Kolumnit

Suomi tarvitsee uusia veroja ja maksuja – eikä nyt ole aikaa vatuloida

Suomi tarvitsee uusia veroja ja maksuja – eikä nyt ole aikaa vatuloida

Kolumni: Maailmanloppu on lähellä, jos ihmisen ei tarvitse maksaa enää lämmityksestä eikä bensiinistä, ennustaa kolumnisti Vesa Laitinen.

Vesa LaitinenAamulehti

Aamulehti uutisoi tiistaina tamperelaisesta taloyhtiöstä, joka ei kuluta kaukolämpöä vaan myy sitä sähkölaitokselle. Enpä olisi uskonut tällaista päivää näkeväni 1970-luvun öljykriisin kasvattina.

Tekisi melkein mieleni kysyä Raamatun sanoin: mihin tämä maailma on oikein menossa?

Viime viikolla selailin vessassa Volvon myyntiesitettä. Siellä myytiin autoa, joka kuluttaa sadalle kilometrille vain kaksi litraa polttoainetta. Toisesta lehdestä luin, että Tesla-mies haaveilee Amerikassa autosta, joka ajaa itse itseään sähköllä jopa 500 kilometriä.

Tämä kaikki on kohta todellisuutta, mutta silti meillä on metsät yhä solkenaan lumen uhkaamia sähkölinjoja, maaperä täynnä valtavaa korjausvelkaa kasvattavia vesiputkia ja pitkin poikin tuhansia kilometrejä maanteitä, joiden hoitamiseen eivät verorahat riitä.

Millä ihmeen rahoilla sähköyhtiöt, vesiyhtiöt ja tielaitos niitä paikkoja kunnostavat, jos kukaan ei kohta maksa enää lämmöstä, vedestä eikä bensiinistä? Katettakin pitäisi jäädä ja bonuksia omistajille sekä johtoryhmälle. Käy melkein sääliksi.

Ihmiset jäävät yhä liian varhain eläkkeelle ja toisessa päässä vauvoja syntyy yhä vähemmän. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aika sankari, kun näyttää meille oikeaa suuntaa molemmissa asioissa ja vieläpä peräkkäisinä päivinä.

Muukin hyvä loppuu. Savuton Suomi 2030 -kampanja vie meiltä tupakkiverot. Nuoriso ei osaa juoda, joten viinaverokin on pian turha.

Karjankasvatus loppuu, kun kukaan ei syö enää lihaa. Kasvinviljelykin supistuu olemattomiin, kun vain lähiruoka, gluteeniton ja luomu kelpaavat. Sitten kun kaikki ruoka poimitaan ja kasvatetaan itse tai ostetaan torilta, ruoan arvonlisäverokertymä romahtaa.

Jos Sipilän hallitus ei kiireen vilkkaa ala keksiä uusia veroja ja maksuja, kotitalouksiemme tulevaisuuden näköala on lohduton.

Aamut käymme kalassa, iltapäivät myymme sähköä eniten tarjoavalle ja loppuajan saunomme maalämmöllä tai ajelemme sähköautolla pitkin autioituvia kyliä.

Eikä maksa mitään.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Ns.”Päättäjät” eivät ole vielä osallistuneet millään tavoin yhteiskunnan talkoisiin.

  • Mörköjim

    Sipilä (tai tuleva pääministeri) palkatkoon hallitukselleen ja eduskunnalle historianopettajan. Tämä kyllä löytää sopivia verotuskohteita historiasta, sopii sitten soveltaa Suomessa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio