Syyttäjä: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin loukkasi Ylen toimittajan kunniaa - yhteensä 27 artikkelissa valheellisia tietoja tai vihjauksia

Syyttäjä vaatii Janitskinille yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta. Janitskin on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Silja Viitala
Syyttäjä: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin loukkasi Ylen toimittajan kunniaa - yhteensä 27 artikkelissa valheellisia tietoja tai vihjauksia

Syyttäjä vaatii Janitskinille yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta. Janitskin kuvassa keskellä. Vasemmalla istuu hänen asianajajansa.

Taneli KoponenAamulehti

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona syytteet MV-lehden perustajalle Ilja Janitskinille törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan törkeässä kunnianloukkauksessa on kyse siitä, että Janitskin on esittänyt tai sallinut esitettävän MV-lehden verkkosivuilla yhteensä 27 eri artikkelissa Ylen toimittajaa Jessikka Aroa koskevia valheellisia tietoja tai vihjauksia.

Syytteen tuoneet tekstit liittyvät esimerkiksi Aron nuoruudessaan saamaan sakkotuomioon. Kyse on myös väitteestä, jonka mukaan Aro toimisi yhteistyössä ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa.

Syytteen mukaan Janitskin on vastannut MV-lehden sisällöstä. Syyttäjä katsoo, että hänen menettelynsä on ollut tapauksessa suunnitelmallista, pitkäkestoista ja toistuvaa.

Arolle on aiheutunut suurta kärsimystä ja erityisen suurta vahinkoa ja Janitskinin menettely on kokonaisuutena arvostellen törkeää, haastehakemuksessa todetaan.

"Panettelua ja solvausta"

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuli Janitskinille MV-lehden verkkosivujen sisällöistä. Janitskinin lisäksi myös hänen sijaisenaan ja MV-lehden foorumin ylläpitäjänä toiminut nainen sai samansisältöisen syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Nainen sai syytteen myös törkeästä kunnianloukkauksesta. Syyte liittyy Aroa halventavien kirjoitusten julkaisuun MV-lehden keskustelupalstalla.

Syyttäjän mukaan Janitskin ja ylläpitäjänä toiminut nainen ovat pitäneet yleisön saatavilla tietoja, mielipiteitä ja viestejä, joissa on paneteltu ja solvattu juutalaisia heidän etnisen alkuperänsä ja uskontonsa perusteella sekä tummaihoisia ihmisiä ryhmänä heidän ihonvärinsä perusteella. Lisäksi ylläpitäjänä toiminut nainen on myös asettanut yleisön saataville kyseisiä mielipiteitä ja viestejä.

Teonkuvauksen mukaan Janitskin ja ylläpitäjä ovat sallineet solvaavien viestien julkaisun MV-lehden keskustelufoorumilla. Syyttäjän mukaan kyse on solvaavasta ja panettelevasta vihapuheesta, joka loukkaa ihmisarvoa. Tekstit ovat teonkuvauksen mukaan omiaan herättämään halveksuntaa, suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa juutalaisia kohtaan.

Toisessa julkaistussa tekstissä vihjataan yleistäen, että tummaihoiset ihmiset olisivat ryhmänä ammattitaidoltaan muita huonompia. Tällainen näkemys loukkaa tummaihoisten ihmisarvoa ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja suvaitsemattomuutta heitä kohtaan, teonkuvauksessa todetaan.

Janitskin kiistää

Syyttäjä vaatii Janitskinille yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta. Janitskin on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä kuusi päivää ja vasta osa asiaan liittyvistä haastehakemuksista on tullut julkisiksi. Tuomion antamisen aikataulua ei vielä tiedetä.

Aamulehti uutisoi aiemmin keskiviikkona samassa oikeudenkäynnissä syytteessä olevan Johan Bäckmanin syytteistä. Myös hän on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

  • Nimetön

    Sananvapaus on kuollut.

  • Sosiaalinen media on suuri tyhjä saippuakupla

    Olisiko vain aika hyväksyä se tosiasia, että kaikki eivät ole samaa mieltä Jessikka Aron kanssa eivätkä Ilja Janitskinin kanssa? Kyse ei ole vihapuheesta eikä trollauksesta, vaan mielipiteistä.

    Olisiko itsekunkin oman mielipiteen ylimaailmallisen oikeassaolon kupla syytä puhkaista? Omia mielipiteitä saa Suomen perustuslain mukaan olla, vaikka tietyt tahot näyttävätkin olevan asiasta eri mieltä ja yksioikoisesti oman ”totuutensa” eli vastapuolen mielestä ”vihapuheen” kannalla.

    Eri mieltä oleva ei ole mikään ”vihapuhuja”, kuten kaikkia oman mielipiteen vastaisia henkilöitä on nykyisin tapana nimitellä. Koko vihapuhe-termi on harhaanjohtava.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio