Pirkanmaa

Sointulassa parasta on rauha, vakuuttavat sen asukkaat

Asuinalueen kehittämistä on mietitty jo vuosia. Palvelukorttelin kaavaluonnos tekee kohta tuloaan.

Eila Saukkonen
Sointulassa parasta on rauha, vakuuttavat sen asukkaat

Eläkeläinen Paula Virtanen käy keskustasta Sointulassa ystävänsä luona ja asioi samalla alueen marketissa. Viljo Laakso asuu vaimon ja koiran kanssa Sointulassa eikä kaipaa takaisin keskustaan.

Eila SaukkonenValkeakoski

Kun satunnainen kävijä kääntyy vuoden toisen päivän lounasajan kynnyksellä Valkeakoskella Sointulantielle matkalla ostoskeskukselle, sattuu tulemaan vastaan Sointulan lenkin kiertänyt linja-auto. Autoilevia myötämenijöitä on tähän aikaan muutama. Kaupalle päin näkyy kävelevän pari asiakasta. Joku taluttaa lähistöllä koiraa. Lumiaura työntelee ajoväylältä sivuun loskaa.

Ostoskassinsa kanssa tulee ostoskeskuksen ovissa vastaan eläkeläinen Hilkka Koivula, joka on viihtynyt Sointulassa jo 25 vuotta.

–On hyvä, että kauppa säilyi. Kun muutin tänne, kauppoja oli kaksi. On myös kampaaja. Se on puute, ettei nykyään ole alueella koulua ja pienet koululaiset kulkevat Sorrilaan asti. Kyllä täällä kumminkin asuu myös nuoria perheitä ja pareja meidän eläkeläisten lisäksi. Hyvä on sekin, että linja-auto kulkee ja myös kirjastoauto käy kerran viikossa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eila Saukkonen
Sointulan ostari näki rakennuksena parhaat päivänsä aikaa sitten. Miltä näyttäisi tässä uusi tornitalo, jonka kivijalassa olisi liiketiloja?

Sointulan ostari näki rakennuksena parhaat päivänsä aikaa sitten. Miltä näyttäisi tässä uusi tornitalo, jonka kivijalassa olisi liiketiloja?

Kerrostaloasukas Hilkka Koivulalle Sointula on paikkana rauhallinen ja ihana.

–Luontopolut ja ranta ovat lähellä. Rannassa on myös matonpesupaikka.

Muutama talvi sitten Koivula lähti vielä suksille. Korkeakankaalle vievälle hiihtoladulle ei ole pitkä matka.

Marketin kassalle osuvat eläkeläiset Paula Virtanen ja Viljo Laakso. Virtanen asuu kaupungilla ja käy Sointulassa hoivaamassa ystävänsä. Kaupan vastuumyyjä Niina Paavolainen huikkaa:

–Kyllä sinä, Paula, olet meidän vakituisia asiakkaitamme.

Virtanen pohtii vielä hetken Sointulan palveluita ja tuumii, että pankkiautomaatti on Sointulasta kaukana.

Sointulalainen Viljo Laakso on asunut paritalossa rannan tuntumassa 6,5 vuotta.

–Minun näkökulmastani ei Sointulasta puutu mitään, sillä pääsen kulkemaan. Nytkin odottavat autossa vaimo ja koira.

Laaksolle Sointulan valtteja ovat rauha ja hyvät lenkkeilymahdollisuudet.

–Vähän syrjässä olemme sillä tavoin, että auraukset tulevat aina myöhässä. Eläkeläinen voi kuitenkin ajoittaa lähtönsä niin, ettei sekään haittaa. Ainut, mikä Sointulassa oikeasti ärsyttää on se, etteivät ihmiset ymmärrä pihakadun merkitystä. Viittäkymppiä vaan vedetään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eila Saukkonen
Parturi-kampaaja Laura Vilppula ei asu Sointulassa, mutta aika lähellä kuitenkin. Yrittäjän työpaikka on ollut Sointulan keskuksessa 7,5 vuotta.

Parturi-kampaaja Laura Vilppula ei asu Sointulassa, mutta aika lähellä kuitenkin. Yrittäjän työpaikka on ollut Sointulan keskuksessa 7,5 vuotta.

Sointulan ostoskeskuksen toisen toimivan liiketilan ovesta kuuluu hiuslakkapullon vaimeaa suhinaa. Asiakkaan hiuksia viimeistellään.

Parturi-kampaaja Laura Vilppola on toiminut liiketilassaan 7,5 vuotta ja on tyytyväinen.

–Ei, eivät kaikki asiakkaani ole Sointulasta. Heitä käy ympäri Valkeakosken ja muiltakin paikkakunnilta. Asiakkaita tuovat omat nettisivuni ja nettiajanvaraus. Olen myös Facebookissa. Totta kai olisin täältä lähtenyt, jos täällä ei riittäisi asiakkaita, noin 15 vuotta yrittäjänä toiminut Vilppola hymyilee.

Talven aikana saattaa tulla Valkeakoskella nähtäville Sointulan palvelukorttelin kaavaluonnos. Noin 3,9 hehtaarin rakentamaton kaava-alue rajautuu Pälkäneentiehen, Sointulan asuinalueeseen ja Apianlahden metsään, ellei paikkaa sittenkin vielä vaihdeta.

Kaavoitusarkkitehti Teija Mäkelä Valkeakosken kaupungilta tarkentaa, että mitään hanketta ei ole sinänsä olemassa.

–Kaavoitusasia liittyy Sointulan kehittämiseen.

Kaupungilla on mietinnässä, voiko Sointulaa täydentää uusilla asuinrakennuksilla.

–Tällä varaudumme mahdollisiin tuleviin palvelutarpeisiin.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio