Tampere

Tampereella aiotaan lakkauttaa perinteikäs bussireitti – Asukkaat asettuivat vastarintaan: "Linja on välttämätön"

Verkossa on julkaistu jo yli 500 allekirjoitusta kerännyt adressi Pispalanharjun joukkoliikenteen säilyttämisen puolesta. Reitin lakkauttamisperusteena ovat vähäiset matkustajamäärät.

Ossi Ahola / Aamulehti
Tampereella aiotaan lakkauttaa perinteikäs bussireitti – Asukkaat asettuivat vastarintaan: "Linja on välttämätön"

Pispalalainen Risto Nupponen pohtii, että kauppaostosten kantaminen Pispalanharjulle olisi raskasta, jos reitti 15 lakkaa.

Tatu Airo, Ossi AholaAamulehti

Tampereen seudun joukkoliikenteessä suunnitellaan jo nyt ensi elokuussa alkavaa bussiliikenteen talvikautta 2018–2019.

Erityisesti yksi muutosesitys on herättänyt keskustelua. Järvensivulta Pispalanharjulle kulkevan perinteikkään linjan 15 reittiosuutta Pispalanharju–Keskustori esitetään lakkautettavaksi kannattamattomana vähäisten matkustajamäärien takia.

–Matkustajia toki on, mutta vuorokohtaiset määrät ovat jääneet vähäisiksi verrattuna muihin Tampereen bussilinjoihin, sanoo joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen.

Ajatuksena on kohdentaa palveluja sinne, missä on kysyntää ja vähentää palveluja sieltä, missä kysyntä on vähäistä.

–Kaupunki kasvaa kovaa vauhtia, ja eri alueille tarvitaan uutta palvelua. Bussit ovat paikoin ääriään myöten täynnä, Häyrynen toteaa.

Vastineeksi linjan 25 vuoroja lisättäisiin, mutta 25 kulkee Pispalaan Tahmelan viertotietä pitkin.

Adressi liikenteen puolesta

Verkossa on julkaistu Pispan koulun vanhempainyhdistyksen nimissä jo yli 500 allekirjoitusta kerännyt adressi Pispalanharjun joukkoliikenteen säilyttämisen puolesta. Se toimitetaan joukkoliikennelautakunnalle ja kaupunginvaltuustolle.

Adressin mukaan linja 15 on välttämätön Pispalanharjulla asuville autottomille ikäihmisille, liikuntarajoitteisille, vähävaraisille, lapsille ja lastenvaunujen kanssa kulkeville. Vaikka useat bussilinjat kulkevat muutamien satojen metrien etäisyydellä Pispalanharjusta, poikkeuksellinen korkeusero tekee alueesta vaikeakulkuisen.

Suunnittelupäällikkö Häyrynen muistuttaa, että palveluliikenteen bussi palvelisi jatkossakin Pispalanharjun iäkkäitä ja liikuntarajoitteisia henkilöitä, mutta toki näitä vuoroja ajetaan vain muutamia arkipäivisin.

Reitti Keskustori–Pispalanharju lakkautetaan joka tapauksessa vähintään kesäkaudeksi. Talvikauden muutoksista päättää lopullisesti joukkoliikennelautakunta 22. helmikuuta.

Jyrkkä mäki ja kantamukset

Tiistaina iltapäivällä linjan 15 päätepysäkillä Pispalanharjulla kyydistä nousi muutama matkustaja.

Risto Nupponen pitää reitin lakkautusuhkaa "aivan karmeana" asiana.

–Täällä asuu paljon vanhoja ihmisiä, jotka haluaisivat käydä keskustassa bussilla. Mitä tehdään, kun on jyrkkä mäki ja kantamukset? Minä varmaan ajan omalla autollani, Nupponen sanoi.

Kyytiin astunutta Noora Kettusta reitin lakkautus ei juuri haittaisi, vaikka hän käyttää bussia lähes päivittäin.

–Mutta muita ajatellen lakkautus olisi ikävää.

Ossi Ahola / Aamulehti
Noora Kettunen voisi kulkea bussilla myös Tahmelan viertotietä tai Pispalan valtatietä, mutta muiden ihmisten puolesta häntä harmittaa, jos reitti 15 Pispalanharjulle lakkautetaan.

Noora Kettunen voisi kulkea bussilla myös Tahmelan viertotietä tai Pispalan valtatietä, mutta muiden ihmisten puolesta häntä harmittaa, jos reitti 15 Pispalanharjulle lakkautetaan.

Näitä muutoksia esitetään

Muun muassa näitä muutoksia esitetään joukkoliikennelautakunnalle.

Linja 11

Linja 11 jaetaan variaatioiksi A, B ja C. Reitti kulkee kuten ennenkin Raholasta ja Keskustorilta Partolaan, josta 11A jatkaa Sarankulman kautta Lahdesjärvelle ja 11B Linnakallion kautta Suupantorille. Linjan 11C päätepysäkki on Partola. Linjasta 34 luovutaan linjan 11B myötä.

Linja 71

Linjan reittiä muutetaan raitiotien rakentamisen takia. Tarkastelussa on kaksi vaihtoehtoa, joista molemmissa ajetaan ensin nykyistä reittiä Nokialta Kalkun kautta Tesomalle, josta joko kuljetaan loppumatka reittiä Lielahti–Paasikiventie–Keskustori tai reittiä Epilä–Pispalan valtatie–Pyynikintori–Amuri–Tampella.

Linja 55

Linjan 55 reittiä aiotaan muuttaa Vesilahdella Rautialantien heikon talvikunnossapidon vuoksi. Jatkossa linja palaa terveyskeskukselta takaisin Vesilahdentielle, jota pitkin ajetaan Narvaan.

Linja 2

Kääntyminen Tammelan puistokadun ja rautatietunnelin välillä ei ole mahdollista. Reitti muutetaan kulkemaan yliopiston kautta.

Linja 6

Päätepysäkki siirtyy Nalkalantorille ja reitti Kalevantielle Sorinaukion kautta.

Linja 14

Reittiosuus Petsamoon siirtyy linjalle 15. Tutkitaan myös mahdollisuutta yhdistää linjalle linjan 35 reittiosuus Keskustori–Reuharinniemi.

Linja 15

Reittiosuus Pispalanharju–Keskustori lakkautetaan kannattamattomana. Linjalle 25 lisätään vuoroja korvaamaan päättyvää reittiä. Linjan 14 reitti Petsamoon siirtyy linjalle 15. Reitti ajetaan Erkkilänsillan ja Rautatienkadun kautta.


Lue myös nämä


Kommentit (44)

  • Nimetön

    Nykyinen 15 bussireitti kulkee myös Satamakatua – Hämeenpuistoa-Tiiliruukinkatua pitkin Laukontorille, jossa on myös Pihlajalinnan lääkäriasema, sieltä matka jatkuu Kirkkokatua ylös, jossa on vaihtomahdollisuus Keskustorilla kaupungin muihin busseihin ja tulevaan ratikkaan. Millä bussilla Eteläpuiston ja Kaakinmaan ikääntyneemmät asukkaat sitten kulkevat vaihtopaikalle Keskustorille ? Tipotien lääkäriasemalle ? Alue on kumminkin keskusta aluetta.

  • Nimetön

    Linjojen 14 ja 15 muutokset ovat aivan karmeita aivopieruja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio