Rami Nieminen

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) valtiosihteeri Samuli Virtanen kertoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pidettiin tiiviisti ajan tasalla perussuomalaisten kesäisen puoluekokouksen käänteistä.

Toimittaja Lauri Nurmen tänään julkaistussa kirjassa Virtanen nimetään perussuomalaisista irtautuneen ryhmän ja pääministerin väliseksi yhteyshenkilöksi.

Lauri Nurmi on Aamulehden politiikan toimittaja, joka työskentelee Lännen Median yhteistuotannossa.

Virtasen tehtävä loikkausprojektissa oli tiedottaa Sipilän kabinetille, miten hanke etenee.

Virtanen vahvistaa Lännen Medialle, että hän lähetti Virossa olleelle Sipilälle tietoja jo kesken puoluekokouksen. Hän sanoo välittäneensä "tunnelmia Jyväskylästä" jo lauantaina. Puheenjohtajaäänestyksen selvittyä tunnelmat olivatkin matalalla.

–Ei tarvitse olla kovin syvällä politiikassa ymmärtääkseen, ettei keskustalla ja kokoomuksella ole mitään valmiuksia lähteä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyöhön, Virtanen sanoo.

–Kun lauantaina Jyväskylässä äänestystulos selvisi, tunnelma kaikilla oli, että tämä oli tässä. Hallitus kaatuu, hän kuvaa ensireaktioita.

Virtanen kertoo keskustelleensa jo lauantaina useampaan kertaan perussuomalaisten ministerien kanssa erilaisista vaihtoehdoista jatkon suhteen. Hänen roolinsa oli alusta lähtien aktiivinen. Sunnuntain aikana Virtanen tiedotti Sipilän väkeä, kun loikkaukseen valmiita kansanedustajia alkoi kertyä riittävä määrä.

Maanantaina Virtanen osallistui pääministerin virka-asunnolla pidettyyn tapaamiseen, jossa Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haastattelivat Halla-ahoa.

Nurmi esittää kirjassaan, että Virtanen lähetettiin Kesärantaan ikään kuin soinilaisten salaliittolaisten vakoojana. Hänen virallinen roolinsa oli toimia perussuomalaisten eduskuntaryhmän valtiosihteerinä, mutta varsinaisesti Virtasen tehtävä oli raportoida hallitusneuvottelujen edistymisestä. Halla-aho ei häntä pyytänyt paikalle.

Virtasen mukaan osallistumisesta oli kuitenkin sovittu jo aiemmin. Hän sanoo, että Sipilä oli pyytänyt hänet maanantaiksi Kesärantaan jo ennen puoluekokoustapahtumia.

–Olen istunut trion kokoonpanossa jo hallitusneuvotteluista lähtien. Meillä on aina ollut tapaamisissa mukana kolme ministeriä (Sipilä, Orpo ja Soini) ja joka ryhmästä joku virkamiespuolelta, Virtanen huomauttaa.

–Sipilä sanoi trion viimeisimmässä tapaamisessa ennen puoluekokousta – olisiko se ollut keskiviikkona tai torstaina – että maanantaiaamulla trio koolle. Pääministeri sanoi minulle, että "Tule sinä Samuli kanssa, tulee sieltä sitten kuka tahansa uusi puheenjohtaja".

Virtanen kertoo ilmoittaneensa ennen puheenjohtajavaalia Halla-aholle ja Sampo Terholle, että uutta puheenjohtajaa odotetaan maanantaiksi Kesärantaan.

Hänen mukaansa keskustelut Sipilän, Orpon ja Halla-ahon välillä sujuivat rakentavassa hengessä ja olivat asialliset. Nurmen kirjan mukaan tuossa vaiheessa oli jo selvää, että hallitus tulee jatkamaan soinilaisten loikkareiden tukemana, ilman perussuomalaisia.

Muokkaus: Otsikkoa täsmennetty kello 16.30 24.10.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Millä ihmeen perusteilla täällä jotkut ehdottavat uusia vaaleja? Ihan vaan silläkö, kun stalinistivihreiden kannatus on juuri tällä hetkellä niin korkealla, että pääsisivät hallitukseen? Mitään todellista syytä hallituksen eroamiseen ei tässä ole tullut.

    Ja se, että Sipilää on pidetty tietoisena Jyväskylän puoluekokouksen käänteistä… Siitä on todella pitkä matka siihen, että Sipilä olisi ”tiennyt” etukäteen, että Perussuomalaisista saadaan irtoamaan parinkymmenen hengen ryhmä. Ennen puoluekokousta ei ole voinut edes Soinilla olla minkäänlaista varmuutta, että niin suuri ryhmä voitaisiin saada lähtemään. Kun ei niin suuri ryhmä varmasti olisi lähtenyt Halla-ahosta huolimatta, jos varapuheenjohtajisto olisi muodostunut toisenlaiseksi.

  • Nimetön

    Uudet vaalit olisivat katastrofi sinisille ja keskustalle. Kokoomuksesta tulisi pääministeripuolue ja Sipilästä häviäisi näkyvistä lopullisesti kuten sinisetkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio