Tampere

Tampereella pelisäännöt ovat selvät: Uskontoa ei päiväkodeissa harjoiteta, mutta yhteistyö seurakuntien kanssa jatkuu

Päiväkotien uudet varhaiskasvatussuunnitelmat otettiin käyttöön viime elokuussa. Joissakin kunnissa ja päiväkodeissa on katkaistu kaikki yhteistyö seurakunnan kanssa. Tampereella lapsi voi huoltajan luvalla mennä myös joulu- ja pääsiäiskirkkoon.

Kimmo Penttinen
Tampereella pelisäännöt ovat selvät: Uskontoa ei päiväkodeissa harjoiteta, mutta yhteistyö seurakuntien kanssa jatkuu

Finlaysonin kirkkoon Lasten katedraaliin on suunnitteilla myös kirkkohetkiä, joissa ei ole tunnustuksellisia osia. Näin kaikki lapset voisivat kokea katedraalin tunnelmaa.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereella seurakunnat ja kaupungin varhaiskasvatus ovat tehneet vuosikymmenet hyvää yhteistyötä, joka jatkuu edelleen.

–Viime maaliskuussa pidimme neuvottelun kaupungin kanssa ja kirjasimme pelisäännöt ylös. Meillä on ihan selkeät sävelet, eikä ongelmia ole ollut, Tampereen seurakuntien kasvatustyön pastori Kirsi Hakala kertoo.

Päivähoidon palvelupäällikkö Ulla Siltanen toteaa, että päiväkotien toiminnasta tunnustuksellisuus on linjattu pois.

–Uskontoa ei päiväkodeissa harjoiteta. Jos puolet lapsista menee kirkkoon, toisille pitää järjestää siksi ajaksi muuta järkevää toimintaa, Siltanen sanoo.

Myös muut uskonnot ja niiden kulttuuriset tavat pitää ottaa huomioon.

Päiväkotikummeja

Seurakunnilla on 8–10 lastenohjaajaa, jotka tekevät päiväkotien kanssa yhteistyötä niin sanottuina päiväkotikummeina. Kun kummi menee päiväkotiin vierailulle, toiminta on tunnustuksetonta ja sitouttamatonta.

Vierailuiden aikana tutustutaan lapsiryhmässä oleviin kieliin, kulttuureihin, uskontoihin ja muihin katsomuksiin.

–Voimme kertoa, että meillä kristityillä on tapana rukoilla näin, mutta emme kehota lapsia laittamaan käsiään ristiin. Kummi voi myös lukea jonkun Raamatun kertomuksen ja kertoa, että meidän kristittyjen pyhässä kirjassa kerrotaan näin, Kirsi Hakala kuvaa.

Lasten kanssa voidaan keskustella myös suomalaisesta juhlaperinteestä ja perheiden juhlanviettotavoista.

Huoltajan luvalla

Jos taas ollaan seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa seurakunnan omissa tiloissa, toiminta voi olla tunnustuksellista ja siihen voi sisältyä myös rukousta ja siunaamista.

Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi pääsiäis- ja joulukirkot, pyhäinpäivän konsertit ja Lasten katedraali Finlaysonin kirkossa.

–Ennen näitä tapahtumia päivähoidon väen on puhuttava vanhempien kanssa. Lapsi voi huoltajan luvalla osallistua tilaisuuteen, Hakala toteaa.

Kirkossa järjestettävistä tilaisuuksista ei-tunnustuksellinen on kuitenkin kuusivuotiaiden esikoululaisten tutustuminen kotikirkkoon. Näin kaikki lapset voivat tutustua kirkon arkkitehtuuriin, kuvataiteeseen, urkuihin, lauluihin ja läheiseen hautausmaahan.

Suunnitteilla on myös Lasten katedraaliin kirkkohetkiä, joissa ei ole tunnustuksellisia osia. Näin kaikki lapset voisivat kokea katedraalin tunnelmaa.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Keiden päätös?

    Surullinen tieto, miksi eivät päiväkodit uskalla myöntää, että elämme kristillisessä maassa, jossa suurin osa kansasta kuuluu ev.lut.kirkkoon tai muihin kristillisiin yhteisöihin? Kristinuskoon perustuu koko länsimainen sivistys, sitä ei voida kieltää. Kristinuskon hyviin tapoihin ja arvoihin kasvattaminen olisi lapsille etuoikeus. Jos ei haluta tunnustuksellisuutta, olisi kiire ryhtyä perustamaan Tampereelle päoväkoteja, jossa opetus ja ohjaus eivät perustu ateismille tai jollekin muulle epämääräiselle pohjalle. Lasten mieliä ei pidä sekoittaa jollakin epämääräisellä korvaavalla toiminnslla.

  • ateistiksi kasvatettu

    Kyllä se kirkko pitäisi heittää kokonaan pois päiväkodeista ja kouluista. Sieppasi jo 6-vuotiaana iltapäiväkerhossa kun muut kakarat kanteli: ” opettaja, noi syö ennen ruokarukousta!” kun pikkuveljen kanssa evästauolla ei tajuttu odottaa ruokarukousta.

    Jokainen saa itse valita, mihin uskoo, mutta sitä ei pidä tuputtaa muille, lapsille varsinkaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio