Tampere

Tampere on tänään Suomen haalariväen keskipiste – Kolme syytä, miksi Hämeenkadun Appro on kasvanut 10 000 opiskelijan härdelliksi

35 vuoden ikään päässyt Hämeenkadun Appro houkuttelee opiskelijoita ympäri Suomea. "Akateemisia tutkintoja" metsästetään ympäri keskustaa ja suoritusmerkintöjä saa myös muuten kuin juomalla alkoholia.

Ossi Ahola
Tampere on tänään Suomen haalariväen keskipiste – Kolme syytä, miksi Hämeenkadun Appro on kasvanut 10 000 opiskelijan härdelliksi

Hämeenkadun Appro täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta.

Tuija TammiAamulehti

–Kannattaa tulla illalla Keskustorille tsekkailemaan menoa, sillä siellä on aikamoinen härdelli, lupaa Valtteri Vapola innoissaan.

Torstai on se päivä vuodesta, kun Tampereen katukuva on täynnä iloisia haalariasuisia opiskelijoita. Suomen vanhin ja suurin opiskelijatapahtuma Hämeenkadun Appro on päässyt jo kypsään 35 vuoden ikään.

Vapola on Appron projektipäällikkö, ja hänen mukaansa juhlavuoden kunniaksi on kehitelty uusia aktiviteetteja, kuten benjihyppy. Tapahtumien keskipiste on iltapäivästä alkaen Keskustori.

Myös varsinaisen keskustan baarikierroksen jälkeen juhlat jatkuvat railakkaina, sillä jatkobilepaikkoja on peräti 11. Artisteina keikoilla nähdään muun muassa Happoradio, Evelina sekä Teflon Brothers.

Lippuja myytäisiin enemmänkin

Vapolan mukaan tapahtuma on loppuunmyyty. Vuosi vuodelta kasvaneessa tapahtumassa "akateemisia tutkintoja" suorittaa tänä vuonna jo 10 000 opiskelijaa.

Ja tuhannet jäivät vielä ilman lippua.

–Jos pystyisimme myymään enemmän lippuja, varmasti menisi kaupaksi. Suosio ei ole ainakaan laskemaan päin.

Vapola arvioi, että kävijöistä noin 60 prosenttia on paikallisia opiskelijoita ja loput tulevat ympäri Suomea.

Kolme syytä menestykseen

Hämeenkadun Appro on Vapolan mukaan ennen kaikkea koko Suomen opiskelijatapahtuma, ei vain Tampereen. Syitä tähän hän löytää kolme.

–Hämeenkadun Appro on se aito ja alkuperäinen. Sillä on tyypillinen opiskelijatapahtumien kehityskaari, eli se on kasvanut monien mutkien ja sattumuksien kautta, Vapola sanoo.

Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden yhdistys Boomi ry järjesti ensimmäisen Hämeenkadun Appron vuonna 1982. Tuolloin Approon osallistui viitisenkymmentä opiskelijaa.

Lue myös: Hämeenkadun Appron keksijä ei tiennyt, että tapahtumaa yhä järjestetään: "Ei voi olla totta!"

Vapolan mukaan ei ole sattumaa, että Suomen suurin opiskelijatapahtuma on juuri Tampereella.

–Tampereen vetovoimaisuus opiskelijakaupunkina on ylivoimainen. Kaikilla on täällä kavereita opiskelemassa ja tänne on helppo tulla. Tamperelaisista opiskelijoista tykätään, Vapola kehaisee.

Kolmantena syynä hän pitää sitä, että Appron järjestäminen on ollut ainejärjestölle kunnia-asia.

–Boomilla on ollut vahva into viedä tapahtumaa eteenpäin.

Jukka Ritola
Viime vuoden Approssa Vaasan yliopiston Hiski Hirvonen selätti sumopainissa opiskelukaverinsa Leo Mäntylän Tampereen Keskustorilla.

Viime vuoden Approssa Vaasan yliopiston Hiski Hirvonen selätti sumopainissa opiskelukaverinsa Leo Mäntylän Tampereen Keskustorilla.

Tutkinnot voi suorittaa vedelläkin

Tapahtuman evoluutiosta kertoo se, että ajan hengessä tapahtumasta on mahdollisuus nauttia myös alkoholittomasti.

–Appro on ollut jo vuosia mahdollista suorittaa vedellä.

Projektipäällikön mukaan myös muutamista ruokapaikoista ja aktiviteeteista saa leimoja, jos välillä kaipaa hengähdystaukoa.

–Olemme pyrkineet tarjoamaan vaihtoehtoja niille, jotka eivät halua nauttia alkoholia samoissa määrin, Vapola sanoo.

Hämeenkadun Appron lähdöt Keskustorilta välillä 16–18. Approkierros päätetään Keskustorille aikavälillä 19–23. Loppubileet alkavat klo 21 keskustan baareissa.

Kimmo Penttinen
Tapahtumassa jopa 40 prosenttia opiskelijoista tulee muualta Suomesta.

Tapahtumassa jopa 40 prosenttia opiskelijoista tulee muualta Suomesta.

Suoritusmerkinnät

Hämeenkadun Approssa suoritetaan "akateemisia tutkintoja" keräämällä leimoja.

Approbatur naiset 5, miehet 7 leimaa

Cum laude 7 / 9

Laudatur 10 / 12

Tohtori 12 / 15

Emeritus 12 / 15 (kahden tohtorin jälkeen)

Leimoja saa suorituskartan virallisista suorituspaikoista, eli nautituista juomista, ruoista sekä aktiviteeteista.

Suoritusaika on neljä tuntia, tohtori- ja emerituskokelailla viisi tuntia.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Vanha opiskelija

    Naurattaa lukea vanhempien ihmisten kommentteja joista paistaa kateus kun ei omassa nuoruudessa ollut älliä opiskella. Tai sitten vain on unohdettu omat yliopistoajan juhlat kun oltiin niin paljon viisaampia ja kunnollisia kansalaisia

  • Simo Susi (Boomin Vapaa-ajan valiokunnan puh.joht. 1981-1982)

    Teekkarit & Wappujuhlinta ovat ikivanha yhdistelmä, jonka kanssa syksyyn sijoitettu Hämeenkadun Appro ei kilpailekaan…
    Luin jostain, että Hämeenkadun Appro olisi muka kopio jostakin 70-luvun Jyväskylän Kauppakadun Approsta.
    En ollut kuullutkaan ko. tapahtumasta kun aloimme tammikuun alussa 1982 suunnittelemaan Hämeenkadun Approa. Halusimme alunperin kehittää liikunnallisen kaljanjuontikisan – lonkero ja siideri tulivat mukaan, koska halusimme tietenkin myös naisopiskelijoiden ottavan osaa tähän tapahtumaan…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio