Suomalaiset ammattitutkinnot käyvät kaupaksi maailmalla – koulutusviennin liikevaihtoa on tarkoitus kasvattaa jopa sadalla miljoonalla eurolla

Erityisesti suomalainen malli kouluttaa oppilaita yhdessä yritysten kanssa kiinnostaa ulkomailla.

Hanna Erkko
Suomalaiset ammattitutkinnot käyvät kaupaksi maailmalla – koulutusviennin liikevaihtoa on tarkoitus kasvattaa jopa sadalla miljoonalla eurolla

Saudi-Arabiassa opiskellaan myös vuoden kestävää suomalaista lähiesimiehen ammattitutkintoa. Paikallinen yritys halusi kouluttaa esimiestehtäviin rekrytoimansa 17 saudinuorta, jotka olivat valmistuneet yliopistosta, mutta joilla ei ollut vielä työkokemusta.

Jaana Mattila

Suomalainen koulutus on laadukasta, ja se myy ulkomailla.

Koulutusviennissä on kyse koko Suomen koulutuksen mittavasta maineesta ulkomailla, toteaa koulutusviennin kasvuohjelmaa vetävä Lauri Tuomi Opetushallituksesta.

–Ammatillisessa koulutuksessa maailmalla on nyt huikea kehittämisen tarve.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut lainsäädäntö antaa kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden myydä ammatillista koulutusta joko koko tutkintoina tai tutkinnon osina EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisiin maihin.

Luvan myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan koulutusviennin liikevaihtoa on tarkoitus lisätä sadalla miljoonalla eurolla.

Tuomen mukaan koulutusvienti on oppilaitoksille yksi rahoituslähde.

–Koulutuksen järjestäjät saavat ulkomaisesta myynnistä lisäresursseja omaan toimintaansa.

Kokeilu alkoi viime vuonna

Ammatillisen koulutuksen koulutusvienti alkoi jo viime vuonna kokeiluna. Siihen osallistui 11 koulutuksen järjestäjää ympäri Suomea.

Suomalaista ammatillista koulutusta on jo myyty muun muassa Saudi-Arabiaan, Qatariin, Kiinaan ja Ugandaan. Saudi-Arabiassa on parhaillaan alkamassa yrittäjän ammattitutkinto, ja suomalaiset yrittäjyysopit kiinnostavat myös Ugandassa.

Ammatillisen koulutuksen myyntivaltiksi on noussut suomalaiskoulujen tapa kouluttaa oppilaita yhteistyössä yrityksen kanssa. Sitä käytäntöä kaivataan myös muihin maihin.

Vuoden alusta tutkintojen myymiseen on lähtenyt jo neljä oppilaitosta lisää. Koulutusvienti kiinnostaa Tuomen mukaan ympäri Suomea.

Koulutusvienti

Koulutusvienti on Suomen ulkopuolella myytävää, osaamista kehittävää ja voittoa tavoittelevaa toimintaa, jossa tuotteina ovat erilaiset opetus- ja koulutuspalvelut.

Koulutusvientiä tekevät yliopistot, ammattikorkeakoulut, ammatilliset oppilaitokset ja yritykset.

Vuonna 2017 alkoi opetushallituksen hallinnoima kokeilu, jossa 11 koulutuksen järjestäjää pyrki myymään ammatillisia näyttötutkintoja 20 maahan. Kokeiluluvan sai 68 tutkintoa. Tänä vuonna lainsäädäntö laajeni koskemaan kaikkia suomalaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä.

Suosituimmat vientituotteet ovat yrittäjyyden, johtamisen, kone- ja metallialan, prosessiteollisuuden, sosiaali- ja terveysalan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tekniikan sekä tuotekehitystyön tutkinnot.

Hallitus on asettanut koulutusviennin liikevaihdolle 350 miljoonan euron tavoitteen vuoden 2018 loppuun mennessä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio