Tampere

Uusi säästölista julki: Tampere harkitsee subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista – koskisi satoja lapsia

Kaupungin ensi vuoden talousarviokehyksestä on tehty tiukka. Uusia tehostamistoimenpiteitä on 20 miljoonan euron edestä.

Silja Viitala
Uusi säästölista julki: Tampere harkitsee subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista – koskisi satoja lapsia

Subjektiivisesta päivähoidosta luopuminen toisi noin 800 000 euron säästöt kaupungille.

Mika JyräväAamulehti

Tampere harkitsee päivähoito-oikeuden rajoittamista. Rajoitusta esitetään vuoden 2019 talousarviokehyksen yhteydessä.

Vuosien 2018–2020 talousohjelmaan on linjattu 43 miljoonan euron edestä tehostamistoimenpiteitä. Lisäksi Tampereen ensi vuoden talousarviokehykseen on sisällytetty 20 miljoonan euron edestä uusia tehostamistoimenpiteitä.

Talousarviokehyksessä on mukana esitykset 2,7 miljoonan euron säästöistä kasvatus- ja opetuspalveluista. Yksi ehdotuksista on päivähoidon subjektiivisen oikeuden rajoittaminen 20 tuntiin viikossa. Laki mahdollistaa noin 400 kokopäiväisen hoitopaikan muuttamisen osa-aikaiseksi. Subjektiivisesta päivähoidosta luopuminen toisi noin 800 000 euron säästöt kaupungille.

Muutos voitaisiin esityksen mukaan toteuttaa ilman henkilöstön irtisanomisia.

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2019 talousarviokehystä ensi maanantaina.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus

Subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa, että kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on Suomessa ollut oikeus saada kokoaikainen päivähoitopaikka.

Loppuvuonna 2015 eduskunta päätti rajata oikeutta. Uusi varhaiskasvatuslaki astui voimaan vuoden 2016 elokuussa.

Halutessaan kunta voi rajata päivähoito-oikeuden 20 tuntiin viikossa, jos lapsen vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä, opiskele päätoimisesti tai toimi päätoimisina yrittäjinä. Laajaan varhaiskasvatukseen on kuitenkin oikeus myös vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen tai kuntoutuksen vuoksi. Kokoaikaista varhaiskasvatusta on järjestettävä myös, jos se on muutoin lapsen edun mukaista.


Lue myös nämä


Kommentit (44)

  • Äiti

    Ihmettelen suuresti kotona olevia vanhempia, jotka vievät lapsensa kunnalliseen varhaiskasvatukseen. Päiväkodeissa on ylisuuret päivähoitoryhmät, jatkuvasti vaihtuvat sijaiset, kova meteli, tönimistä, tuuppimista, puremista, lyömistä ja kiusaamista. Myös perhepäivähoitajissa on valitettavasti myös lastenhoitoalalle sopimattomia henkilöitä, jotka hoitavat lapsia vain rahan takia.

    Suomessa seurakunnilla on laadukasta kerhotoimintaa ja varhaiskasvatusta. Seurakunnat järjestävät muun muassa päiväkerhoja, musiikkileikkikerhoja ja perhekerhoja. Nämä sopivat hyvin kotihoidossa oleville lapsille. Seurakunnan kerhoissa on koulutetut lastenohjaajat ja toiminta on laadukasta ja lapsilähtöistä. Tampereellakin ev.lut-seurakuntayhtymä järjestää alle kouluikäisille lapsille kerhoja ympäri kaupunkia. Ihmettelen, mikä seurakunnan kerhoissa on vikana, kun vanhemmat eivät vie niihin lapsiaan? Mielestäni seurakunnan päiväkerho sopii kotihoidossa oleville lapsille paremmin lapsiryhmässä toimimisen opetteluun kuin meluisa ja ylilastattu päiväkoti.

  • Kotiäiti

    Vanhemmat hoitakoot itse lapsensa! Jos nuori ja terve vanhempi on 24/7 kotona (kotiäitinä tai koti-isänä, hoitovapaalla, vanhempainvapaalla, työttömänä, lomautettuna, elämäntapatyöttömänä jne.), hän pystyy hoitamaan omat lapsensa. Yhteiskunnan tarjoamaa ja veronmaksajien rahoittamaa subjektiivista päivähoito-oikeutta käytetään surutta hyväksi. Vanhemmista löytyy niin uusavuttomia, uushaluttomia, mukavuudenhaluisia kuin laiskojakin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio