Kolumnit

Tampereella on nyt 822 nuorta työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten ja se on paljon se – Silti kiitetty ja tehokkaaksi havaittu kokeilu on pakko lopettaa

Tampereella on nyt 822 nuorta työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten ja se on paljon se – Silti kiitetty ja tehokkaaksi havaittu kokeilu on pakko lopettaa

Kolumni: Kymmenen Pirkanmaan kunnan yhteisen työllisyyskokeilun tuloksia pidetään hyvinä, mutta se on siitä huolimatta loppumassa. Syyksi kerrotaan riittämätön lainsäädäntö. Siihen tarvittaisiin nyt nopeasti ratkaisu.

Riina Nevalainen

Työelämän ulkopuolelle jäämisen katsotaan oleman yksi nuorten syrjäytymisen riskitekijä. Voisikin luulla, että jos löytyy jokin keino parantaa nuorten työllisyyttä, sellaisesta pidetään tiukasti kiinni.

Tampereella oli toukokuun lopussa 822 nuorta eli alle 25-vuotiasta työtöntä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tarkalleen ottaen tämän vuoden toukokuun lopussa oli Tampereella 2 800 alle 25-vuotiasta, kun vielä vuotta aiemmin heitä oli 3 622. Vuodessa työttömien nuorten määrä on vähentynyt 22,7 prosenttia.

Määrä on merkittävä ja yhtenä syynä isoon muutokseen pidetään Tampereen ja yhdeksän muun Pirkanmaan kunnan työllisyyskokeilua. Se alkoi viime vuoden elokuussa ja tuloksia on pidetty erittäin hyvinä. Myös asiakkaat ovat antaneet kokeilusta myönteistä palautetta.

Kokeilun alasajo on kuitenkin alkamassa syyskuussa ja loppu on edessä vuodenvaihteessa, koska lainsäädäntö ei mahdollista jatkoa. Aamulehti uutisoi asiasta maanantaina.

Menestyksekkään kokeilun lopettaminen vaikuttaa täysin järjettömältä.

Ei voida tietenkään yksilöidä varmuudella, kuinka moni 822 nuoresta on saanut työtä juuri kokeilun ansiosta. Elämme taloudellisen nousun vaihetta ja työmarkkinat vetävät muutenkin.

Vaikka kokeilun ansiosta olisi työllistetty vain kymmeniä tai joitakin satoja nuoria, merkitys on sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla valtava. Pelkästään rahassa mitattuna vaikutus on suuri. THL:n ja Sitran tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan nuorten syrjäytymisestä aiheutuu inhimillisten haasteiden lisäksi huomattavia yhteiskunnallisia kustannuksia erilaisten korjaavien palveluiden, tulonsiirtojen ja menetettyjen verotulojen muodossa.

Eivätkä nuoret suinkaan ole ainoita kokeilusta hyötyneitä. Koko Tampereen työttömyys väheni vuodessa 32,5 prosenttia eli eniten Suomen suurista kaupungeista. Lisäksi näkyy valoa tunnelin päässä myös kaikkein vaikeimman työttömyyden muodon eli pitkäaikaistyöttömyyden kohdalla. Pitkäaikaistyöttömien määrä väheni vuodessa Tampereen seudulla yli 32 prosenttia.

Tampereen seudun työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari sanoo, että Tampereella säästetään tänä vuonna 3,7 miljoonaa pelkästään työmarkkinatukimenoista. Ei siis ole ihme, että Saari sanoo, ettei kokeilun lopettaminen mene hänen ymmärrykseensä.

Työministeri Jari Lindströmin mukaan Tampereen kokeilun kaltaisten pilottien lainsäädäntö on riippuvainen sote-uudistuksen etenemisestä. Nyt kun tiedämme, että sote- ja maakuntauudistus lykkääntyvät vuoden 2021, herää kysymys siitä, onko pitääkö työllisyyspalveluiden tehostamista odottaa yli kaksi vuotta? Ja onko yhteiskunnallamme siihen varaa?

Nyt vaikuttaa siltä, että lainsäätäjien pitäisi tulla pois byrokratian rattaiden piilosta. Kaikki on mahdollista, jos niin päätetään.

Kirjoittaja on uutispäällikkö.

Tampereen seudun työllisyyskokeilu

Tampere ja yhdeksän muuta Pirkanmaan kuntaa (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi, Sastamala ja Punkalaidun) ottivat viime elokuun alussa vastuulleen 22 000 pirkanmaalaisen työllisyyspalvelut. Tavoitteena oli vähentää etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä.

Kunnat ovat vastanneet niiden työttömien työnhakijoiden työllisyyspalveluista, jotka saavat Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

Asiakkaan työllistymistä suunnitellaan yhdessä omavalmentajan kanssa. Kaikissa kokeilukunnissa työttömille on tarjottu räätälöityä lähipalvelua.

Kun työnantajat ja työnhakijat tunnetaan, avoimiin paikkoihin on helpompi löytää sopiva tekijä.

Jos tarjolla ei ole ollut töitä, ihmisiä on ohjattu työllistymistä edistäviin palveluihin.

Elokuussa alkanut kokeilu on saanut asiakkailta erittäin hyvää palautetta.

Kokeilu jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.


Lue myös nämä


Kommentit (18)

  • vasuri

    Tosi tosi hianoo, näin toimii Tampere. Työttömyyden vähentämisellä ei ole väliä kunhan vain ministerit keksivät uusia keinoja pyrokratian lisäämiseksi ja omien etujensa ajamiseksi.

  • Työttömyyskorvaukset takaisin

    Suomessa järjestettiin 50-, 60- ja 70-luvuilla hätäaputöitä, eli rakennettiin teitä lapio- ja hevosvoimalla. Työttömät asutettiin parakkikyliin, joista osasta kehittyi aikoinaan pieniä kaupunkeja. Ruotsissa Suomen toiminta herätti suurta huvittuneisuutta, ja sikäläinen lehdistö uutisoikin jättiotsikoin, että Suomi asuttaa työttömänsä parakkikyliin, joissa vesikin jäätyy öisin.

    Suomen omituiset hätäaputyöt ja parakkiasuminen päättyivät 70-luvulla, kun työn automatisaatio teki hätäaputöiden manuaalisesta teettämisestä kannattamatonta. Kaivinkoneet ja rekat hoitivat hetkessä sen, mihin tarvittiin koko parakkikylän resurssit. Suomen valtio ja politiikot olisivat toki jatkaneet toimintaa pakolla juuri samasta syystä kuin nytkin, eli sillä saatiin tilastot kauniiksi ja töitä kaikille töiden itsensä vuosi – vaikka sitten tappiolla. Toiminnalle laittoivat kuitenkin stopin rahoittajat, jotka eivät moista tuhlaamista jääneet katsomaan.

    Eletään uutta vuosituhatta, mutta mikään ei näytä muuttuneen. Idean hätäaputöistä toi Suomeen ilmeisesti tsaarinaikainen hallinto, joka hoiti nälänhätää rakentamalla Saimaan kanavan 1800-luvulla. Muualla maailmassa, kuten Ruotsissa, oltiin siirrytty jo työttömyyskorvauksiin, jotka olivat valtion korvaus työttömyydestä; talouspolitiikassa oli jotain vikaa, ei työntekijöissä, koska työpaikkoja ei ollut riittävästi kaikille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio