Taloyhtiöiden ja kauppakeskusten toivotaan myyvän ihmisten ja koneiden synnyttämää hukkalämpöä kaukolämpöyhtiöille – Kuluttaja voi saada säästöä lämmityslaskuunsa

Mäntsälässä kaukolämmöstä suurin osa jo tulee datakeskuksesta.

Kimmo Penttinen
Taloyhtiöiden ja kauppakeskusten toivotaan myyvän ihmisten ja koneiden synnyttämää hukkalämpöä kaukolämpöyhtiöille – Kuluttaja voi saada säästöä lämmityslaskuunsa

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan verkkojen avaaminen kilpailulle ei juuri hyödytä.

Tanja Nuotio

Kaukolämmön ympärillä käy nyt kiivas keskustelu, että verkot avattaisiin kilpailulle. Energiateollisuus ry katsoo, että kilpailua tarvitaan, jotta kuluttaja voi tulevaisuudessa valita, minkälaista lämpöä ostaa.

–Kun nykyään lämpöä ostetaan kilowattitunteina, asiakas voi jatkossa ostaa uusiutuvaa kaukolämpöä tai hukkalämpöä. Palveluntarjoaja vain huolehtii, että tuote on olemassa. Energian pitää olla silti luotettavaa ja edullista: näistä ei voida tinkiä, korostaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä Lännen Medialle.

Kuluttaja voi hukkalämmön hyödyntämisellä saada säästöä kaukolämpölaskuunsa.

Esimerkiksi pienessä Mäntsälän kaupungissa merkittävä osa kaukolämmöstä tulee datakeskuksesta.

–Mäntsälässä on pystytty laskemaan kaukolämmön hintaa pari kertaa sen jälkeen, kun ratkaisu otettiin käyttöön. Hukkalämmön hyödyntäminen hillitsee nousupaineita.

Energiateollisuus ry selvitti erilaisia markkinamalleja, joilla avaamisen voisi toteuttaa.

Jätevesien ja kerrostalojen hukkalämpö kiinnostaa

Kaukolämmön jakeluyhtiöt haluavat ostaa nykyistä enemmän hukkalämpöä eli etsiä lämmönlähteitä oman tuotantonsa ulkopuolelta. Esimerkiksi taloyhtiöiden ja kauppakeskusten toivotaan myyvän kaukolämpöverkkoon entistä enemmän hukkalämpöä eli ihmisten ja koneiden synnyttämää ylijäämälämpöä.

–Yhä enemmän on otettu käyttöön jätevesien, datakeskusten ja jopa kerrostalojen hukkalämpöjä. Juuri tässä on kaukolämpöyhtiöiden suuri mielenkiinto: miten paljon ja miten tehokkaasti hukkalämpöä voidaan hyödyntää lisää.

Esimerkiksi kauppakeskuksissa lämpötila tahtoo nousta. Niissä on jäähdytysjärjestelmä, ja lopputuloksena rakennuksesta valuu lämpöä ulos kovillakin pakkasilla.

–Tätä lämpöä pitäisi hyödyntää kaukolämpöjärjestelmässä. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan.

Kasvihuonepäästöt vähenevät

Kun kaukolämpöyhtiön ei tarvitse polttaa polttoaineita, kasvihuonekaasupäästöt vähenevät.

–Hukkalämmöt lisäävät mahdollisuutta vähentää päästöjä, ja se on kaikkien suomalaisten etu, Leskelä toteaa.

Nykyään jo kolmasosa siitä kaukolämmöstä, jota yhtiöt myyvät, on jonkun muun kuin verkonhaltijan tuottamaa. Tämä on tuttua erityisesti teollisuuspaikkakunnilla.

Leskelä vakuuttaa, että yhtiöiltä tulee lisää läpinäkyvyyttä eli julkiset periaatteet, miten hukkalämpöä ostetaan.

–Lähes kaikki kaukolämpöyhtiöt ovat valmiita julkaisemaan periaatteet hukkalämmön ostamiseksi jo vuoden sisällä.

Suomessa on yli 300 lähinnä kuntien, kaupunkien ja valtion omistamaa kaukolämpöjärjestelmää. Kaukolämpöyhtiöitä on noin 150.

Lähes kolme miljoonaa suomalaista asuu kiinteistössä, jossa on kaukolämpö. Se on isoissa kaupungeissa ja pienten kuntien kuntakeskuksissa ylivoimaisesti käytetyin lämmitysmuoto.

Energia-alan etujärjestöltä selvitys ympäristöministerille

Energia-alan etujärjestö luovuttaa tänään tiistaina ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.) konsulttiyhtiö Pöyryllä teetetyn selvityksen. Energiateollisuus ry:n mielestä tehokkain keino avata lämmitysmarkkinoita on välttää raskasta sääntelyä.

–Velvoittavaa lisäsääntelyä ei tarvita, vaan uuden lainsäädännön pitäisi olla mahdollistavaa, jotta asiakas voi valita, Energiateollisuuden toimitusjohtaja

Selvityksen mukaan lämpömarkkinat tulee avata kilpailulle, mutta ei samalla tavalla kuin sähkö- ja kaasuverkkoja. Sähkön kilpailussa Pohjoismaat ovat yhtä markkinaa.

Jukka Leskelän mukaan avaamisella ei saavuteta hirveästi hyötyä, koska kaukolämpöverkot ovat paikallisia.

–Suomessa on satoja kaukolämpöverkkoja, joista jokainen olisi oma markkinansa. Nämä ovat liian pieniä markkinapaikkoja.


Kommentit (1)

  • Ilpo

    Tarastejärvellä joutuu maksamaan kympin kun vie puuta peräkärryllisen, sen jälkeen se poltetaan lämmöksi ja myydää takaisin puuntuojalle normihintaan,
    Mielestäni tämä jos mikä on törkeää markkina-aseman väärinkäyttöä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio