Suomen aikavyöhyke voi muuttua – Esitys: viimeinen pakollinen kellonajan siirto 31.3.2019

EU-komissio esittää, että kellonaikojen siirtelystä luovutaan EU:ssa. Jos EU-komission esitys hyväksytään EU-parlamentissa, kesäaikadirektiivi poistuu.

Hannu Mänttäri
Suomen aikavyöhyke voi muuttua – Esitys: viimeinen pakollinen kellonajan siirto 31.3.2019

Euroopan komissio esittää tiukkaa aikataulua kellonaikojen siirtämisestä luopumiselle.

Jenni Tamminen

Kellonaikojan siirtelyn loppuminen voi muuttaa eri maiden aikavyöhykkeitä EU:ssa, myös Suomessa. Tämä johtuu siitä, että jäsenvaltiot saavat itse päättää sekä aikavyöhykkeensä että sen, jäävätkö pysyvästi talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan.

EU-komissio esittää, että kellonaikojen siirtelystä luovutaan EU:ssa.

Kellonaikojen siirtelyn loppumisen myötä kaikki ne maat, jotka päättävät siirtyä pysyvästi kesäaikaan, vaihtavat samalla aikavyöhykettä, kertoo tiedotuspäällikkö Pia Siitonen EU-komission Suomen-edustustosta.

Sen sijaan jos maa päättää jäädä pysyvästi normaali- eli talviaikaan, maan aikavyöhyke säilyy samana.

Näin ollen esimerkiksi Suomi ja Ruotsi voisivat tulevaisuudessa olla samalla aikavyöhykkeellä riippuen maiden valinnoista normaali- tai kesäajan suhteen.

Tällä hetkellä kesäajasta määrätään EU-direktiivissä. Jos EU-komission esitys hyväksytään EU-parlamentissa, kesäaikadirektiivi poistuu, Siitonen kertoo.

Euroopan komissio esittää tiukkaa aikataulua kellonaikojen siirtämisestä luopumiselle. Jäsenmaiden tulee ilmoittaa komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä, kumpaa aikaa käyttävät jatkossa. Viimeinen pakollinen kesäaikaan siirtyminen olisi sunnuntaina 31.3.2019. Tämän jälkeen kellonaikoja siirrettäisiin vielä kerran sunnuntaina 27. lokakuuta niissä maissa, jotka haluavat talviajan pysyväksi.

–Jäsenvaltiot tulevat käymään keskenään keskustelua [siitä, valitsevatko normaali- vai kesäajan], joten Suomelle ei tule yllätyksenä se, mihin suuntaan muualla Euroopassa kallistutaan”, Siitonen sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Nimetön

    Kesäaika parempi. Muuten olisi jo kello 15 pimeää etelässä juuri silloin kun muutenkin on pimeintä. Musta maa, loskaa, tihkusadetta ja ruuhkaa.

  • Jukka

    Pysyvä kesäaika ympäri vuoden on parempi! Illalla voi olla pidempään ulkona esim. pyöräilemässä työajan päätyttyä. Pysyvä talviaika aina kiusallinen, koska pimeys alkaa liian aikaisin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio