Niklas Herlin nähtiin vielä nuorena kravatti kaulassa – Nahkarotsimieheksi muuttunut oman tiensä kulkija kuoli rakastamassaan kaupungissa

Muistokirjoitus: Niklas Herlin ei halunnut jäädä hiljaiseksi perheyhtiöiden osaomistajaksi ja harmaaksi taustatoimijaksi. Hän halusi näkyä ja tuoda kasvonsa esiin.

Aleksi Poutanen
Niklas Herlin nähtiin vielä nuorena kravatti kaulassa – Nahkarotsimieheksi muuttunut oman tiensä kulkija kuoli rakastamassaan kaupungissa

Niklas Herlin oli aidosti kiinnostunut media-alasta, ja hänellä oli rohkeutta uskoa myös lehtien digitaaliseen kehitykseen.

Aila-Liisa Laurila

Vain pari päivää sitten huomasin kirjahyllyssäni erään Teos-kustantamon julkaiseman elämäkertateoksen, jonka Niklas Herlin oli lahjoittanut minulle 27.6.2012 hänestä tekemäni haastattelun yhteydessä. Pohdin löydön tehtyäni, olinko edes lukenut sitä, mutta työnsin sen takaisin hyllyyn. Tänään kaivoin kirjan uudelleen esiin, kun olin kuullut, että Nikon elämässä oli viimeinen sivu kääntynyt.

Lahjakirjan etulehdille hän oli kirjoittanut nimensä Niko H. ja alle titteliksi kustantaja. Se hän siis halusi olla, vaikka titteleiksi olisi kelvannut monta muutakin sanaa, toimittaja, kirjailija, suuromistaja… tai rento kaveri Helsingin Töölöstä.

Niklas Herlinin haastattelu oli tehty kesäkuussa 2012 siksi, että hänen sijoitusyhtiönsä Mariatorp oli juuri ostanut 10,07 prosenttia Alma Median osakkeista. Työskentelin itse tuolloin Aamulehden taloustoimittajana.

Huomasin nopeasti, että ajatuksemme kulkivat hyvin paljon samoja raiteita. Hänen kanssaan oli helppo keskustella niin bisneksistä kuin journalismistakin sekä vähän vaikka perheasioista, koska hän oli tunnettua sukua. Moni kivenkova bisnesmies ei yksityisyyttään juuri avaa.

Puheena oli tuolloin sekin, olisiko hänellä kiinnostusta osallistua Alma Median hallitustyöskentelyyn. Jo vuonna 2013 hänet nimitettiinkin Alman hallitukseen, missä hän kuuluu olleen erittäin aktiivinen jäsen. Uskon, että hän piti sydämen asianaan työtä suomalaisen median tulevaisuuden hyväksi. Se tuskin oli hänelle pelkkiä talouslukuja, sillä hän ymmärsi tätä alaa ja sen ydintä, journalismia, syvästi.

Nykyisin Herlinin nimissä on 19,4 prosenttia Alma Median osakkeista.

Tytär teki kehitysvammatyöstä sydämen asian

Niklas Kustaa Harald Herlin oli syntynyt 18. marraskuuta vuonna 1963 Kirkkonummella ja hän kuoli 10. lokakuuta 2017 Nizzassa. Hän oli yksi Nizzassa kakkosasuntoa pitävistä suomalaisista ja viihtyi tuossa Etelä-Ranskan kaupungissa loistavasti. Siellä hän sai äkillisen sairauskohtauksen.

Hän oli yksi Kone-yhtiön vahvan johtajan Pekka Herlinin viidestä lapsesta, joista Antti tunnetaan nykyisenä Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtajana ja Ilkka Cargotec Oyj:n omistajana ja johtajana. Perheen taustalla on myös tunnettu kansatieteilijä Kustaa Vilkuna, jonka Kirsti-tytär avioitui Pekka Herlinin kanssa.

Niklas itse oli eronnut ja hänellä oli tytär Riikka ja poika Heikki. Erityisesti tyttärensä hyvinvoinnista ja auttamisesta Niklas huolehti monin tavoin. Hän on sanonut, että hänen työnsä kehitysvammaisten hyväksi alkoi, kun hänen tyttärensä vuonna 1986 syntyi. Tästä työstä hänet on myös palkittu vuonna 2001.

Kravatti vaihtui nahkarotsiin

Niklas Herlin ei tahtonut jäädä hiljaiseksi perheyhtiöiden osaomistajaksi ja harmaaksi taustatoimijaksi. Hän halusi näkyä ja tuoda kasvonsa esiin. Pekka Herlinin siirrettyä Koneen määräysvallan Antille, ja perinnönjaosta syntyneiden riitojen jälkeen Niko keskitti varojaan Cargoteciin ja paneutui erityisesti kustannusalalle.

Hän oli aidosti kiinnostunut media-alasta. Tietenkin häntä kiinnostivat hyvät sijoitukset miltä tahansa muultakin alalta, mutta hänen periaatteenaan oli sijoittaa vain sellaisille aloille, jotka hän tunsi.

Hän ehti toimia tiedonvälityksen parissa jokseenkin tasan 30 vuoden ajan. Hän viihtyi toimittajapiireissä, vaikka olisi voinut olla jossakin aivan muualla. Hänellä oli paljon hyviä kavereita, mutta silti hän kulki omia teitään. Hän oli julkkis, jonka melkein kaikki tunsivat. Nuorempana mies nähtiin jopa kravatti kaulassa, mutta viime vuosina hänen tunnusmerkkinsä oli nahkarotsi.

Herlinillä oli rohkeutta uskoa myös lehtien digitaaliseen kehitykseen. Hän osti lakkautetun Uusi Suomi -sanomalehden tavaramerkin ja alkoi julkaista verkkolehteä yhdessä päätoimittaja Markku Huuskon kanssa vuonna 2007. Taloudellisesti se rämpi ties missä, mutta sen journalismia seurattiin laajalti. Viime vuonna tuote myytiin Alma Medialle.

Niko Herlin on nyt elämäntyönsä tehnyt. Hän ehti paljon, mutta hänellä olisi varmaan ollut vielä paljon annettavaa niin media-alalle kuin muillekin asioille, joita hän seurasi, ja joissa oli mukana aktiivisesti, koko sydämellään.

Kirjoittaja työskenteli Aamulehdessä vuosina 1978–2016.

Niklas Herlin

Syntyi 18.11.1963.

Ylioppilas vuonna 1982.

Tutkinto Bentley College on Science, USA, 1986.

Kauppalehdessä toimittaja ja uutispäällikkö 1987–1996.

Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa 1997–2001.

Vapaa toimittaja, kustantaja ja tietokirjailija 2001–2017.

Sijoitusyhtiö Mariatorpin hallituksen puheenjohtaja 2005–2017.

Perusti Uusi Suomi -verkkolehden 2007, jonka myi Alma Medialle 2016.

Oma kustannusyhtiö Nikotiimi ja oli perustamassa kustannusyhtiö Teosta.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Herlinin rahoilla suomalainen media pysyi pystyssä kriisivuodet. Mitäs nyt?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio