Politiikka

Talousvaliokunnasta väistynyt Kaj Turunen kritisoi yhä uusiutuvan energian tukipakettia: "Raha menee tuulivoimalle"

Talousvaliokunta hyväksyi perjantaina hallituksen uusiutuvan energian tukipaketin. Valiokunnan väistynyt puheenjohtaja Kaj Turunen jarrutti aiemmin mietinnön hyväksymistä. Hän pelkää yhä, että noin 200 miljoonaa euroa menee tukipaketista suoraan tuulivoimalle.

Tommi Parkkonen / Alma Median arkisto
Talousvaliokunnasta väistynyt Kaj Turunen kritisoi yhä uusiutuvan energian tukipakettia: "Raha menee tuulivoimalle"

Kaj Turunen jarrutti uusiutuvan energian tukipaketin hyväksymistä toimiessaan eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana.

Juho Mäkelä

Vastahankainen eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi vihdoin perjantaina mietinnön uusiutuvaa energiaa koskevaan tukipakettiin.

Kansanedustaja Kai Turunen (kok.) sanoo, että hän käytännössä lykkäsi tukipaketin hyväksymistä toimiessaan talousvaliokunnan puheenjohtajana.

Turunen menetti talousvaliokunnan puheenjohtajan paikan Martti Mölsälle loikattuaan sinisistä kokoomukseen. Hän ei halua spekuloida, olisiko hyväksynyt nyt noin 300 miljoonan euron suuruisen uusiutuvan energian tukipaketin.

–Minulla olisi ainakin ollut pitkät hampaat. Näkemykseni mukaan 200 miljoonaa euroa tukipaketista menee edelleen kilpailutuksen kautta tuulivoimalle. Tässä ei tarvitse olla kovin hyvä ennustajaeukko, että tietää lopputuloksen, Turunen sanoo.

Hänen mukaansa kilpailutuksen ehdot on rakennettu niin, että tarjouskilpailuun pääsevät käytännössä osallistumaan vain tuulivoimahankkeet. Vesivoima on rajattu pois uusiutuvien energioiden joukosta.

Talousvaliokunnan kritiikin vuoksi hallitus pienensi tarjouskilpailuun perustuvan uusiutuvan energian tuen 2 terawatista 1,4 terawatin suuruiseksi vuodessa.

Kolmannes uusiutuvan energian tukipaketista eli arviolta noin 90 miljoonaa euroa on korvamerkitty kannustepakettiin kivihiilestä luopumiseen. Tämä liittyy tarpeeseen turvata CHP-laitosten kehitys.

90 miljoonan euron tuki jakautuu puoliksi uusiutuvalle yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannolle ja puoliksi muille hiiltä korvaaville teknologioille.

–Tämä on sinänsä hyvä asia. Nähtäväksi jää, tulevatko rahat käytettyä. Investoinnit ovat kuitenkin aika isoja. Käytännössä kattilainvestoinnit tehdään sitten, kun kattila on elinkaarensa päässä.

Turunen huomauttaa, että 1,4 terawattituntia jää kuitenkin kilpailutukseen. Hän pelkää, että potti menee kokonaan tuulivoimahankkeisiin.

–Se on vähän harmillista, koska tässä on kuitenkin kysymyksessä yritystuki.

Kokoomuksen kansanedustajan mielestä teknologioita ei pitäisi määritellä etukäteen kilpailutuksen ehdoissa. Turunen olisi käyttänyt rahat mieluummin Tekesin kautta tai innovaatiotoimintaan.

–Tämä on minun näkemys. Valiokunta teki sen minkä parhaaksi näki. En minä lähde sitä sivusta huutamaan tai arvostelemaan.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    ”Turunen menetti talousvaliokunnan puheenjohtajan paikan Martti Mölsälle loikattuaan sinisistä kokoomukseen. Hän ei halua spekuloida, olisiko hyväksynyt nyt noin 300 miljoonan euron suuruisen uusiutuvan energian tukipaketin.”

    Turunen valittaa muitten mielipiteistä eikä tiedä olisiko itse hyväksynyt tukipaketin, eli ei tiedä edes omaa mielipidetään koko asiasta.
    Luottetavan oloinen loikkari, vai eikö Kokoomus ole vielä kertonut mitä mieltä Turunen saa olla.

  • Nimetön

    Turunen on tuuliviiri , eikös eurot silloin mene oikeeseen osoitteeseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio