Tampere

Tampereella on ainakin 20 täysin koditonta – "Asunnottomuus on oma valinta"

Moni ei halua maksaa vuokraa, vaan kaikki liikenevät rahat käytetään mieluummin päihteisiin. Sääntöjen mukaan eläminen saattaa myös olla ylivoimaista.

Timo Marttila
Tampereella on ainakin 20 täysin koditonta – "Asunnottomuus on oma valinta"

Aamulehti kertoi tamperelaisen kodittoman Sipan tapauksesta maanantaina.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereella kenenkään ei tarvitse asua kuusen alla, ellei itse halua. Asumispäivystys tarjoaa Hervannassa Väkipyöränkadulla tilapäisiä asuntoja, joihin voi mennä myös päihtyneenä. Asuntoja on kovan kysynnän vuoksi lisätty. Nyt niitä on 27.

–Asunnottomuus on oma valinta. Moni ei halua maksaa vuokraa, vaan kaikki liikenevät rahat käytetään mieluummin johonkin muuhun, esimerkiksi päihteisiin. Myös siivoaminen voi olla ylivoimaista, asuntoa ei kyetä pitämään asumiskunnossa, toteaa sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi.

Tampereella pitkäaikaisasunnottomia on vähän yli 50. Kuitenkin myös heistä suuri osa asuu kaupungin asumispäivystyksen yksiköissä, joten kaikki eivät ole kodittomia.

Tamperelainen "Sipa" kertoo kodittoman arjesta videolla:

 

Päihtyneiden päivätoimintakeskuksen Huoltsun johtava ohjaaja Ruut Hiekkanen arvioi, että täysin kodittomia on Tampereella ainakin kaksikymmentä.

Sääntöjen mukaan eläminen voi olla heille ylivoimaista.

–Kaikille ei tarvitse tarjota niin hienoa asumista. Riittää, kun on katto pään päällä ja lämmintä. Esimerkiksi huumeiden kanssa tulee helposti rähinää ja paikkoja hajotetaan, Hiekkanen toteaa.

Aamulehden arkisto
Sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi ja päivätoimintakeskus Huoltsun johtava ohjaaja Ruut Hiekkanen.

Sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi ja päivätoimintakeskus Huoltsun johtava ohjaaja Ruut Hiekkanen.

Pitkäaikaisen asunnottomuuden taustalla on monia syitä. Suurin osa kodittomista on yksinäisiä miehiä, mutta joukossa on yhä enemmän myös nuoria ja naisia.

–Vuokrat jäävät syystä tai toisesta maksamatta, ja velat kasvavat. On erilaisia päihde- ja mielenterveysongelmia, ihminen on voinut sairastua tai joutua työttömäksi. Joku on jäänyt avioeron jälkeen ilman asuntoa ja elämä on suistunut raiteiltaan, Maritta Närhi kertoo.

Tampereella pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisessä on onnistuttu hyvin. Vuonna 2008 pitkäaikaisasunnottomia oli kaupungissa yli 200, nyt määrä on vähentynyt noin 50:een.

–Nollaan me emme pääse koskaan. Aina on ihmisiä, joille emme kykene järjestämään asuntoa tai jotka eivät itse sitä halua.

Sosiaalisessa mediassa herännyttä kodittomien auttamishalua hän pitää ilahduttavana asiana.

–On hyvä, että ihmisistä välitetään ja heitä autetaan.

Lue lisää:

Jari, 51, asui vuosia hylätyssä tehtaassa ja repi seinästä lautoja polttopuuksi – nyt hän näyttää videolla, millaista kodittoman elämä on

Jari nukkui tulitikkutehtaan likaisella sohvalla: "Oli pakko olla kännissä koko ajan"

Erilaisia asuntoja

Tampereella asunnottomuuden vähentäminen on onnistunut, koska tarjolla on erilaisia asuntoja.

Asumispäivystyksessä asuminen on väliaikaista. Sieltä siirrytään mahdollisimman nopeasti päihdekuntoutukseen, muuhun asumispalveluun tai omaan kotiin.

Takaisin tavalliseen elämään pyrkiville on tarjolla tukiasumista ja palveluasumista, yhteensä runsaat 30 asuntoa. Asunnot ovat kalustettuja, 25-neliön yksiöitä. Asuminen on päihteetöntä.

Asunnoissa harjoitellaan arjessa tarvittavia taitoja. Henkilökunta opastaa ruoanlaitossa, pyykinpesussa, siivouksessa sekä muiden asioiden hoidossa.

Tarjolla on myös asuntoja, joissa päihteiden käyttö on sallittua. Niistä on kovin kysyntä. Tampereen A-killan 22 asunnon asumisyksikössä Härmälässä saa olla myös maistissa. Asukkaat huolehtivat itse siivouksesta ja aterioista ohjaajien tukemana.

Tukiasunnoista peritään vuokraa 400–500 euroa kuukaudessa. Vuokranmaksuun voi saada asumistukea.

Mieli voi muuttua heilläkin, jotka elävät omasta halustaan kodittomana.

–Se on pitkän päälle aika rankkaa elämää. Moni haluaa sitten kuitenkin jossakin vaiheessa katon päänsä päälle.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Koditon

    On se kumma kun rahaa liikenee tunneliin, ratikkaa, uuteen jäähalliin yms. Satoja miljoonia euroja mutta kodittomuutta ei saada pois. Itse olen ollut jo koditon hetken aikaa enkä saa asuntoa luottotietojeni takia vaikka vuokravelkaa tms. Ei ole senttiäkään. Mielestäni tampereen kaupungin pitäisi investoida vuokra asuntoihin koska ne estäisivät kodittomuutta ja kaiken lisäksi be maksaisivat itseään kokoajan takaisin ja jossakin kohtaa alkaisivat tuottaa voittoa ….

  • Nimetön

    Ja vaikka eri asunnonvälityssivuilla on yhteensä joku 10 kohtuuhintaista yksiötä tarjolla, niin niistä jokaiseen riittää kymmeniä halukkaita. Ei niihin vain marssita ja tulla valituksi, erityisesti, jos on itse työtön ja muissa hakijoissa on työssäkäyviä tai opiskelijoita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio