussi sinne kulkee ruhtinaallisesti 2xtunnissa. Myös eskaripaikat menee yhtä tyhmästi. Vai mietitäänkö koulut ja bussit sitten joskus jälkeenpäin kun missään suunnitelmissa niitä ei ole yhtään selostettu?

  • Nimetön

    Asunnon ostajan kannattaa varmistaa autopaikka ensin. Kuulopuheiden mukaan nysset ovat tuolla täynnä Partolasta tulevia Pirkkalan veronmaksajia ja lähin ratikkapysäkki taitaa olla Keskustorilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio