tiede

Stephen Hawkingin aviolitto ei kestänyt menestyskirjan tuomaa ylistystä

Vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Kaiken teoria -elokuva sivuaa fyysikon ja tämän ensimmäisen vaimon Jane Wilden rakkaustarinaa. Elämäkertaelokuva perustuu Wilden muistelmiin. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2014.

FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA
Stephen Hawkingin aviolitto ei kestänyt menestyskirjan tuomaa ylistystä

Stephen Hawking, hänen ex-vaimonsa Jane Wilde sekä Kaiken teoria -elokuvassa heitä näytelleet Felicity Jones ja Eddie Redmayne kanssa elokuvan ensi-illassa vuonna 2014.

Ilona VehmasAlma Median arkisto

Jane Wilde ja lihasrappeumatauti ALS:ia sairastanut Stephen Hawking olivat naimisissa vuodesta 1965 vuoteen 1995. Teini-ikäisenä tavannut pariskunta avioitui nuorena, sillä pian rakastumisen jälkeen Hawkingin vaarallinen tauti diagnosoitiin. Odotettavissa oleva elinikä ALS-potilailla on keskimäärin 3–5 vuotta, mutta Stephen Hawking eli vuosikymmeniä diagnoosin jälkeen. Stephen Hawking oli kuollessaan 76-vuotias.

Jane Wilde kertoi Radio Times -lehdelle, miksi parin avioliitto päättyi 30 vuoden jälkeen. Hawking nousi maailmanmaineeseen tiedettä popularisoivalla teoksellaan Ajan lyhyt historia, joka julkaistiin vuonna 1988.

Wilden ja Hawkingin avioliitto ei kestänyt menestyskirjan tuomaa ylistystä.

–Minulle Stephen oli aviomies ja lasteni isä. Ei aviomiehelle sanota, että 'Ooh, oletpa älykäs, minun täytyy palvoa maata jalkojesi alla, tai tässä tapauksessa, pyörien alla', Wilde kertoi pyörätuolissa istuvasta ex-puolisostaan.

Monet ihmiset ylistivät Wilden mukaan Hawkingia saadakseen hyväksyntää.

–Minusta se oli erityisen turhauttavaa, ja luonnollisesti se paheni, kun meidän lopulta täytyi hankkia hoitajia, Wilde sanoi.

Jane Wilde kertoi tottuneensa siihen, että hänen miehensä työ oli ajatella.

–Fysiikka oli Stephenin jumala. En ollut mustasukkainen, mutta toisinaan olin huolissani. Joskus Stephen istui koko viikonlopun pyörätuolissaan ja nojasi kyynärpäällään polveensa kuin pronssiveistos Rodinin Ajattelija. Hän ei huomannut lapsia tai minua, ja minua huolestutti. Oliko hänellä epämukava olo tai oliko hän sairas, vai olinko suututtanut hänet? Sitten maanantaina hän tapasi katsoa ylös, hymyillä ja sanoa: "Ratkaisin sen yhtälön!".

Vuosina 1995–2006 Stephen Hawking oli naimisissa Elaine Masonin kanssa. Mason oli alun perin yksi Stephenin hoitajista.

Stephen Hawking ja Jane Wilde saivat kolme lasta.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Cucco

    Vastaavasti eivät kestä voittajamissien poikaystävät.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio