Tampere

Sotilaspuvun käyttö Tampereen mielenosoituksessa puhuttaa – virallinen puku on mielenosoituksissa kielletty, retkiasuksi ostettu ei

Mielenosoittajan asu muistutti armeijan maastopukua Tampereella.

Tuomas Rimpiläinen
Sotilaspuvun käyttö Tampereen mielenosoituksessa puhuttaa – virallinen puku on mielenosoituksissa kielletty, retkiasuksi ostettu ei

Tampereen mielenosoituksissa nähtiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen riveissä Suomen armeijan maastopuvun näköiseen asuun pukeutunut mies. Kuvakaappaus videolta.

STT, AamulehtiTampere/Helsinki

Tampereella lauantaina järjestetyssä uusnatsistisessa mielenosoituksessa yhdellä mielenosoittajalla näkyi asu, joka muistutti armeijan pukua.

Maastopuvun kuosi vapautettiin vuonna 2016, kertoo pääesikunnan viestinnän päivystäjä Anna Lind. Hänen mukaansa on valmistajia, jotka tuottavat kuosia, joka on hyvin armeijan maastopuvun näköinen.

–  Jos henkilöllä on kaupasta ostettu retkipuku, sitä saa käyttää vapaasti. Jos se on kaupasta ostettu retkipuku ja siihen on liitetty meidän tunnuksiamme, niin niiden käyttäminen sellaisessa ei ole oikein, Lind sanoo.

Aamulehden videolla näkyy, että puolustusvoimain asua muistuttavaa pukua kantavalla miehellä on armeijan asuista tuttu Suomen lippu olkavarren kohdalla puvussaan:

 

Jos taas henkilö on varusmies tai armeijan henkilöstöä, asiaa koskee Lindin mukaan yleisen palveluohjesäännön kohta 548: sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa eikä sen käyttöä vapaa-ajalla pidetä suotavana julkisissa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa.

–  Tulkitsisin, että jos kyseessä on ollut virallinen mielenosoitus, käyttö on kielletty.

Lind kertoi nähneensä puvusta kuvia, mutta niiden perusteella hän ei pystynyt varmasti sanomaan mistä on kyse. Hänen mukaansa se muistutti varusmiesten lomapukua.

Asia selvitetään ensi viikolla, jos kyse on varusmiehestä tai muusta puolustusvoimien palkatusta henkilöstöstä, Lind sanoo.

Juttua tarkennettu 21. lokakuuta kello 21.10: Otsikossa tarkennettu, että virallinen puku on kielletty mielenosoituksissa, mutta retkipukua saa käyttää ilman tunnuksia vapaasti.


Lue myös nämä


Kommentit (46)

  • Nimetön

    ”Kyllä kansa oli ylpeä ku kapiainen osallistui pride-kulkueseen. Toki muistaakseni silloinki annettiin tämä virallinen kanta, jota sitten eri ihmisryhmät kritisoi. Todennäköisesti he tällä kertaa allekirjoittavat kannan.
    Periaattees huvittavaa, ettei Suomen sotilas saisi näyttäytyä poliittisessa tapahtumassa, ku kuitenki hänen tehtävä turvata Suomen yhteiskuntaa (hallitusta) ja se vasta onkin poliittista”

    Sinulla on tuo asioiden ymmärtäminen vähän, eikä ihan vähänkään hakusesssa, etkö näe mitään eroa siinä että marssitaako ihmioikeuksien puolesta vai ihmisoikeuksia vastaan?

  • sykerö

    Vähän näyttää erinlaiselta kuin omassa nuoruudessa. Piti olla maiharit metro maasto housut m1 alpha pilotti takki ja tietty kalju pää. joillakin vielä roikkuvat henkselit. on tuokin sgene muuntautunut tähän päivään sopivaksi.. mut joo odotellaan milloin muslimit pistää oman sharia laki voimaan suomessa mielenosoituksensa. kaikki saa pitää omia mielenosoituksiaan niin paljon kuin vain haluavat. se olla kivaa täällä. paljon maita jossa saat luodista tai joudut vankilaan jos menet hallitusta vastaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio